REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Witteweg 69, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 481
“Vrijstaand pand met de nok loodrecht op de Witteweg, opgetrokken over twee bouwlagen en kap. Het huis heeft een schilddak op de hoofdmassa, dat gedekt is met gesmoorde kruispannen en voorzien is van stenen nok en hoekkepers en pirons. Twee achteraanbouwen onder lessenaarsdak. Langs de lijstgevels loopt driezijdig een geprofileerde gootlijst en aan achterzijde een brede, ongeprofileerde gootlijst.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De voorgevel (noordgevel) is ingedeeld volgens drie assen. Op de verdieping: een centraal geplaatste paneeldeur met houten shuttersen aan weerszijden een staand venster met houten shutterramen. Op de begane grond: drie deuren, waarvan twee nog voorzien van houten shutters; alledrie zijn voorzien van geprofileerde waterlijst met oren. De gevelhoeken zijn afgezet met geblokte lisenen. Voor de verdiepingsdeur is een houten balkon gemaakt met een balustrade van gedraaide houten spijlen. Voor de gevel ligt een smalle terrasstrook die aan de straat een afscheiding heeft, bestaande uit vierhoekige kolommen met puntig beëindigde dekplaat (1). Een toegang in de as en op beide einden.
De oostelijke zijgevel is ingedeeld volgens vier vensterassen met staande vensters op de verdieping en begane grond, die op één na voorzien zijn van houten shutterramen. De vensters op de begane grond zijn voorzien van geprofileerde waterlijst.
De westelijke zijgevel bevat op de verdieping en begane grond drie staande vensters met houten shutterramen, die op de begane grond zijn voorzien van geprofileerde waterlijst met oren (2).
Tegen de achtergevel van de hoofdmassa staan symmetrisch t.o.v. de middenas twee aanbouwen van twee bouwlagen. De westelijke heeft een smalle ongeprofileerde waterlijst en bevat waarschijnlijk de regenbak (3).
Langs de westelijke en oostelijke perceelsgrens staat een stenen erfafscheidingsmuur.
(Opmerkingen:
(1) Het tussengeplaatste houten hek is verdwenen.
(2) Aan de zuidwestkant staat een houten aanbouw van twee bouwlagen, die waarschijnlijk later is toegevoegd.
(3) De oostelijke bestaat beneden uit een terras met op kolommen erboven een houten verdieping.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als stadshuis van twee bouwlagen met schilddaken;
– idem, vanwege lijstwerk, hekwerk en lisenen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-11-01
Afschrift Hypotheek: 1995-11-20
Aanwijzing Besluit: 1995-09-01
Publicatie: 1995-09-19
Inzage: 1995-09-20