REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Pieterszsteeg 60 – 62, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 553
“Nagenoeg vrijstaand hoekpand, omsloten door Pieterszsteeg en Brionweg, met de nokken in oost-westrichting. Twee bouwlagen met kappen (1). Zadeldak met aansluitend lessenaarsdak en daarachter een tweede zadeldak met aan de noordzijde een overstekend dakvlak. De zadeldaken liggen elk ingesloten tussen twee tuitgevels met 19e eeuwse topbeëindiging; de voorste (zuidelijke) tuitgevels en het lessenaarsdak met smalle deklijst, en een vierkante ventilatieopening. Alle daken gedekt met rode oudhollandse pannen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel (zuidgevel): lijstgevel met eenvoudig geprofileerde gootlijst. Drie assen, die op de verdieping gevormd worden door drie staande vensters, waarvan één met houten shutterramen, en op de begane grond door een centraal geplaatste naar binnen draaiende paneeldeur en aan weerszijden één staand venster, waarvan het linker met houten shutterramen.
Oostelijke zijgevel: op de verdieping een deur en twee staande vensters, op de begane grond twee staande vensters, waarvan het linker met naar binnen draaiende houten shutterrramen.
Tegen deze zijgevel een aanbouw van twee bouwlagen met kap. Tentdak met aan drie zijden overstekend dakvlak, gedekt met rode oudhollandse pannen. De verdieping bestaat uit een loggia, bereikbaar via een stenen trap evenwijdig aan de Pieterszsteeg. In de achtergevel van de aanbouw op de begane grond een deur met waterlijst.
Westelijke zijgevel: op de verdieping drie staande vensters, waarvan twee met houten shutterramen, en op de begane grond een klein staand venster.
Achtergevel (noordgevel): op de verdieping een deur en twee staande vensters; op de begane grond twee deuren en een staand venster (2). Aan de oostzijde een brede poort met aquaduct naar regenbak.
Ten oosten van het pand een nagenoeg vrijstaand bijgebouw met de nok in noordzuidrichting. Eén bouwlaag met kap. Zadeldak, gedekt met rode oudhollandse pannen, met stenen nok. Het zadeldak wordt aan de achterzijde afgesloten door een tuitgevel met halfronde opening in het topveld.
In de achtergevel (noordgevel) twee staande vensters.
Voorgevel zie opm. (3).
Tegen de oostzijde van dit bijgebouw is aangebouwd het hoekpand Pieterszsteeg 58, met de nok in noord-zuidrichting. Eén bouwlaag met kap. Zadeldak gedekt met rode pannen. Het zadeldak wordt aan de zuidzijde afgesloten door een tuitgevel zonder deklijst. Aan de westzijde een door het dakvlak stekende schoorsteen.
Voorgevel (zuidgevel): een centraal geplaatste deur.
Oostelijke zijgevel: twee staande vensters.
In de koraal achter deze panden een vrijstaande regenbak met de nok in oostwestrichting. Eén bouwlaag met kap. Zadeldak, dat ingesloten ligt tussen twee puntgevels.
In de westgevel centraal een nagenoeg vierkant venster met een stenen trapje van twee treden. Links en rechts een overloop. Rechts een wasbak.
Aan de Pieterszsteeg een aan de bovenzijde naar twee kanten afgeschuinde hoge stenen erfafscheiding met een deur. Aan de Brionweg een hoge stenen erfafscheiding, aan de bovenzijde schuin aflopend, met een brede poort met puntgeveltje.
(Opmerkingen:
(1) Het pand ter plaatse van het tweede zadeldak bestond waarschijnlijk oorspronkelijk uit één bouwlaag en werd later met een tweede bouwlaag en kap uitgebreid.
(2) De oorspronkelijke voorgevel (tuitgevel) is tijdens de orkaan Joan (1989) ingestort en werd herbouwd in betonblokken.
(3) Aan de oostzijde van de koraal, tegen het pandje Pieterszsteeg 58 aan, en langs de Bruine Steeg, staat een reeks aaneengebouwde pandjes van één bouwlaag met kap. De pandjes zijn alleen bereikbaar vanaf de Bruine Steeg.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde vanwege onder meer de 19e eeuwse tuitgevels;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-11-11
Afschrift Hypotheek: 1994-11-23
Aanwijzing Besluit: 1994-08-01
Publicatie: 1994-08-16
Inzage: 1994-08-17