REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Sevillaanstraat 01 – 5, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 853
“Vrijstaande strook van drie aaneengebouwde woningen met de nok evenwijdig aan de Sevillaanstraat, met zij- en achtergevel gelegen aan de Groothoornstraat (1). De massa is opgetrokken op rechthoekige plattegrond en kleine achteraanbouwen over één bouwlaag en kap. Het geheel heeft een ononderbroken zadeldak waarvan het westelijke dakschild is doorgezet over de aansluitende achtergalerij. Het dak is gedekt met platte betonpannen en is gevat tussen tuitgevels met 20ste-eeuwse topbeëindiging, met ongeprofileerde deklijst en met in de geveltop een klein venster.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De voorgevel (zuidgevel) ligt direct aan de straat en heeft een eenvoudig geprofileerde gootlijst. Per woning bevat de gelijkmatig ingedeelde gevel van 9 assen een centraal geplaatste paneeldeur met houten shutters en stoep en aan weerszijden een staand venster met houten shutterramen, alle voorzien van geprofileerde waterlijst.
De oostelijke en westelijke zijgevel bevatten beide in de kern een staand venster en in de achtergalerij een gelijkvormig maar kleiner venster. Op het westen hebben de vensters houten shutterramen en zijn ze voorzien van geprofileerde waterlijst.
De achtergevel (noordgevel) heeft een ongeprofileerde gootlijst en bevat per woning een deur en venster naar een kleine plaats die wordt afgesloten door de achteraanbouw en een erfafscheiding met poortje op de Groothoornstraat (2), De lage achteraanbouwen, de keukens, liggen per woning onder flauw hellend lessenaarsdak met de nok loodrecht op de hoofdnok, gedekt met platte betonpannen. Twee zijn gekoppeld en als zadeldak gevat tussen vlakbeëindigde tuitgevels (3). Een deur aan de plaats en een venster met enkelvoudige opgeklampte houten luiken op het noorden. Op de noord-oosthoek van de massa staat een regenbak.
(Opmerkingen:
(1) Het woningblok komt sterk overeen met de woningen Eenhoornstraat 1-7, die waarschijnlijk gelijktijdig zijn gebouwd;
(2) niet alle drie de vensters zicht;
(3) Een klein bijbouw achter nr. 1 dateert blijkens een jaartal in het beton uit 1964.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gave strook eenvoudige 20ste-eeuwse woningen volgens traditionele opzet met zadeldak en tuitgevels;
– idem, vanwege de keukens;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-11-01
Afschrift Hypotheek: 1995-11-20
Aanwijzing Besluit: 1995-09-01
Publicatie: 1995-09-19
Inzage: 1995-09-20