REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Sint Martinsteeg 1, Zaantjessteeg 25 – 33, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 2058
Vrijstaand pand met de nok evenwijdig aan de St Martinsteeg. Eén bouwlaag + kap.
Boven de kern een zadeldak met aansluitend boven de voor- en achtergalerij een lessenaardak. Daken gedekt met rode oudhollandse dakpannen. Twee maal vier dakkapellen met driehoekig topveld op kleine zijconsoles, en voorzien van bescheiden wangstukken. Het zadeldak ligt ingesloten tussen twee tuitgevels voorzien van een 19e-eeuwse topbeëindiging. Centraal geplaatst in beide topgevels een staand venster met waterlijst. Boven het venster een oculus voorzien van een stervormige gepleisterde decoratie. Ter plaatse van de galerijen hoog in de gevel ventilatie-openingen, waarbij in stervorm gemetselde bakstenen als roosters dienen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Voor- en achtergevel: lijstgevels met geprofileerde gootlijst, welke aan de westzijde met elkaar zijn verbonden door middel van een goot over de gehele breedte van de tuitgevel.
Voorgevel: een centraal geplaatste deur met aan beide zijden drie staande vensters met houten shutterramen. Boven de vensters een waterlijst.
Oostelijke zijgevel: ter plaatse van de kern twee brede naast elkaar geplaatste deuropeningen met houten shutterpaneeldeuren. Aan beide zijden daarvan een staand venster voorzien van houten shutterramen. Boven deuren en vensters waterlijsten.
Westelijke zijgevel: ter plaatse van de kern twee staande vensters, waarvan het rechter voorzien van houten shutterramen. Ter plaatse van de voor- en achtergalerij een hoog liggend venster (1).
Achtergevel: van links naar rechts respectievelijk twee staande vensters, een deur, een staand venster en een deur. Alle voorzien van houten shutterramen, c.q. paneeldeuren met houten shutters.
Aan zowel de oost- als de westzijde tegen de achtergevel aanbouwen: aan de oostzijde een vertrek met de nok loodrecht op de St.Martinsteeg, met een zadeldak met rode oudhollandse dakpannen. Het zadeldak ligt ingesloten tussen twee puntgevels. Centraal in de top van de geveltjes een oculus met stervormige gepleisterde decoratie.
In de zuidelijke gevel een centraal geplaatst staand venster met houten shutterramen en waterlijst. De oostelijke en westelijke zijgevels zijn lijstgevels met een geprofileerde gootlijst.
Oostelijke zijgevel: twee staand evensters met houten shutterramen.
Westelijke zijgevel: links een staand venster en rechts een deuropening.
Aanbouw aan westzijde van de achtergevel: een keuken, met de nok loodrecht op de St Martinsteeg en voorzien van een half schilddakje met rode oudhollandse dakpannen. Het halve schilddak wordt aan de zuidzijde afgesloten door middel van een eenvoudige licht afgeknotte puntgevel. Op de zuidwesthoek van het dak een forse schoorsteen behorend bij de kookplaats in de keuken.
Oostelijke en westelijke zijgevels: lijstgevels met smalle gootlijsten. In beide zijgevels een deuropening.
Tegen de keuken is aan de zuidzijde een grote dubbele regenbak aangebracht, afgedekt met een zeer flauw hellend zadeldak, met de nok loodrecht op de St Martinsteeg. Het zadeldak is gedekt met rode oudhollandse pannen. Aan de zuidzijde van de regenbak hoog in de gevel twee staande vensteropeningen naast elkaar, ieder voorzien van een opgeklampt houten luik, zijnde de toegangen tot de regenbakken. Tegen de oostzijde van de regenbak een bouwwerkje voorzien van een klein in- en uitzwenkend geveltje: het tappunt van het oostelijke deel van de regenbak. Aan de noordwestzijde van de regenbak bevindt zich het tappunt van het westelijke deel van de regenbak: een bouwwerkje voorzien van een puntgeveltje.
Aan de voorzijde van het hoofdgebouw bevindt zich een terras met nagenoeg op de uiteinden twee korte pilaartjes met verdiepte panelen. Aan de achterzijde bevindt zich een tweede terras, voorzien van een hekwerk, waarvan de pilaren met bekroning nog over zijn (2).
Rondom het gebouw een ruime tuin met diverse te behouden bomen, zoals o.a. wayaca, karawara, spano, flamboyant.
Langs de Zaantjessteeg aan de westzijde van het perceel een rij voormalige dienstwoningen, voorzien van een lessenaardak.
Aan de achterzijde (tuinzijde) in totaal nog drie bewaard gebleven schoorstenen met kookplaats.
Erfafscheidingen: langs de St Martinsteeg een erfafscheiding bestaande uit een hoge muur met ter hoogte van de Schrijnwerkersstraat een monumentale toegang tot het perceel gevormd door twee pilaren met bekroning. Langs de Zaantjessteeg ten zuiden van de dienstwoningen een stenen muur met toegang. Ook aan de achterzijde wordt het perceel geheel afgesloten door stenen erfafscheidingen met enkele toegangen.
(Opmerkingen:
(1) Deze liggende vensters zijn vroeger hoogstwaarschijnlijk of een deuropening of een staand venster geweest.
(2) Tussen deze pilaren was voorheen een houten spijlenhekwerk aangebracht.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid, betekenis voor de wetenschap en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde daar het één van de weinige overgebleven voorbeelden van de oude koralenstructuur in het stegengebied van Otrobanda is, bestaande uit hoofdgebouw en onbebouwd terrein/tuin, en langs de rand van dat terrein bijgebouwen, en wegens de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en voor- en achtergalerij;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedenbouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.
Registratie:
Afschrift Hypotheek:
Aanwijzing Besluit: 22 november, 1993
Publicatie: 6 december, 1993
Inzage: 7 december, 1993