REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Brionplein 9 / Consciëntiesteeg 1 – Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 2054
Vrijstaand pand omsloten door het Brionplein en de Consciëntiesteeg, met de nok loodrecht op het Brionplein (1). Drie bouwlagen met kap. Schilddak met stenen nok en hoekkepers en forse pirons. Het dak is gedekt met rode oudhollandse pannen. Aan de zuidzijde door het dakvlak stekende schoorsteen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Aan vier zijden lijstgevels met aan de oost- en noordzijde brede geprofileerde en aan de zuid- en westzijde iets smallere en eenvoudiger geprofileerde gootlijst. Op de hoeken van voor- en zijgevels getande hoekblokken. Geprofileerde lijst over de gehele gevelbreedte boven de venster- en deuropeningen van de eerste verdieping van voor- en noordelijke zijgevel en band boven de venster- en deuropeningen van de begane grond van de noordelijke zijgevel.
Voorgevel (oostgevel): op de tweede en eerste verdieping twee assen, gevormd door respectievelijk twee staande vensters met schuiframen met roedeverdeling, en twee deuren naar balkon. Op de begane grond centraal geplaatste brede deuropening. Ter hoogte van de eerste verdieping over nagenoeg de gehele gevelbreedte houten balkon met balustrade van uitgezaagde houten spijlen. De hoek- en tussenstijlen zijn aan de buitenzijde versierd met een sierpaneel met staande ruit. Dergelijke ruitversiering op de panelen die aan de buitenzijde langs de onderkant van het balkon zijn aangebracht. Het balkon rust op vierkante kolommen met aan de bovenzijde een geprofileerde dekplaat en daaronder een geprofileerde lijst.
Noordelijke zijgevel (langs de Consciëntiesteeg): op de tweede verdieping drie en op de eerste verdieping vier staande vensters met schuiframen met roedeverdeling. Op de begane grond van links naar rechts een staand venster met opgeklampte houten luiken, een paneeldeur en een naar binnen draaiende opgeklampte houten deur.
Achtergevel (westgevel): op de tweede verdieping staand venster met naar binnen draaiende houten shutterramen.
(Opmerkingen:
(1) Volgens een foto uit ca. 1882/1886 had het pand twee en een halve bouwlaag met kap, en was voorzien van een zadeldak, dat ingesloten lag tussen twee puntgevels, met aan de oostzijde een staand venster. Aan de noordzijde waren twee dakkapellen aangebracht. Op de eerste verdieping van de oostgevel twee staande vensters met schuiframen met roedeverdeling. Bij een restauratie aan het eind van de vorige eeuw werd het zadeldak tussen puntgevels gewijzigd in een schilddak met lijstgevels, de schuiframen werden gewijzigd in vensters met, waarschijnlijk naar binnen draaiende, houten shutterramen, terwijl aan de oostzijde op de eerste verdieping in plaats van de staande vensters deuren aangebracht werden naar een daar gemaakt, waarschijnlijk houten, balkon, dat op twee kolommen rust, die voorzien zijn van verdiepte vakken met staande ruitversiering. Inmiddels zijn de houten shutterramen terug gerestaureerd naar schuiframen, terwijl de overige eind 19e-eeuwse wijzigingen gehandhaafd bleven. Wel is de ruitversiering van de kolommen die het balkon ondersteunen verdwenen.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde daar dit pand één van de weinige panden is dat over is van de oude bebouwing van het Brionplein;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedenbouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1996-08-20
Afschrift Hypotheek: 1996-08-30
Aanwijzing Besluit: 1996-05-07
Publicatie: 1996-05-20
Inzage: 1996-05-21