REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Witteweg 81, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 467
bouwperiode: 1935
Inleiding
Dit huis is in opdracht van Willem Hendrikse door Pizziolo gebouwd. De bouwstijl is karakteristiek voor het tweede kwart van de 20e eeuw.
Beschrijving
Een vrijstaand pand op de hoek van de Witteweg en de Kortijnweg, met de hoofdnok loodrecht op de Witteweg. Het pand is opgetrokken in gestort beton – met vingerkoraal als toeslagmateriaal – op een nagenoeg rechthoekige plattegrond over een basement, een bouwlaag en kap. In het basement is een bergruimte en een regenbak (1). Het dak bestaat uit een groot schilddak, waarop aan de voorzijde een lager schilddak aansluit. Het dak is gedekt met rode kruispannen. De nok en hoekkepers zijn afgedekt met nokvorsten. Het huis heeft een omgaande gemetselde goot.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
Voorgevel (zuidgevel): lijstgevel met geprofileerde gootlijst die zich langs de andere gevelwanden voortzet. De voorgevel heeft in een vooruitspringend deel een liggend venster met shutterramen (2); deze bestaan uit twee bewegende en twee vaste delen. Boven het venster is een waterlijst bestaande uit een horizontale band met een horizontale een uitsparing; op de uiteinden telkens een kort verticaal deel. In het terugliggende gedeelte van de voorgevel de hoofdingang en een staand venster met shutterramen. De hoofdingang bestaat uit een dubbele deur (3) met aan weerszijden een smal, enkelvoudig houten shutterraam.
Voor het terugliggende gedeelte van de voorgevel een terras onder een lessenaarsdak (4). Het dak rust op drie gecanneleerde zuilen. Het terras is afgezet door een balustrade van beton. De vloer is afgedekt met cementtegels die in een patroon gelegd zijn.
In de oostelijke zijgevel drie staande en drie liggende vensteropeningen met houten shutterramen. Twee van de liggende vensters zijn groot en hebben twee vaste en twee bewegende ramen. Boven alle openingen waterlijsten. Deze bestaan uit een brede, platte band met op de uiteinden een korte verticale band.
De westelijke zijgevel heeft drie staande en twee grote, liggende vensteropeningen met houten shutterramen. De liggende vensteropeningen hebben twee bewegende en twee vaste ramen. Boven de vensters waterlijsten bestaande uit een brede, platte horizontale band met op de uiteinden een korte vertikale band.
De achtergevel heeft twee staande vensters en een deur. De vensters hebben houten shutterramen. De achteringang wordt vanuit het lager gelegen erf ontsloten door een stenen trap langs de achtergevel met een dichte borstwering. In het basement is een deur van de berging.
In zijgevels en in de achtergevel is een verspringing ter hoogte van het basement.
Het interieur is vrijwel ongewijzigd bewaard gebleven. Een deel van de vloeren is afgedekt met betontegels in verschillende kleurstellingen en motieven. Sommige kamers hebben houten vloeren. Bij de eetkamer een aftimmering van hout met kastjes en houten zuilen.(5)
Aan de straatzijde is een erfscheiding van beton bestaande uit vierkante kolommen met een profiel aan de bovenzijde en tentdakvormige dekplaten. Tussen de kolommen voetingmuurtjes met betonnen balusters.
Opmerkingen:
1.De regenbak wordt niet meer als zodanig gebruikt en is thans voorzien van een deur.
2.Alle shutterramen van het huis zijn vernieuwd.
3.De oorspronkelijke voor- en achterdeur zijn vervangen.
4.Het lessenaarsdak boven het terras is vernieuwd.
5.In de keuken was vroeger een pompinstallatie waarmee water uit de regenbak gepompt kon worden.
Redengeving
Gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
-architectuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van betonbouw en als voorbeeld van de bouwstijl in het tweede kwart van de 20e eeuw;
-monumentale ensemblewaarde omdat er in de omgeving meer woningen uit dezelfde periode dateren;
-monumentale waarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedenbouwkundig geheel.
Tot hetgeen hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 2003-01-20
Afschrift Hypotheek: 2003-01-23
Aanwijzing Besluit: 2002-06-21
Publicatie: 2002-07-03
Inzage: 2002-07-03