REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Ansinghstraat 11 – 13 – Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 4222
“Vrijstaand blokvormig pand op rechthoekige plattegrond opgetrokken in beton over twee bouwlagen en vlak of nagenoeg vlak gedekt. Het pand komt in opzet en afmetingen overeen met het naastliggende pand Ansinghstraat 15-17; het is aannemelijk dat beide in eenzelfde bouwcampagne werden gerealiseerd.
De vier gevels zijn uitgevoerd als lijstgevels met gootlijst van drie banden en profiellijst (1). De gevels zijn gepleisterd en geverfd. De vensters zijn van één type: staande vensters met houten shutterramen, geprofileerde en puntig toelopende waterlijsten geprofileerde benedenlijst. Ook de deuropeningen hebben geprofileerde waterlijst, eveneens puntig. Onder de gootlijst loopt rondom een band langs de vier gevels.
De voorgevel (zuidgevel) is opgezet volgens drie assen met op de verdieping en begane grond een centraal geplaatste (balkon)deur en aan weerszijden een venster. De hoeken zijn afgezet met gecanneleerde lisenen en bovenhoeken met verdiepte velden. Op de verdieping is een houten balkon aangebracht met balustrade.
Over de gevelbreedte ligt een terras dat aan de straatzijde een betonnen voetmuur met rustica-imitatie heeft, waarop vierhoekige kolommen met verdiepte velden en een puntig beëindigde dekplaat, en met toegangen in het midden en op de hoeken (2).
De westelijke en oostelijke zijgevel zijn gelijk uitgevoerd met vier vensters op verdieping en begane grond. In de bovenhoeken van de gevel zijn ventilatiegaten aangebracht als liggende ruitvormen.
De achtergevel (noordgevel) heeft volgens drie assen drie openingen op verdieping en begane grond. Op de noordwesthoek staat een betonnen blokvormige waterbak waarvan het bovenvlak balkon aan de achtergevel is, met vlakke gootlijst rondom en betonnen borstwering. Op het noorden heeft de waterbak vier overlopen.
De erfafscheiding wordt vanaf het hekwerk aan straatzijde voortgezet als betonnen gesloten muur aan west- en noordzijde. In de noordmuur zijn een toegangsdeur naar de achterplaats en een klein staand venster met houten luik aangebracht.
(Opmerkingen:
(1) Of de gootlijst werkelijk op de aansluiting van het dak ligt is niet na te gaan; het kan zijn dat de daklijst een opstaande borstwering vormt.
(2) De afscheiding bevatte een tussengeplaatst houten hekwerk van overhoekse spijlen.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van blokvormige stadswoning van twee verdiepingen, uitgevoerd in beton, waarbij aansluiting is gezocht bij de aanwezige oudere bebouwing;
– architectuurhistorische waarde als oudste bebouwing aan de noordzijde van de Ansinghstraat;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-07-31
Afschrift Hypotheek: 1995-08-14
Aanwijzing Besluit: 1995-05-31
Publicatie: 1995-06-16
Inzage: 1995-06-16