REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Brionweg 50 – 58, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 546
“Vrijstaand bouwblok van verschillende massa’s met twee gevels aan stegen en met de nokken overwegend noord-zuid gericht. De delen zijn opgetrokken over twee bouwlagen en kap, met twee achterbouwen van één, resp. drie bouwlagen en kap. In plattegrond als volgt: een schilddak op het noorden, daar verschoven achter twee ongelijke schilddaken, een patio; een achterbouw van drie bouwlagen met schilddak; een vrijstaand bijgebouw met de nokrichting loodrecht op de andere, van enkele bouwlaag onder zadeldak (1).
De daken zijn gedekt met gesmoorde kruispannen, uitgezonderd het kleine schilddak van het achtergedeelte dat rode oudhollandse pannen heeft. De daken zijn voorzien van stenen nok en hoekkepers en pirons.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De voorgevel (noordgevel) heeft een profileerde gootlijst en is ingedeeld volgens drie assen met op de verdieping luikvensters en op de begane grond een centraal geplaatste deur en aan weerszijden een staand venster met houten shutterramen en geprofileerde waterlijst.
De oostelijke zijgevel heeft drie assen met centrale deur en flankerende vensters op de verdieping met balkon en op de begane grond. De massa daar verspringend achter aan de steeg heeft een geprofileerde gootlijst met tandlijst en gecannelleerde hoekliseen. Deuren en vensters op beide bouwlagen.
De achtergevel (zuidgevel) bevat op het zuid-westen een oven met schoorsteen langs de gevel die lager eindigt dan de gootlijst. Via een boogdoorgang is op het zuid-westen de massa van drie bouwlagen verbonden. Deze heeft een geprofileerde gootlijst, een schoorsteen langs de gevel op het zuid-westen. In de gevels volgens één of twee assen regelmatig geplaatste staande vensters met houten shutterramen.
De losstaande massa ten zuiden van beschreven delen heeft het zadeldak gevat tussen vlakke puntgevels. In de korte oostgevel die aan de straatzijde ligt bevindt zich de toegang. Tegen de westgevel staat een regenbak.
(Opmerkingen:
(1) Op het westen latere niet-monumentale aanbouwen. De beschermenswaardige onderdelen zullen in verschillende fasen tot stand zijn gekomen.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van stenen stadshuis van samengestelde bouwmassa’s en van verschillende hoogte met schilddaken;
– idem, vanwege het lijstwerk en de uitwendige rookkanalen;
– idem, vanwege de achterbouw;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1996-01-02
Afschrift Hypotheek: 1996-02-19
Aanwijzing Besluit: 1995-11-21
Publicatie: 1995-12-04
Inzage: 1995-12-04