REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Naniesteeg 28, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 628
“Vrijstaand pand met de nokken zowel in oost-west- als noord-zuidrichting. Dit pand is het hoofdgebouw van een koraal genaamd “”Kura di Shon Phil””. De koraal wordt begrensd door de Naniesteeg, twee omliggende koralen, en de achterzijde van de percelen aan de J.H. Fergusonstraat. Eén bouwlaag met kappen.
De begane grond vloer is gelegen op een basement, variërend van 0.30 tot 1.30 m boven het maaiveld. Het pand bestaat uit een pronaos, een smalle voorgalerij, een kern gevormd door een smal voorstuk en een breed achterstuk, en een gedeeltelijk tegen de achtergevel aangebouwde aanbouw aan de oostzijde.
De voorgalerij is voorzien van een schilddak met de nok in oost-westrichting; centraal aan de voorzijde boven de pronaos een zadeldak met de nok in noord-zuidrichting, met kilgoten aansluitend op het dak van de voorgalerij. Het voorste gedeelte van de kern is voorzien van een schilddak met de nok in oost-westrichting; het achterste gedeelte is voorzien van drie naast elkaar gelegen schilddaken met de nok in noord-zuidrichting. Deze daken zijn overwegend gedekt met grijze kruispannen en voorzien van stenen nok, hoekkepers en pirons (1).
Gevels: aan alle zijden lijstgevels. De voorgevel heeft een geprofileerde gootlijst, die zich voortzet langs de zijgevels van de Pronaos. Alle andere gevels hebben een eenvoudig geprofileerde gootlijst. Gepleisterde en geverfde gevels. In alle deuren en vensters oorspronkelijk paneeldeuren met houten shutters, resp. houten shutterramen, op een enkele uitzondering na nog aanwezig. Alle deur / vensteropeningen zijn voorzien van waterlijsten: aan de voorzijde geprofileerde waterlijsten op zijconsoles en aan de zij- en achtergevel ongeprofileerde waterlijsten op schijnconsoles.
Voorgevel (zuidgevel): centraal een deur met aan weerszijden een staand venster. Centraal een pronaos op twee Toscaanse zuilen met geprofileerd kapiteel en een, ca. 1.10 m hoog, vierkant basement; een houten plafond gedragen door houten balken, en een driehoekig fronton met geprofileerde lijst langs de schuine zijden en een eenvoudig geprofileerde lijst langs de basis. In het timpaan een liggende ovale opening, binnen een gepleisterde omlijsting. Op de hoeken van de voorgevel een pilaster met een kapiteel dat gevormd wordt door de vooruitspringende hoek van de gootlijst.
Over de gehele breedte van de voorgevel een betegeld terras. Aan de westzijde van het terras bevindt zich tegen de hoek van de voorgevel in het verlengde van de hierboven beschreven hoekpilaster een muurpilaartje met geprofileerd dekstuk (2). Langs de bovenzijde van het basement van het terras is een smalle geprofileerde lijst aangebracht met daaronder op de oosthoek van het basement een liseen. Centraal een zich naar beneden toe verbredende, betegelde, stenen trap. Op de oosthoek naast de onderste trede een lage pilaar (3), met sierreliëf en geprofileerddekstuk.
Rechterzijgevel (oostgevel): in de voorgalerij een staand venster zowel op de begane grond als in het basement (4), in het voorste gedeelte van de kern twee staande vensters, in het achterste gedeelte van de kern centraal een deur met aan weerszijden een staand venster. Bij de deur in het achterste gedeelte van de kern een stenen stoep van drie treden.
Linkerzijgevel (westgevel): in de voorgalerij een staand venster, in het voorste gedeelte van de kern twee staande vensters, in het achterste gedeelte van de kern drie staande vensters.
Achtergevel (noordgevel): twee deuren in de kern. Aan de westzijde een uitlaat in de gootlijst (5).
Tegen het oostelijk deel van de achtergevel is een aanbouw aangebracht met de nok in noord-zuidrichting.
Aan de oostzijde springt de aanbouw naar buiten ten opzichte van de zijgevel van de kern van het hoofdgebouw. Eén bouwlaag met kap.
Schilddak, gedekt met rode kruispannen, en voorzien van stenen nok, hoekkepers en pirons (1).
Gevels: lijstgevels met eenvoudig geprofileerde gootlijst. Gepleisterde en geverfde gevels.
Noordgevel aanbouw: aan oostzijde een staand venster, aan de westzijde een stenen uitbouw (6).
Oostgevel aanbouw: centraal een deur met aan weerszijden een staand venster; voor de deur een stenen stoepje.
Westgevel aanbouw: aan de noordzijde een deur en rechts daar van twee staande vensters.
Aan de achterzijde, in de hoek gevormd door kern en aanbouw een L-vormig terras, betegeld met rode plavuizen. Aan de noordwestzijde een stenen trapje van zeven treden, eveneens met rode plavuizen betegeld. Op de hoek van het trapje een stenen pilaar met spitse bovenzijde. Tussen deze pilaar en de westgevel van de aanbouw een houten hekwerk.
Bijgebouwen: in de hoek van het L-vormige terras tegen de achtergevel van het hoofdgebouw bevindt zich een regenbak met de nok in oost-westrichting. Eén bouwlaag met kap. De regenbak is gebouwd op naar het noord-westen, zeer sterk aflopend terrein. Schilddak, gedekt met rode oudhollandse pannen, en voorzien van stenen nok en hoekkepers. Blinde gevels zonder lijst. Aan de westzijde een overloop. Aan de zuidzijde langs de regenbak een stenen trapje van zeven treden, betegeld met rode plavuizen. Dit trapje loopt aan de hoge zijde tegen een muurtje aan (7).
Het tweede bijgebouw is een dienstwoning met de hoge zijde van het lessenaarsdak in oost-westrichting. Eén bouwlaag met lessenaarsdak, met een aan de zuidzijde overstekend dakvlak. Gevels zonder lijst. In de voorgevel (zuidgevel) twee deuren en twee staande vensters, in de zijgevels een staand venster, en in de achtergevel (noordgevel) twee staande vensters.
Langs de oostgrens van de koraal staat een dienstgebouw met de hoge zijde van het lessenaarsdak in noordzuidrichting. Eén bouwlaag met lessenaarsdak, met aan de westzijde overstekend dakvlak. Gevels zonder lijst. In de voorgevel (westgevel) een deuren een zeer brede deur (8). In de zijgevels een staand venster.
Erfafscheiding: aan de voorzijde in de as van de hoofdingang in de voorgevel van het hoofdgebouw een ingang met aan de oostzijde een vierkante, hoge kolom met sierreliëf, tentdakvormige geprofileerde bekroning en daaronder een smalle geprofileerde lijst (9).
Langs de zuidelijke en oostelijke grens van de koraal is ten dele een 60 cm dikke, ca. 2.20 m hoge, gepleisterde koraalstenen muur aanwezig, die aan de zuidzijde in hoogte variëert door de hol gebogen bovenzijde.
( Opmerkingen:
(1) Drie pirons zijn gedeeltelijk afgebroken: twee aan de oostzijde van het achterste gedeelte van de kern en één bij de aanbouw.
(2) Uit de aanwezigheid van de muurpilaar valt af te leiden, dat ook op de andere hoeken van het voorterras pilaartjes gestaan hebben. Uit de gaten boven en onder in de pilaar en in de basementen van de zuilen die de pronaos dragen is af te leiden dat er vroeger een balustrade aangebracht was rondom het voorterras.
(3). Uit de restanten valt af te leiden dat er links van de trap ook een pilaar stond. Uit de gaten boven en onder in de pilaar kan afgeleid worden dat ook hier een balustrade zat.
(4) De openingen in het basement zijn dichtgemetseld met betonblokken. Onder de begane grond vloer zit een kruipruimte.
(5) Het is mogelijk dat zich op de plaats van deze overloop een aquaduct bevond, zie (7).
(6) Vermoedelijk stond hier de schoorsteen van de keuken. Later werd de opening in de buitenmuur gebruikt als toegang tot de toen aangebouwde badkamer. Onder het basement van het vermoedelijke schoorsteengedeelte staat een uit rode baksteen opgetrokken steunmuurtje.
(7) Het is ook mogelijk dat op de plaats van dit muurgedeelte een aquaduct was aangebracht.
(8) Dit bijgebouw deed wellicht dienst als stal of wagenschuur, gezien de zeer brede toegang.
(9) Het lijkt voor de hand liggend dat aan de andere zijde van de ingang voorheen een dergelijke vierkante kolom met sierreliëf, tentdakvormige bekroning en daaronder een smalle geprofileerde lijst stond in plaats van de huidige onversierde kolom.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en estethische waarde vanwege onder meer de opbouw van de voorgevel met een pronaos, de schilddaken met dakpannen, stenen nok, hoekkepers en pirons, en de paneeldeuren met houten shutters en de staande vensters met houten shutterramen;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde vanwege de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en voorgalerij;
– cultuurhistorische waarde daar het één van de weinige overgebleven voorbeelden is van de oude koralenstruktuur in Otrobanda, bestaande uit een hoofdgebouw en onbebouwd terrein/tuin, en langs de rand van dat terrein bijgebouwen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-11-11
Afschrift Hypotheek: 1994-11-23
Aanwijzing Besluit: 1994-08-01
Publicatie: 1994-08-16
Inzage: 1994-08-17