REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Pieterszsteeg 25 – 27, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 2042
“Vrijstaand hoekpand, omsloten door de Pieterszsteeg en de Brionweg, met de nok in oost-westrichting. Twee bouwlagen + kappen. Boven de kern een zadeldak en aansluitend boven de achtergalerij een lessenaarsdak. Het zadeldak ligt ingesloten tussen twee tuitgevels (1) met smalle deklijst en centraal geplaatst oculus en is voorzien van een stenen nok. Alle daken gedekt met rode pannen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel (noordgevel): lijstgevel met eenvoudig geprofileerde gootlijst. Drie assen welke op de verdieping gevormd worden door drie staande vensters, waarvan één met houten shutterramen, en op de begane grond door een centraal geplaatste deur en aan weerszijden een staand venster met naar binnen draaiende houten shutterrramen. Alle openingen voorzien van waterlijsten. Onder de vensters op de verdieping een doorlopende horizontale band over de gehele gevelbreedte.
Westelijke zijgevel: één as in de kern, die zowel op de verdiepingals op de begane grond gevormd wordt door een staand venster met houten shutterramen, die op de begane grond naar binnen draaien. Rechts een staand venster (2). Alle openingen met waterlijsten. Een doorlopende horizontale band direkt onder de raamopeningen op de verdieping. Rechts een schoorsteen en een houten balkon.
Oostelijke zijgevel: twee assen, die op de verdieping gevormd worden door een centraal in de kern geplaatste deur en een staand venster in de achtergalerij en op de begane grond door twee staande vensters; deze openingen voorzien van waterlijsten. Een horizontale band onder de raamopening op de verdieping, onderbroken ter plaatse van een houten trapbordes. Het bordes wordt bereikt via één van de beide stenen trapjes van vijf optreden, evenwijdig aan de gevel, een stenen bordes en de daarop aansluitende houten steektrap loodrecht op de gevel.
Achtergevel (zuidgevel), achtergalerij: lijstgevel met een smalle ongeprofileerde gootlijst. Op de verdieping een enkelvoudige deur, twee staande vensters met houten shutterramen en een kleiner staand venster. Links een houten balkon met houten steektrap loodrecht op de gevel. Geheel links tegen de zijgevel een schoorsteen.
Erfafscheiding langs Brionweg: ca. 2.30 m hoge muur met twee toegangspoorten. Langs de Pieterszsteeg op de noordoosthoek van de voorgevel een pilaartje met dekstuk (3).
(Opmerkingen:
(1) Uit de aanwezige restanten valt af te leiden dat er vroeger een 19e-eeuwse topbeëindiging zat.
(2) Dit venster is dichtgezet; alleen de waterlijst is nog aanwezig.
(3) Op ca. 1.80 m links hiervan ligt het fundament van een tweede pilaartje, wat wijst op een entree ter plaatse.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde vanwege onder meer de kenmerkende plattegrond met kern en achtergalerij;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-11-11
Afschrift Hypotheek: 1994-11-23
Aanwijzing Besluit: 1994-08-01
Publicatie: 1994-08-16
Inzage: 1994-08-17