REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Hoogstraat 24, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 371
“Vrijstaand hoekpand met de nokken evenwijdig aan de Hoogstraat, omsloten door de Hoogstraat en de Cornelis Dirksweg.
Kern: anderhalve bouwlaag met kap, voor- en achtergalerij één bouwlaag met kap. Zadeldak boven de kern en aansluitend een lessenaarsdak boven voor- en achtergalerij. Het zadeldak ligt ingesloten tussen afgeknotte schoudergevels met vierkante topbekroning en smalle deklijst waarin ter plaatse van de overgangvan zadeldak naar lessenaarsdak een “”knik””. Centraal in de top een liggende ruitvormige opening waaronder een horizontale geprofileerde lijst, eindigend in de schouders. Onder deze lijst een staand venster. Tweemaal twee dakkapellen met driehoekig topveld op geprofileerde zijconsoles, wangstukken en staand venster. De daken zijn gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen. Aan de achterkant in de noordwesthoek een door het dakvlak stekende schoorsteen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Voor(zuid)- en achter(noord)gevel: lijstgevels met aan de voorzijde geprofileerde gootlijst en aan de achterzijde eenvoudig geprofileerde gootlijst. Centraal geplaatste deuropening en aan weerszijden een staand venster (1).
Rechter(oost)gevel: twee staande vensters.
Linker(west)gevel: van voor naar achter: twee staande vensters en een deuropening.
Erfafscheiding: aan de voorzijde een stenen voetingmuur met stenen pilaren met daartussen geajoureerde stenen panelen. Op de pilaren aan weerszijden van de ingang een bol. Aan de rechterzijde een lage dichte muur met naar beide zijden afgeschuinde bovenkant. Aan de linker- en achterzijde een dichte muur met geprofileerde halfronde bovenkant.
In de noordoosthoek van het erf een vrijstaand houten bijgebouw met de nok loodrecht op de Hoogstraat. Eén bouwlaag met kap. Schilddak, gedekt met zwarte kruispannen.
Zuidgevel: eenkelvoudige opgeklampte houten deur.
Westgevel: centraal geplaatst staand venster en aan weerszijden daarvan een deuropening.
(Opmerking:
(1) Dit gebouw is voorzien van nieuwe vensters en deuren, waardoor de oorspronkelijke vorm van de gevelopeningen niet meer te zien is.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde vanwege onder meer de kenmerkende curaçaose plattegrond met kern en voor- en achtergalerij;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1996-08-20
Afschrift Hypotheek: 1996-08-30
Aanwijzing Besluit: 1996-06-26
Publicatie: 1996-07-11
Inzage: 1996-07-11