REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Mgr. Niewindtstraat 23 Pastorie, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 863
bouwperlode:XXA
R.K. pastorie te Sta. Famla, behorend bij de naast liggende kerk Sta. Famla.
Het ruim opgezette complex bestaat uit vier gebouwen: het hoofdgebouw; een bijgebouw ten noordwesten ervan; een keukengebouw en een regenbak ten westen ervan. De gebouwen zijn opgetrokken in beton ( 1).
Het hoofdgebouw bestaat in hoofdvorm uit een massa op L-vormige plattegrond, opgetrokken over twee bouwlagen en kap met de lange nok loodrecht op de nokrichting van de kerk. Langs de lijstgevels loopt een geprofileerde en overstekende gootlijst.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd. De vensters zijn staande vensters met houten shutterramen en met glas bezette bovenlichten.
De voorgevel (oostgevel) bevat links op de verdieping en begane grond een venster met ramen in drie bladen. Daarnaast een venster in drie bladen onder segmentboog op de verdieping en op de begane grond de ingang met een verdiept portaal onder segmentboog en trap tussen rechte borstweringen. Het rechter geveldeel bevat tweemaal twee segmentboogvensters.
De zuidelijke zijgevel bestaat uit drie delen. Aansluitend op de voorzijde een deel met tweemaal twee rechte vensters en een luikopening beneden. In het gedeelte geheel links een venster op de verdieping en begane grond. Daartussen ligt een terras met toegangstrap en trappehuis naar het terras op de verdieping dat op kolommen rust (2). In de gevelwand, die als gangwand is doorgezet tot aan de voorgevel heeft op de verdieping en begane grond vensters en deuren.
De noordelijke zijgevel is opgezet volgens zeven assen met segmentboogvensters op de verdieping en begane grond en een deur.
De achtergevel bevat volgens twee assen vensters op de verdieping en begane grond.
Het bijgebouw heeft de nok loodrecht op de lange nok van het hoofdgebouw. Het is op rechthoekige plattegrond opgetrokken over twee bouwlagen en kap. Het gebouw heeft een schilddak met overstekende, geprofileerde gootlijst.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De oostgevel is ingedeeld volgens vier vensterassen (3). De rechte vensters hebben ramen in drie bladen met een benedendeel van glasruiten en een bovendeel met vaste houten shutters. De zuidgevel is opgezet met twee vensterassen en rechts een deuras op verdieping en begane grond. De noordgevel bevat een venster op de verdieping en twee op de begane grond. De westgevel bevat vier vensterassen als op het oosten. Met een smalle open verbindingsgang ligt het gebouw verbonden aan het hoofdgebouw.
Het keukengebouw heeft de nok evenwijdig aan de lange nok van het hoofdgebouw. Het is op rechthoekige plattegrond opgetrokken over een bouwlaag en kap. Het gebouw heeft een zadeldak tussen tuitgevels met ongeprofileerde deklijst. Op het zuidwesten staat een schoorsteen. De langsgevels hebben een eenvoudig geprofileerde gootlijst. De gevels zijn gepleisterd en geverfd. Een deur op het oosten en noorden; staande vensters op het zuiden en noorden (enkele met houten shutterramen).
De regenbak heeft de nok evenwijdig aan de lange nok van het hoofdgebouw. Het is op rechthoekige plattegrond laag opgetrokken met een zadeldak tussen vlakke tuitgevels. De lange zijden hebben goten op de muur zonder gootlijst. De gevels zijn gepleisterd en geverfd. De lange zijden zijn verstevigd met steunen en hebben overloopspuwers. Op het oosten en westen bevinden zich vensters met opgeklampte houten luiken.
(Opmerklngen:
(1) De daken zijn gedekt met twee typen golfplaat.
(2) Mogelijk was het terras kleiner, te weten een galerij volgens de overkapping door het lessenaarsdak.
(3) Op de begane grond is tegen een van de vensters een kleine aanbouw gepleegd.)
Redengeving
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als groot opgezette pastorie met bijgebouwen en regenbak;
– Idem, vanwege de situering;
– cultuurhistorische waarde als onderdeel uit de geschiedenis van het Rooms-katholicisme op Curacao;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel .
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend Is.
Registratie: 1996-01-02
Afschrift Hypotheek: 1996-02-19
Aanwijzing Besluit: 1995-11-21
Publicatie: 1995-12-04
Inzage: 1995-12-04