REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Kuiperstraat 28 – Punda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 1404
“Aaneengebouwd pand met de nok loodrecht op de Kuiperstraat. Twee bouwlagen met kap (1). Zadeldak gedekt met rode oudhollandse dakpannen. Het zadeldak ligt ingesloten tussen tuitgevels met smalle deklijst en topbeëindiging bestaande uit een eenvoudig geprofileerd klein driehoekig fronton met daaronder een rechthoekig lijstwerk. In beide tuitgevels een centraal geplaatst liggend venster met opgeklampte houten luiken en daarboven een klein staand venster met enkelvoudig opgeklampt houten luik. Aan de voorzijde waterlijsten.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel (noordgevel): op de eerste verdieping en op de begane grond twee assen. In de rechteras op beide verdiepingen staande vensters met opgeklampte houten luiken en schuiframen. In de linkeras op de verdieping een spiegelboogvormige paneeldeur en op de begane grond een rechthoekige paneeldeur.
Tegen de oorspronkelijke gevel is tot en met de eerste verdieping een open galerij aangebracht, afgedekt met een lessenaarsdak. Hij wordt op de eerste verdieping gevormd door een arcade van vier segmentbogen die rusten op korte dikbuikige kolommetjes. Bij de restauratie in 1968 is de gesloten galerij op de begane grond geopend door middel van een arcade van drie segmentbogen die rusten op vier toscaanse zuilen.
Zowel op de begane grond als op de verdieping zet de arcade zich aan beide zijkanten van de galerij voort met één boog, waarbij op de hoeken van de eerste verdieping bundels zijn gevormd van drie zuiltjes. Boven deze bundels een vaasmotief. In de zwikken tussen de bogen op de eersteverdieping rozetten. Door eenvoudig geprofileerde horizontale lijsten gevormde borstwering zonder geleding (2). In het midden van de borstwering een cartoucheschild met de datum 1728.
Achtergevel (zuidgevel): twee assen, welke op de verdieping gevormd worden door staande vensters en op de begane grond door links een deur en rechts een staand venster. Alle vensters hebben schuiframen en opgeklampte houten luiken.
(Opmerking:
(1) Het pand werd in 1968 gerestaureerd door architect H.Nolte.
(2) De borstwering had oorspronkelijk geen geleding, maar werd tijdens de restauratie geleed in panelen met hoekafsluiting en twee panelen aan de zijkant).
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens de laat 17e-, vroeg 18e-eeuwse tuitgevel en de voor Punda kenmerkende in de 18e eeuw toegevoegde open galerij;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-07-31
Afschrift Hypotheek: 1995-08-14
Aanwijzing Besluit: 1995-05-31
Publicatie: 1995-06-16
Inzage: 1995-06-16