REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Frederikstraat 20 – 24, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 1462
“Vrijstaand pand met de nok evenwijdig aan de Frederikstrraat. Twee bouwlagen met kap. Zadeldak boven kern en aansluitend lessenaarsdak boven achtergalerij. Het zadeldak ligt ingesloten tussen tuitgevels met 19e-eeuwse topbeëindiging en smalle deklijst. Centraal in de tuitgevels een staand venster met een enkelvoudig opgeklampt houten luik, in de oostgevel met waterlijst. De daken zijn gedekt met gesmoorde oudhollandse dakpannen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel: lijstgevel met brede geprofileerde gootlijst. Drie assen, bestaande uit drie staande vensters met houten shutterramen op de verdieping en op de begane grond een centraal geplaatste deur en links en rechts daarvan een staand venster met naar binnendraaiende houten shutterramen. Zowel op de verdieping als op de begane grond geprofileerde waterlijsten.
Aansluitend bij de voorgevel toegangspoorten, aan de rechterzijde naar tuin en erf opzij en achter het pand, en aan de linkerzijde naar de trap die naar de verdieping leidt. Boven de rechteringang aan de bovenzijde horizontale geprofileerde lijst en aan de linkerkant een smalle hoge boog, die aan de bovenzijde recht afgesloten is met een horizontale geprofileerde lijst. Links van de boog een in- en uitzwenkend gebogen muur.
Oostelijke zijgevel: zowel in de kern als in de achtergalerij één as, bestaande uit staande vensters, in de achtergalerij en op de begane grond van de kern met houten shutterramen, die op de begane grond naar binnen draaien, alle vensters met waterlijst, die in de achtergalerij en op de begane grond van de kern geprofileerd zijn.
Westelijke zijgevel: de brede geprofileerde gootlijst van de voorgevel loopt door langs de kern van de zijgevel. Op de verdieping zowel in de kern als in de achtergalerij een deuropening, in de kern met naar binnen draaiende houten shutterpaneeldeur. Op de begane grond in de kern een staand venster met naar binnen draaiende houten shutterramen en in de achtergalerij een enkelvoudige opgeklampte houten deur. Zowel op de verdieping als op de begane grond geprofileerde waterlijsten.
Naar het balkon voor de deuren op de verdieping leidt een houten steektrap. Het balkon heeft een houten balustrade van vierkante houten spijlen in geometrisch patroon.
Tegen de hoek van de achtergalerij is een uitbouw van twee bouwlagen met kap aangebracht, die zowel een deel van de achtergevel, als een deel van de zijgevel van de achtergalerij omsluit. Het is gedekt met een combinatie van een half tentdak aande zijkant en een lessenaarsdak aan de achterkant van de achtergalerij, en is voorzien van rode oudhollandse pannen.
Aan de zuid- en westzijde een brede eenvoudig geprofileerde gootlijst. Tegen de zuidgevel een schoorsteen. In de westgevel op de begane grond een staand venstertje.
Achtergevel: achtergalerij: lijstgevel met smalle ongeprofileerde gootlijst. Zowel op de verdieping als op de begane grond rechts een deuropening, op de begane grond met naar binnen draaiende houten shutterpaneeldeur en links een staand venster, zowel op de verdieping als op de begane grond met houten shutterramen, die op de begane grond naar binnen draaien. Zowel op de verdieping als op de begane grond ongeprofileerde waterlijsten.
In de oostgevel van de tegen de achtergalerij aangebrachte aanbouw (zie boven) op de verdieping een venster en op de begane grond een houten shutterpaneeldeur, met stenen stoep van drie treden.
Op het erf tussen Frederikstraat 22-24 en Ferdinandstraat 15-17 ligt het aaneengebouwde pand Frederikstraat 20, met de nok loodrecht op de Frederikstraat. Anderhalve bouwlaag met kap. Schilddak met stenen nok, hoekkepers en pirons en gedekt met rode oudhollandse dakpannen.
Voorgevel: lijstgevel met eenvoudig geprofileerde gootlijst. Gepleisterd en geverfd. In het midden een naar binnen draaiende houten shutterpaneeldeur met links twee en rechts drie staande vensters. Boven deur- en vensteropeningen een over de gehele gevelbreedte doorlopende band.
In de zuidgevel een opgeklampte houten deur.
Achtergevel (westgevel): lijstgevel met eenvoudig geprofileerde gootlijst (1).
(Opmerking:
(1) waarschijnlijk zat tegen de achtergevel een schoorsteen)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de tuitgevels met 19e-eeuwse topbeëindiging en de poort met in- en uit- zwenkende muur ten westen van het pand;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens de voor Curaçao kenmer- kende plattegrond met kern en achtergalerij.
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1996-12-02
Afschrift Hypotheek: 1997-01-30
Aanwijzing Besluit: 1996-10-22
Publicatie: 1996-10-30
Inzage: 1996-10-30