Description
Name of property:
Kura di Shon Ki
Characteristics:
Corral compound with main building and open yard surrounded by secondary structures. Main structure with gable roof over core area. Four dormers with moulded triangular top end on each side of roof. Front gallery interrupted by a two-storey structure. Adjoining side wing. Front terrace with stone balustrade and stairs to yard. Servants quarters with one continuous lean-to roof leaning to front wall of premises. Two cisterns.
Monument value:
Architectural historical value because of a.o. the typical 18th century inward and outward curved gables, dormers and the front terrace with Ysselsteen masonry. Ditto because of the floor plan of the main building, typical of Curaçao. Cultural historical value as a building which is part of one of the few existing examples of the old corral-structure typical of this area of Otrobanda. Specific value as part of a protected monumental townscape.
Construction period:
18th Century
REGISTER OF LISTED HERITAGE
READ MORE
REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Frederikstraat 114 – 124, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 2861
“Vrijstaand pand met de hoofdnok evenwijdig aan de Frederikstraat. Dit pand is het hoofdgebouw van een koraal genaamd “”KURA DI SHON KI””. De koraal wordt begrensd door de Frederikstraat, de Belvédèrestraat en omliggende koralen (1).
Het pand bestaat uit een hoofdgebouw en loodrecht daarop een vleugel tegen de westgevel.
Hoofdgebouw, zowel kern als voorgalerij: deels één bouwlaag, deels twee bouwlagen met kap. Zadeldak boven de kern en aansluitend een lessenaarsdak boven de voorgalerij. Het zadeldak ligt ingesloten tussen twee puntgevels met geprofileerde deklijst en een oculus in de top met gepleisterde omlijsting met acht stralen, en daaronder een centraal geplaatst nagenoeg vierkant venster met ongeprofileerde waterlijst. Tweemaal vier dakkapellen met driehoekig topveld met een deklijst, die aan de zuidzijde geprofileerd en aan de noordzijde ongeprofileerd is. De dakkapellen aan de voorzijde hebben een staand venster, waarvan één met houten shutterramen, en aan de achterzijde een smal staand venster met enkelvoudig houten shutterraam.
Aan voor- en achterzijde boven het westelijke deel van voorgalerij en kern, een gedeelte van twee bouwlagen met kap. Zadeldak, met de nok loodrecht op de Frederikstraat en aan voor- en achterzijde metkilgoten aansluitend op het dak van de kern. Dit zadeldak ligt ingesloten tussen twee in- en uitzwenkende topgevels met geprofileerde deklijst, halfronde topbeëindiging en eenzelfde oculus als in de puntgevels. De zuidelijke topgevel staat achter de gootlijst. Alle daken gedekt met rode oudhollandse pannen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels (2).
Voorgevel (zuidgevel), voorgalerij: lijstgevel met geprofileerde gootlijst, die doorloopt langs de oostelijke zijgevel. Op de verdieping van het boven de voorgalerij uitgebouwde gedeelte een staand venster met houten shutterramen. Op de begane grond vier deuren, waarvan drie paneeldeuren met houten shutters, en twee nagenoeg vierkante vensters. Boven deuren en vensters op de begane grond een over een deel van de gevel doorlopende band, die stopt bij het boven de voorgalerij uitgebouwde gedeelte. Op de rechterhoek van voor- en zijgevel een liseen. De goot langs de voorgalerij vormt bij het boven de voorgalerij uitgebouwde gedeelte een aquaduct op een korfboog die op muurpilaren met geprofileerd kapiteel rust.
Over de gehele breedte van de voorgevel een terras, bestraat met in visgraatmotief gelegde gele ijsselsteentjes, en ommuurd met een breed laag muurtje. Aan de voorzijde drie entrees, waarvan twee smalle tussen stenen pilaartjes met geprofileerd dekstuk, en met een stenen trapje van drie treden en een brede hoofdentree, die bestaat uit een meer naar voren gelegen, halfronde waaiervormige trap van drie treden, bestraat met gele ijsselsteentjes, tussen twee naar buiten uitlopende brede stenen muurtjes. Aan de oostzijde een smalle entree met een stenen trapje van drie treden.
Oostelijke zijgevel: in zowel kern als voorgalerij één staand venster. Het venster in de kern met houten shutterramen en waterlijst, en een as vormend met het venster in de puntgevel. Op de linkerhoek van zij- en voorgevel een liseen. Op de rechterhoek van de kern een stukje standgoot, dat aansluit op de langs de kern en langs de schuine zijde van het lessenaarsdak van de voorgalerij lopende goot met geprofileerde gootlijst.
Achtergevel (noordgevel), kern: lijstgevel met smalle, ongeprofileerde gootlijst. Op de verdieping van het boven het zadeldak van de kern uitgebouwde gedeelte een staand venster. Op de begane grond van de kern, aan weerszijden van een uitbouw, een paneeldeur met houten shutters en een staand venster met houten shutterramen, en geheel rechts een deur. Al deze deuren en vensters met waterlijst. Op de noordwesthoek van achter- en zijgevel een standgoot. Geheel rechts loopt de gootlijst door als aquaduct langs het boven het zadeldak van de kern uitgebouwde gedeelte, en sluit aan op een aquaduct boven een poort naar de regenbak.
Tegen de achtergevel is een uitbouw aangebracht met de nok loodrecht op de Frederikstraat. Twee bouwlagen met kap. Zadeldak, dat aan de noordzijde wordt afgesloten door een in- en uitzwenkende topgevel met geprofileerde deklijst en halfronde topbeëindiging. In deze topgevel is een gepleisterde datum aangebracht, waarvan het volgende nog leesbaar is: “”Ao 17 9″” (3). Rode oudhollandse pannen.
Gepleisterde en geverfde gevels.
Oostgevel uitbouw: één as, welke zowel op de verdieping als op de begane grond gevormd worden door een nagenoeg vierkant venster.
Noordgevel uitbouw: op de verdieping een staand venster met een waterlijst.
Westgevel uitbouw: één as, welke zowel op de verdieping als op de begane grond gevormd wordt door een liggend venster met vast raam met houten shutters en waterlijst.
In de hoeken welke gevormd worden door de achtergevel van de kern en de uitbouw twee terrassen: het terras aan de oostzijde is ommuurd met een laag breed muurtje, met een entree aan de noordzijde (4); het terras aan de westzijde heeft aan de noordkant een lage brede muur en aan de westzijde een muurpilaar en een vrijstaande pilaar, beide met dekstuk, en een lage dikke muur met een stoep van twee treden bij de noordwesthoek.
Tegen de westgevel van boven beschreven hoofdgebouw is een loodrecht daaropstaande vleugel aangebracht, bestaande uit een reeks van drie onderling aaneengebouwde panden, met de nokken loodrecht op de Frederikstraat. Alle daken gedekt met rode oudhollandse pannen.
Alle gevels gepleisterd en geverfd.
De panden zijn van noord naar zuid als volgt ingedeeld:
Het noordelijke, achterste pand, staat met de achtergevel op dezelfde rooilijn als de achtergevel van de kern van het hoofdgebouw en heeft twee bouwlagen met kap. Zadeldak, dat aan de noordzijde wordt afgesloten door een in- en uitzwenkende topgevel met geprofileerde deklijst, halfronde topbeëindiging en centraal geplaatst oculus.
Noordgevel: één as, welke gevormd wordt door een staand venster op de verdieping en een liggend venster met houten shutterramen op de begane grond. Beide vensters met waterlijst.
Westgevel: lijstgevel met smalle ongeprofileerde gootlijst. Eén as, welke gevormd wordt door een staand venster met houten shutterramen op de verdieping en een paneeldeur met houten shutters en een waterlijst op de begane grond.
Het middelste pand: anderhalve bouwlaag met kap. Zadeldak, dat aan de zuidzijde wordt afgesloten door een puntgevel met eenvoudig geprofileerde deklijst en oculus in de geveltop. Tweemaal één dakkapel met driehoekig topveld met geprofileerde deklijst, wangstukken en nagenoeg vierkant venster.
Oost- en westgevel: lijstgevels met smalle ongeprofileerde gootlijst, bij de westgevel met hemelwaterspuwer.
Oostgevel: op de begane grond twee staande vensters, het linker (5) met enkelvoudig houten shutterraam en het rechter met enkelvoudig opgeklampt houten luik en waterlijst.
Westgevel: opgeklampte houten deur en een liggend venster met opgeklampte houten luiken.
Het zuidelijke pand: één bouwlaag met kap. Zadeldak boven de kern en aansluitend een lessenaarsdak boven de zijgalerij (6). Het zadeldakheeft aan de oostzijde een overstekend dakvlak en wordt aan de zuidzijde afgesloten door een puntgevel met geprofileerde deklijst.
Zuidgevel, kern: centraal geplaatste paneeldeur met houten shutters en aan weerszijden een enkelvoudig staand venster. Band over de gehele gevelbreedte. Lisenen .
Zijgalerij: een staand venster met enkelvoudig houten shutterraam.Voor de kern een stenen terras.
Oostgevel: twee staande vensters en een klein staand venster met enkelvoudig houten shutterraam. Op de linkerhoek een liseen.
Westgevel: zijgalerij: gevel zonder lijst. Twee enkelvoudige paneeldeuren met houten shutters en daar tussen een tegen de gevel aangebouwde schoorsteen.
Bijgebouwen: van noord naar zuid de volgende bijgebouwen:
Vrijstaand pand met de nok evenwijdig aan de Frederikstraat. Eén bouwlaag met kap. Schilddak. Voorgevel: deur met stoep, zijgevels: een staand venster.
Nagenoeg vrijstaande regenbak met de nok loodrecht op de Frederikstraat. Zadeldak, dat ingesloten ligt tussen twee puntgevels zonder deklijst (7).
Oostgevel: lijstgevel met smalle geprofileerde gootlijst. Twee steunberen en twee overlopen.
Zuidgevel: tegen de zuidgevel een stenen trap met bordes. Tussen de regenbak en de noord-westhoek van de achtergevel van het hoofdgebouw een poort met aquaduct.
Noordgevel: tegen de noordgevel van de regenbak een aanbouw van één bouwlaag met lessenaarsdak, met de hoge zijde tegen de regenbak en een deur in de zuidgevel.
Tegen de westelijke erfgrens een tweede regenbak: hoge zijde van het lessenaarsdak in de noord-zuidrichting. Aan de oostzijde overstekend dakvlak.
Oostgevel: stenen trap van zes treden met bordes.
Tegen de westelijke erfgrens, de tweede regenbak en tegen het pand Frederikstraat 128 is aangebouwd een bijgebouw met de hoge zijde van het lessenaarsdak in noord-zuidrichting.
Eén bouwlaag met kap.
Oostgevel: enkelvoudige, opgeklampte houten deur en een nagenoeg vierkant venster met een enkelvoudig opgeklampt houten luik.
Langs de Frederikstraat staat een rijtje vrijstaande voormalige dienstwoningen, Frederikstraat 120 t/m 124, met de hoge zijde van het lessenaarsdak in oostwestrichting. Eén bouwlaag met kap.
Gepleisterde en geverfde gevels. Alle drie de pandjes hebben een naar binnen draaiende paneeldeur met houten shutters. Frederikstraat 120 heeft één enkelvoudig staand venster en Frederikstraat 122 en 124 hebben elk twee enkelvoudige staande vensters, Fredrikstraat 124 met naar binnen draaiende houten shutterramen.
Achtergevel: een tegen de gevel aangebouwde schoorsteen.
Tuin: in de tuin is aan de voorzijde een ronde stenen bak gemetseld van gele ijsselsteentjes (8).
Erfafscheiding: langs de westzijde een hoge stenen muur van klipsteen en gehakte blokken. Langs oost- en noordzijde en in het verlengde van het vrijstaande bijgebouw in de achtertuin een hoge stenen erfafscheiding met tweezijdig afgeschuinde bovenzijde. Tussen de vleugel en de westelijke erfafscheiding twee muurgedeelten met een entree: op de zuidelijke hoek van het noordelijke pand een muurpilaar en een pilaar met dekstuk aansluitend op een gewelfde muur, en op de noordelijke hoek van het zuidelijke pand een muurgedeelte met tweezijdig afgeschuinde bovenzijde en een zeer smalle entree.
Aan de Frederikstraat een entree tussen twee zeer hoge (ca. 2.80 m) pilaren, 62 x 62 cm, met een sierreliëf aan de voorzijde, en met een zeer hoog geprofileerd dekstuk met bekroning in de vorm van een vaas. Bovenaan de linkerpilaar is een houten bordje aangebracht met de tekst “”KURA’I SHON KI”” (9). Aansluitend op de pilaren een dikke, hoge, gewelfde muur.
(Opmerkingen:
(1) Vermoedelijk besloeg de koraal oorspronkelijk ook de hoek tussen Frederikstraat en Belvédèrestraat.
(2) Op diverse plaatsen zijn in de constructie gele ijsselsteentjes te zien, o.a. in de horizontale band aan de voorgevel van het hoofdgebouw, in de dakkapel op de vleugel, in depoort met aquaduct.
(3) Het slecht te lezen cijfer is mogelijk een 4 of een 8.
(4) Er zijn nog sparingen aanwezig voor houten spijlenhekken.
(5) Dit venster geplaatst in de gedeeltelijk dichtgezette opening van een groter venster.
(6) Deze daken zijn voorzien van zinkplaten.
(7) Het zadeldak en een gedeelte van de puntgevel zijn ten tijde van de orkaan Joan ingestort.
(8) Deze bak deed vroeger dienst als eendevijver.
(9) Aan de achterzijde van de pilaren zitten restanten van gehengen. Vermoedelijk zat hier een monumentale houten poort met houten spijlenhekwerk.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde vanwege onder meer de 18e eeuwse in- en uitzwenkende topgevels, de dakkapellen, de deuren en vensters met houten shutters, het voorterras met gele ijsselsteentjes in visgraatmotief en de poort met aquaduct;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde vanwege de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en voorgalerij;
– cultuurhistorische waarde daar het een van de weinige overgebleven voorbeelden is van de oude koralenstruktuur in Otrobanda, bestaande uit een hoofdgebouw en onbebouwd terrein/tuin, en langs de rand van dat terrein bijgebouwen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1994-11-11
Afschrift Hypotheek: 1994-11-23
Aanwijzing Besluit: 1994-08-01
Publicatie: 1994-08-16
Inzage: 1994-08-17