REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Roodeweg 64 – 66, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 539
“Roodeweg 64 – 64A:
Vrijstaand ruim opgezet pand, met een patio teruggelegen van de weg (1). Het pand heeft de nokken evenwijdig aan de Roodeweg, en is opgetrokken over twee bouwlagen en kap. De kappen: drie evenwijdig achter elkaar liggende evengrote schilddaken, twee kortere schilddaken evenwijdig erachter, een schilddak van een kleine zijbouw met de nok hier loodrecht op. De vier voorste schilddaken zijn gedekt met platte pannen, het achterste dak is gedekt met oudhollandse pannen (2). Alle daken zijn voorzien van stenen nok en hoekkepers en pirons.
De gepleisterde en geverfde gevels hebben een geprofileerde gootlijst, die aan voorzijde met geprofileerde tandlijst rijker is uitgevoerd.
De voorgevel (zuidgevel) is ingedeeld volgend drie assen met op de verdieping en begane grond elk een paneeldeur met houten shutters, bovengeplaatst decoratief boogveld met lijstwerk en als geheel gevat in een geprofileerde rechthoekige omlijsting. De gevel wordt beheerst door een zuilenfront: twee stellingen van vier stenen en gepleisterde quasi-composiete zuilen met cannelures en bosseringen die een driehoekig fronton dragen. De benedenzuilen staan op een sokkel. Het houten balkon heeft een versierde onderlijst en houten balustrade van gedraaide spijlen. Het hoofdgestel is de doorgezette gootlijst en het tympaan bevat een ajour houtsnijwerk van bloemen en lijstwerk. Het balkon is toegankelijk door twee gebogen stenen trappen met geprofileerde, open balustrades. Onder de trappen bevinden zich boogdoorgangen en in de dichte onderbouw zijn schijndeuren gemaakt.
De westelijke zijgevel heeft staande vensters en enkele deuren steeds verdeeld over één of twee assen per geveldeel. Ze zijn alle voorzien van houten shutters en geprofileerde waterlijsten. De geveldelen onder de achterste kappen verspringen iets.
De oostelijke zijgevel heeft op de verdieping en begane grond een gelijke indeling. Onder de eerste twee kappen en de vierde kap één venster, onder de derde een deur, onder de laatste twee vensters. De vensters zijn alle staande vensters met houten shutterramen en geprofileerde waterlijst, de deuren paneeldeuren met houten shutters en geprofileerde waterlijst. Langs de eerste drie delen loopt een houten balkon op ronde stenen kolommen en met houten balustrade (3).
De achtergevel (noordgevel) heeft volgens drie assen op de verdieping een balkondeur en een venster aan weerszijden (4).
Ten noorden achter het gebouw staat een voormalige regenbak op gerekte rechthoekige plattegrond opgetrokken over één bouwlaag en zadeldak tussen vlakbeëindigde puntgevels met schouders. Het dak is gedekt met oudhollandse pannen. De westelijke langsgevel heeft een goot op de muur zonder gootlijst (5).
Aan de erfgrens aan de Roodeweg staat een hekwerk van vierhoekige stenen kolommen, met getrapt geprofileerde dekplaat, hoek- en vlakversiering, van drie typen; centraal de toegang (6). Tussen de afscheiding en de balkontrappen van het huis liggen smalle stenen plantenbakken.
Langs de oostelijke erfgrens loopt een stenen erfafscheidingsmuur. Aan de achterzijde bevat de (vernieuwde) erfafscheidingsmuur in de as van het huis een opening.
Roodeweg 66:
Bijgebouw bij Roodeweg 64 – 64A: Nagenoeg vrijstaand pand met de nokrichting loodrecht op de Roodeweg, gelegen met de gevel direct aan de straat in een kluster van vier panden ten zuid-westen van het huis. Het pand is opgetrokken over twee bouwlagen en kap: zadeldak gedekt met oudhollandse pannen gevat tussen tuitgevels met 19de-eeuwse topbeëindiging, schouders en ongeprofileerde deklijst. Op de zuid-westhoek staat een lage schoorsteen.
De gevels zijn geschilderd en gepleisterd en de langsgevels hebben een smalle ongeprofileerde gootlijst. De vensters zijn staande vensters met houten shutterramen. De openingen van deze gevel hebben ongeprofileerde waterlijsten.
De voorgevel (zuidgevel) heeft op de verdieping een venster. De begane grond bevat twee deuren van ongelijke breedte: opgeklampte enkelvoudige houten deuren.
De oostelijke zijgevel heeft op verdieping en begane grond volgens drie assen drie vensters.
De achtergevel (noordgevel) heeft op de verdieping een venster en op de begane grond een deur.
(Opmerkingen:
(1) Het pand en het bijgebouw zijn volledig gerestaureerd.
(2) De pannen zijn thans gecoat.
(3) Mogelijk is het gedeelte onder de achterste twee kappen later aangebouwd.
(4) Het balkon is verdwenen.
(5) Het oversteken van het oostelijk dakvlak is niet-oorspronkelijk.
(6) Het tussengeplaatst ijzeren hekwerk is nieuw en vervangt een waarschijnlijk houten origineel.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als groot opgezet stadspand van twee bouwlagen en schilddaken;
– idem, vanwege de regenbak en het bijgebouw;
– idem, vanwege de voorgevel met rijk uitgevoerd neo-classicistisch zuilenfrontvan twee geledingen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1996-01-02
Afschrift Hypotheek: 1996-02-19
Aanwijzing Besluit: 1995-11-21
Publicatie: 1995-12-04
Inzage: 1995-12-04