REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Heerenstraat 20-22 – Punda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 1323
“Gedeeltelijk aaneengebouwd hoekpand, omsloten door Heerenstraat en Sommelsdijkstraat, met de nok evenwijdig aan de Heerenstraat (1). Drie bouwlagen met kap. Zadeldak gedekt met rode oudhollandse dakpannen. Het zadeldak ligt ingesloten tussen tuitgevels. Aan de zijde van de Heerenstraat drie dakkapellen met driehoekig topveld met geprofileerde deklijst die aan beide zijden uitloopt in aanzetkrullen op de zijconsoles. Boven het topveld een rechthoekige bekroning. Dakkapellen voorzien van staande vensters met opgeklampte houten luiken.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel aan de Heerenstraat: lijstgevel met zwaar geprofileerde gootlijst. Zeven assen, welke zowel op tweede als eerste verdieping gevormd worden door zeven regelmatig geplaatste staande vensters voorzien van schuiframen met roede-indeling.
Noordelijke zijgevel aan de Sommelsdijkstraat: tuitgevel met geprofileerde deklijst en een klassiek geprofileerde topbeëindiging, bestaande uit een dubbel gebogen fronton en daaronder een rechthoekig lijstwerk. Centraal daarbovenop een rechthoekige bekroning. Aan de voet van de deklijst een kleine aanzetkrul. Ter hoogte van de aanzet van de gootlijst van de voorgevel een geprofileerde lijst over de gehele breedte van de gevel, waardoor een driehoekig topveld is gevormd. Centraal in dit topveld een venster (2) met daarboven een klein topvenster voorzien van een houten shutterraam. Twee assen, welke zowel op de tweede als op de eerste verdieping gevormd worden door twee staande vensters. Alle vensters in deze gevel zijn voorzien van een waterlijst.
Zuidelijke zijgevel: tuitgevel met een eenvoudig geprofileerd klein spits driehoekig fronton, met daaronder een rechthoekig lijstwerk.
(Opmerking:
(1) In september 1992 is de restauratie van het pand aangevangen. Rode oudhollandse pannen, houten kap en dakkapellen vernieuwd.
(2) Dit venster is dichtgemetseld, maar had volgens een oude foto (Ozinga) een schuifraam met roede-indeling.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de 18e-eeuwse tuitgevels en de regelmatige gevelindeling met in assen geplaatste vensters;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-07-31
Afschrift Hypotheek: 1995-08-14
Aanwijzing Besluit: 1995-05-31
Publicatie: 1995-06-16
Inzage: 1995-06-16