REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Heerenstraat 35 – Punda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 1916
“Gedeeltelijk aaneengebouwd hoekpand omsloten door de Heerenstraat en de Amstelstraat, met de nok loodrecht op de Heerenstraat. Drie bouwlagen met kap. Zadeldak gedekt met rode oudhollandse dakpannen. Aan de zijde van de Amstelstraat overstekend dakvlak en een dakkapel met driehoekig topveld met geprofileerde deklijst en staand venster met naar binnen draaiende opgeklampte houten luiken.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel aan de Heerenstraat (oostgevel): aan de voorzijde, tot en met de tweede verdieping een voorheen open galerij, die op de eerste en tweede verdieping wordt gevormd door een arcade van vier rondbogen op korte dikbuikige kolommetjes. Op beide verdiepingen zet de arcade zich aan de Amstelstraatzijde voort met nog één boog, waarbij op de hoek van de verdiepingen bundels zijn gevormd van drie zuiltjes.
Op de andere hoek van de voorgevel zijn bundels van twee zuiltjes aangebracht. Op de tweede verdieping staan de kolommetjes op een in acht rechthoekige panelen verdeeld borstweringsfries dat, evenals de bogenrij, de hoek omgaat in de Amstelstraat met twee panelen.
Bijzonder is de afsluiting van de zolderverdieping aan de voorzijde door middel van een smalle tuitgevel met geprofileerde deklijst en een klassiek geprofileerde ovaalvormige topbeëindiging, met daaronder een rechthoekig lijstwerk. Op de topbeëindiging en op beide schouders een vaasvormige bekroning. Centraal in de tuitgevel een vierkant venster met naar binnen draaiende ramen. Het uit drie panelen bestaande borstweringsfries van de zolderverdieping gaat naar de zijkanten van de voorgevel over in een balustrade van geajoureerde panelen. Deze balustrade gaat aan de zuidzijde van het gebouw de hoek om met één paneel.
Achter deze balustrade, op beide hoeken van het gebouw, een klein dakterras.
Zuidelijke zijgevel aan de Amstelstraat: vier assen (1).
(Opmerking:
(1) Deze assen werden voorheen gevormd door vier staande vensters, die thans dichtgezet zijn. Er is nog één waterlijst aanwezig.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de fraaie, voor Punda kenmerkende later aangebouwde galerij en de rijk gedetailleerde tuitgevel;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-07-31
Afschrift Hypotheek: 1995-08-14
Aanwijzing Besluit: 1995-05-31
Publicatie: 1995-06-16
Inzage: 1995-06-16