REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Hoogstraat 32 – 34, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 358
“Vrijstaand pand met de nokken evenwijdig aan de Hoogstraat. Twee bouwlagen met kappen. Drie naast elkaar gelegen schilddaken, gedekt met rode oudhollandse pannen met stenen nokken, hoekkepers en pirons.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Lijstgevels met rondgaande geprofileerde gootlijst.
Voor(zuid)gevel: drie assen welke zowel op de verdieping als op de begane grond gevormd worden door een centraal geplaatste paneeldeur, op de verdieping met houten shutters, en aan weerszijden daarvan een staand venster met houten shutterramen (1). Alle vensters en deuren met geprofileerde waterlijst. Op de hoeken van voor- en zijgevels over de volle hoogte getande hoekblokken. Op de verdieping een houten balkon met een balustrade van gedraaide houten balusters en op de hoeken een knopbekroning. Het balkon rust op vier gladde stenen kolommen met basement en kapiteel. Deze kolommen maken deel uit van de erfafscheiding.
Rechter(oost)gevel: vier assen, welke zowel op de verdieping als op de begane grond gevormd worden door vier staande vensters met geprofileerde waterlijsten.
Linker(west)gevel: op de verdieping een staand venster en een paneeldeur met houten shutters en geheel aan de achterkant een staand venster met diagonaal houten latwerk. Op de begane grond twee paneeldeuren, waarvan de voorste met houten shutters.
Ongeveer in het midden van de linkergevel een 1e aanbouw van twee bouwlagen met kap. Het dak aan de achterkant daarvan is een schilddak met de nok loodrecht op de Hoogstraat, gedekt met rode oudhollandse pannen. Aan de voorzijde een lessenaarsdak boven een houten balkon, welk is afgezet met gedraaide houten balusters en latwerk met visgraatmotief en aan de voorzijde een trap naar beneden heeft. De linker-voorhoek van het balkon rust op een stenen kolom. Aan de achterzijde van de 1e aanbouw komt een houten paneeldeur uit op een stenen trap naar het erf.
Naast deze aanbouw nog een 2e aanbouw van twee bouwlagen met kap. Aan de achterzijde een tentdak gedekt met rode oudhollandse pannen met stenen hoekkepers; aan de voorzijde een lessenaarsdak.
Voorgevel: Op de verdieping een staand venster en op de begane grond een staand venster met houten shutterraam.
Linkergevel: Onder het tentdak een geprofileerde gootlijst. Op de verdieping drie staande vensters, waarvan het tweede met houten shutterraam (2); op de begane grond een deuropening met waterlijst (3).
Achtergevel: Op de verdieping twee staande vensters en op de begane grond een nagenoeg vierkant venster.
Erfafscheiding: tussen de kolommen waarop het balkon rust houten spijlenhekken en een centraal geplaatste dubbele houten poort met in- en uitzwenkende bovenzijde. Rechts daarvan twee stenen pilaren met tentdakbekroning.
(Opmerkingen:
(1) Verdieping: aan de binnenzijde dichtgezet.
(2) Het eerste venster dichtgezet.
(3) Dichtgezette deuropening.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de symmetrische indeling van de gevels met staande vensters en paneeldeuren met houten shutters, en getande hoekblokken;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1996-08-20
Afschrift Hypotheek: 1996-08-30
Aanwijzing Besluit: 1996-06-26
Publicatie: 1996-07-11
Inzage: 1996-07-11