REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Roodeweg 92, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 839
“Vrijstaand pand met de nokken evenwijdig aan de Roodeweg. Twee bouwlagen met kappen.
Drie naast elkaar gelegen schilddaken, de voorste gedekt met grijze kruispannen, de twee achterste met rode oudhollandse pannen. Stenen nokken en hoekkepers, en op de beide achterste daken pirons.
Gevels: aan zuid-, oost- en westzijde lijstgevels met geprofileerde gootlijst, die op de hoeken van voor- en zijgevels naar buiten springen (1).
Voorgevel (zuidgevel): over de gehele breedte van de voorgevel een stoep van één trede (2).
Westelijke zijgevel: op de verdieping geheel rechts een paneeldeur met houten shutters. Links daarvan drie staande vensters, waarvan nog twee met houten shutterramen. Op de begane grond geheel links een deur. Boven deuren en vensters geprofileerde waterlijsten.
Oostelijke zijgevel: op de verdieping één staand venster met geprofileerde waterlijst. (3)
Achtergevel: (4)
Erfafscheiding: aan oost-, noord- en westzijde oud muurwerk, aan de westzijde met naar beide zijden afgeschuinde bovenzijde. Aan de zuidoostzijde tegen de voorgevel een pilaartje met geprofileerde bekroning (5).
(Opmerkingen:
(1) Dergelijke vooruitspringende hoeken van de gootlijst wijzen op de aanwezigheid van wel/dan niet gecanneleerde pilasters op de hoeken van voor en zijgevels. Deze zijn kennelijk bij een restauratie verwijderd.
(2) De oorspronkelijke indeling van de verdieping van de voorgevel is verdwenen achter een reclamebord over de gehele breedte van de voorgevel. De stoep over de gehele breedte van de voorgevel is vernieuwd.
(3) Het ligt voor de hand dat hier meerdere staande vensters waren. Deze zijn dichtgezet en door het pleisterwerk niet meer te zien.
(4) De achtergevel gaat schuil achter een twee bouwlagen hoge aanbouw. In het muurwerk zijn op de begane grond delen van oude aanbouwen opgenomen. Aan de noordoostzijde in de oostgevel twee dichtgezette staande vensters en in de noordgevel een deuropening met links en rechts een dichtgezet staand venster. Aan de noordwestzijde oud muurwerk zonder venster- of deuropeningen. Mogelijk een voormalige regenbak.
(5) Dit pilaartje maakte vermoedelijk deel uit van een hier vroeger aanwezig toegangshek.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de drie schilddaken met stenen nokken, hoekkepers en pirons, de geprofileerde gootlijst, staande vensters met houten shutterramen en geprofileerde waterlijsten in de westgevel;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-03-25
Afschrift Hypotheek: 1994-04-06
Aanwijzing Besluit: 1994-01-28
Publicatie: 1994-02-08
Inzage: 1994-02-09