REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Keukenstraat 22 A – Punda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 2485
“Gedeeltelijk aaneengebouwd hoekpand, omsloten door de Keukenstraat en de Kuiperstraat (1), met de nok van het hoofdbouwdeel loodrecht op de Keukenstraat en de nok van het secundair aansluitende deel evenwijdig aan de Keukenstraat. Twee bouwlagen met kappen. Boven het hoofdgebouw een zadeldak met loodrecht hierop aansluitend een zadeldak boven het secundaire deel. Beide zadeldaken gedekt met rode pannen. Op het hoofddak is aan de zijde van de Kuiperstraat een dakkapel aangebracht voorzien van een lessenaarsdak. Op het secundaire dak tweemaal één dakkapel met driehoekig topveld met smalle deklijst, kleine geprofileerde zijconsoles en een staand venster.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel aan de Keukenstraat (westgevel): het zadeldak van het hoofdbouwdeel wordt aan de zijde van de Keukenstraat afgesloten door middel van een tuitgevel met geprofileerde deklijst en klassiek geprofileerde topbeëindiging bestaande uit een klein driehoekig fronton met daaronder een rechthoekig lijstwerk. Daarin de datum 1693. Centraal in de tuitgevel een liggend luikvenster met daarboven een kleiner staand venster met enkelvoudig opgeklampt houten luik.
Aan de oostzijde van het hoofddeel: een geheel uit gele IJsselsteentjes opgetrokken halfsteens muur (2).
Tegen de tuitgevel van het hoofddeel en de gevel van het secundaire deel is in de 18e eeuw tot en met de eerste verdieping een houten, gedeeltelijk open galerij met lessenaarsdak aangebracht. De galerij wordt op de eerste verdieping gevormd door een arcade van acht houten korfbogen op houten kolommetjes, waarbij de meest linkse boog aanzienlijk breder is dan de rest. Onder de aanzet van de bogen, tegen de houten kolommetjes: een aan de bovenzijde ingesnoerd, enigszins amandelvormig houten decoratief element.
(Opmerking:
(1) Het pand werd in 1990/1991 gerestaureerd voor de Stichting Monumentenzorg door de architecten H.Nolte en A.van der Woude. De restauratie werd uitgevoerd door het aannemingsbedrijf Lendering NV.
(2) Deze muur diende voordat de achterbouw in de Kuiperstraat in augustus 1974 geheel door brand werd verwoest als scheidingswand (binnenmuur) tussen beide delen van het hoofdgebouw.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de laat 17e-eeuwse tuitgevel en de voor Punda kenmerkende in de 18e eeuw aangebouwde open houten galerij;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-07-31
Afschrift Hypotheek: 1995-08-14
Aanwijzing Besluit: 1995-05-31
Publicatie: 1995-06-16
Inzage: 1995-06-16