REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Hendriksteeg 19 – 23, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 1473
“Vrijstaand pand met de nokken onder een hoek met de Hendriksteeg, opgetrokken over twee bouwlagen en kap. Het pand heeft drie evenwijdig achter elkaar liggende schilddaken van verschillende breedte en lengte, gedekt met rode oudhollandse pannen en voorzien van stenen nok en hoekkepers en pirons. De lijstgevels hebben een smalle geprofileerde gootlijst.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De voorgevel (noordgevel) bevat op de verdieping links een staand venster en in het midden een deur; op de begane grond omgekeerd en beide voorzien van houten shutters. Voor de verdiepingsdeur een houten balkon met balustrade van gezaagde spijlen.
Tegen het rechter geveldeel staat een aanbouw uit een tweede fase. Het is opgetrokken over twee bouwlagen en flauwhellend lessenaarsdak dat niet op de goot van de gevel aansluit en dat is gedekt met rode oudhollandse pannen. Op het noorden en oosten een verdiepings venster.
Aan de steeg staat een stenen erfafscheidingsmuur met daarin twee poortjes onder puntige bekroning.
De oostelijke zijgevel is getrapt in drie delen, corresponderend met de kappen. Het eerste deel bevat een staand venster op de verdieping en begane grond. Het tweede deel bevat één staand verdiepingsvenster in het noordelijk vlak; verder twee staande vensters op verdieping en begane grond, deze laatste twee met ongeprofileerde waterlijst. Het derde deel heeft één staand venster op verdieping en begane grond.
Aan de westelijke zijgevel liggen de drie delen in één vlak. In het eerste en derde deel een staand verdiepingsvenster en in het middendeel twee staande verdiepingsvensters (1).
De achtergevel (zuidgevel) bevat volgens vijf assen op de verdieping en begane grond twee deuren, links ervan één staand venster en rechts twee staande vensters. De gevelopeningen op de begane grond hebben een ongeprofileerde waterlijst. Tegen de gevelstaat een houten balkon dat gedragen wordt door twee stenen toscaanse zuilen en voorzien is van een balustrade van gezaagde spijlen.
Op de zuid-oosthoek bevindt zich een standgoot die op hoogte van de verdiepingsvloer met een aquaductboog afvoert naar de plaats van een voormalige regenbak. Het aquaduct heeft een geprofileerde gootlijst.
Voor de gevel ligt een terras dat op het zuiden met een lage borstwering is afgezet en een centrale toegang tussen kleine kolommen heeft.
Op het zuidwesten sluit op de hoofdmassa aan bijgebouw aan, met de nok loodrecht op de hoofdnokrichting en op rechthoekige plattegrond opgetrokken over twee bouwlagen en schilddak (2). Het dak is gedekt met gesmoorde kruispannen en is voorzien van stenen nok en hoekkepers en pirons. Langs de lijstgevels loopt een smalle geprofileerde gootlijst; op het westen ongeprofileerd.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De verdieping bevat op het westen twee staande vensters met houten shutterramen en op het oosten drie. De begane grond bestaat uit twee delen. Een gesloten gedeelte met twee smalle deuren op het westen en een venster en deur op het oosten. Het andere gedeelte is open en heeft een ruime boogdoorgang onder de breedte van het gebouw. Onder de doorgang is in de zuidelijke wand een houten ventilatierooster aangebracht (3).
Langs de perceelsgrens aan de Hendriksteeg loopt een stenen erfafscheidingsmuur die een poort tussen twee kolommen bezit en op het zuiden aansluit op nr. 17 met een kolom die is uitgevoerd met een rijk geprofileerde dekplaat.
(Opmerkingen:
(1) Tegen de begane grond is een aanbouw gepleegd van enkele bouwlaag.
(2) Mogelijk een stalgebouw met woning erboven.
(3) Op het noorden staat een aanbouw met houten verdieping.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als ruime stadswoning van twee bouwlagen met schilddaken;
– idem, vanwege de samenhang van massa’s met een in vorm ongebruikelijk bijgebouw;
– idem, vanwege het balkon en aquaduct;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-11-01
Afschrift Hypotheek: 1995-11-20
Aanwijzing Besluit: 1995-09-01
Publicatie: 1995-09-19
Inzage: 1995-09-20