REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Penstraat 322
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 1522
Huis de Goede Hoop
Bouwperiode:
Een woonhuis, gelegen aan de zuidzijde van de Penstraat, bestaande uit een hoofdgebouw met met drie kleine aanbouwen en een voormalige regenbak. Het hoofdgebouw bestaat uit twee gekoppelde bouwvolumes (een oostelijk en een westelijk) waarvan de nokken in elkaars verlengde en evenwijdig aan de Penstraat liggen. De nokken zijn oost-west gericht. Het oostelijke bouwvolume bestaat uit een kern van twee bouwlagen, een galerij van twee bouwlagen aan de noordzijde en een galerij van een enkele bouwlaag aan de zuidzijde. De kern heeft een zadeldak dat gevat is tussen twee tuitgevels met een topbeëindiging bestaande uit een klein fronton op een rechthoekig lijstwerk. Het dak heeft eenmaal één dakkapel met een driehoekig topveld op zijconsoles en een staand venster. Het dak is gedekt met rode Oud-Hollandse dakpannen en de nok is afgedekt met omgekeerde halve pannen.
Het westelijke bouwvolume bestaat uit een kern van een enkele bouwlaag met galerijen aan langszijden.(1) De kern heeft een schilddak dat aan de oostzijde is afgesneden en aansluit op de tweede bouwlaag van het oostelijke bouwvolume. Het schilddak heeft tweemaal twee dakkapellen met driehoekige topvelden op zijconsoles en een staand venster. De galerijen hebben lessenaarsdaken die aansluiten op het schilddak. De daken zijn gedekt met rode Oud-Hollandse dakpannen. De nok en hoekkepers zijn afgedekt met omgekeerde halve pannen.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd. De noordgevel (voorgevel) heeft in de galerij van het oostelijke bouwvolume twee assen bestaande uit een deur met waterlijst en een vensteropening op de begaande grond en twee vensteropeningen op de verdieping. Aan de bovenzijde wordt de gevel afgesloten door een eenvoudig geprofileerde gootlijst. Op de westhoek van de gevel is een standgoot. In de westelijke zijgevel van het oostelijke bouwvolume is een staand venster in de noordelijke galerij. Verder heeft de voorgevel van het huis in de noordelijke galerij van het westelijke bouwvolume zijn vijf vensteropeningen. De bovenzijde wordt afgesloten door een zwaar geprofileerde gootlijst die om de hoek wordt voortgezet. De noordelijke galerij heeft aan de westzijde een deuropening. Voor het huis is een terras over de volle breedte.
De zuidgevel (achtergevel) van het oostelijke bouwvolume heeft in de galerij (op de begane grond) een venster en een deuropening; in de kern op de verdieping twee staande vensters. Op de zuidwesthoek een standgoot.(2)
In de oostelijke zijgevel van het huis in de kern (van het oostelijke bouwvolume) drie vensteropeningen die in een as onder elkaar zijn geplaatst. In de galerij aan de noordzijde op de eerste bouwlaag een deur. Voor de deur is een rechte trap van steen met een borstwering aan weerszijden. De bovenzijde van de borstwering heeft een rond profiel in het midden. In de galerij op het zuiden (op de begane grond) een staande vensteropening. De openingen in de westgevel hebben/hadden vlakke waterlijsten.(3)
Aanbouwen
Op de korte westzijde van de kern van het westelijke bouwvolume sluit een kleine aanbouw aan. Deze heeft een rechthoekige plattegrond en is afgedekt met een lessenaarsdak waarvan de hoge zijde aansluit op de kernwand. Het dak is gedekt met rode Oud-Hollandse dakpannen. De gevels zijn gepleisterd en geverfd. In de noordgevel een deuropening. De aanbouw heeft aan de noordzijde een gemetselde goot langs de gevelwand.
Op deze aanbouw sluit aan de westwijde een aanbouw aan met een nagenoeg vierkante plattegrond en een zadeldak met overstek. Het dak is gevat tussen twee puntgevels. Het dak is gedekt met rode Oud-Hollandse dakpannen. De nok is oost-west gericht en heeft een nokkeper van steen. De gevels zijn gepleisterd en geverfd. In de noordgevel een deuropening; in de westgevel een (dichtgezette) vensteropening; in de zuidgevel twee vensteropeningen.
Op de zuidzijde van de eerst genoemde aanbouw sluit een aanbouw aan met een rechthoekige plattegrond en een schilddak waarvan de nok noord-zuid is gericht. Het dak is gedekt met Oud-Hollandse dakpannen. De nok- en hoekkepers zijn afgedekt met omgekeerde halve pannen. De gevels zijn gepleisterd en geverfd. In de westgevel is een deuropening.(4)
Regenbak
Ten zuiden van deze laatste aanbouw staat een regenbak met een nagenoeg vierkante plattegrond en een zadeldak waarvan de nok oost-west gericht is. Het zadeldak is gevat tussen twee tuitgevels. Het dak is gedekt met Oud-Hollandse dakpannen; de keper is afgedekt met omkeerde halve pannen. Aan de westzijde van de regenbak is een stenen trap met een gesloten borstwering van steen. In het topveld van de westelijke tuitgevel is de staande tapopening. In de oostgevel twee overloopgaten. Tussen de laatst genoemde aanbouw en de regenbak een aquaduct op een boog.
Aan de straatzijde is een erfafscheiding bestaande uit vierkante kolommen met een tentdakvormige bekroning. Tussen de kolommen zijn voetingmuurtjes.
Opmerkingen
1) De galerij aan de zuidzijde is verbreed; deze uitbreiding is niet historisch.
2) De gevelwand van de achtergalerij is verwijderd. De oorspronkelijke achtergalerij is verbreed.
3) Niet alle waterlijsten zijn behouden.
4) De boogvormige deuropening is zeer waarschijnlijk niet historisch.
Redengeving
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch woonhuis aan de Penstraat met een voor Curaçao kenmerkende opzet van een kern en galerijen;
– architectuurhistorische waarde vanwege de opvallende combinatie van twee bouwvolumes van verschillende hoogte en bouwstijl en de typerende topbeëindiging bestaande uit een klein fronton op een rechthoekig lijstwerk;
– ensemblewaarde vanwege de samenstelling van een hoofdgebouw met bijgebouwen en regenbak.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderzins rechtens onroerend is.
Ingeschreven monumenten register: 21 februari 2005
Aanwijzing Besluit: 8 augustus 2003
Publicatie: 8 augustus 2003
Inzage: 8 augustus 2003