REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Breedestraat 44 – Punda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 4480
“Nagenoeg vrijstaand pand, omsloten door Breedestraat, Keukenstraat en Smallesteeg, met de nok loodrecht op de Breedestraat. Twee bouwlagen met kap. Schilddak.
Gevels: aan vier zijden lijstgevels met brede overstekende gootlijst, met aan de onderzijde een tandlijst en eierlijst. Daaronder nog een smalle lijst waarin een fijnere tandlijst is opgenomen (1). Gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel (zuidgevel): drie assen, welke op de verdieping gevormd worden door drie staande vensters met naar binnen draaiende roederamen en op de begane grond door drie ingangen. Zowel vensters als ingangen hebben een brede omlijsting met aan de bovenzijde even uitspringende hoeken. De middelste ingang heeft bovendien een driehoekig fronton, met brede geprofileerde omlijsting. Het fronton wordt gedragen door twee consoles. Tussen de venster/ingangsassen in totaal vier gecanneleerde pilasters met forse basementen en corinthische kapitelen. Over de gehele gevel zijn horizontale voegen getrokken in de specie.
Westelijke zijgevel: zes assen, welke op de verdieping gevormd worden door zes staande vensters, van het zelfde type als in de voorgevel en op de begane grond door vijf blindnissen en aan de voorzijde door een open doorgang.
Oostelijke zijgevel: vijf assen, welke op de verdieping gevormd worden door vijf staande vensters en op de begane grond door drie blindvensters en twee nissen, waarvan één blind en de andere met een deur. Aan de voorzijde op de verdieping een staand venster en op de begane grond een open doorgang (geen as). De vensters zijn van hetzelfde type als beschreven bij de voorgevel.
(Opmerking:
(1) Het fronton met smalle deklijst werd in 1971 door architect Badaracco aangebracht
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de regelmatige gevelopbouw met aan de klassieken ontleende decoratie;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-07-31
Afschrift Hypotheek: 1995-08-14
Aanwijzing Besluit: 1995-05-31
Publicatie: 1995-06-16
Inzage: 1995-06-16