REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Julianaplein 2 – 4 – Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 316
“Nagenoeg vrijstaand pand op de hoek van het Julianaplein en de Penstraat, met de nok evenwijdig aan het Julianaplein, opgetrokken over één bouwlaag en kap. Het pand heeft een schilddak met stenen nok en hoekkepers en is gedekt met rode kruispannen. Langs de drie vrijliggende gevels is een gootlijst aangebracht, waarbij die aan de straatgevels in drie banden geprofileerd zijn.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De voorgevel (noordwestgevel) bevat twee deuren en daartussen heeft een opening (1). De brede deuropeningen hebben een geprofileerde waterlijst, een houten latei en een verdiept liggend kozijn.
De zuidwestelijke zijgevel is blind. In het verlengde van de zijgevel is een erfafscheidingsmuur langs de Penstraat opgetrokken, die aan het andere einde aansluiting heeft op een bijgebouw (1).
Het vrijstaand bijgebouw, Penstraat 1, heeft de nok evenwijdig aande Penstraat en is opgetrokken over één bouwlaag en kap. Het zadeldak heeft een stenen nok, is gevat tussen vlakke tuitgevels en is gedekt met rode oudhollandse pannen. Aan noordzijde is een achtergalerij onder lessenaarsdak aangebouwd.
De zuid- en oostgevel hebben een vlakke gootlijst.
De straatgevel (zuidgevel) bevat een deuropening en een staand venster, beide voorzien van een waterlijst. De oostelijke zijgevel bevat een staand venster en een kleiner venster in de achtergalerij. Deze zijgevel van de achtergalerij wijkt iets terug.
Langs de oostelijke perceelsgrens loopt een lage erfafscheidingsmuur met afgerond bovenvlak die aansluit op de hoek van de achtergalerij.
(Opmerkingen:
(1) Thans dichtgezet; waarschijnlijk een venster geweest.
(2) De muur heeft mogelijk een andere ingang gehad en heeft waarschijnlijk bovenop een goot.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van winkelpand en bijgebouw met behouden functie;
– architectuurhistorische waarde vanwege de goot- en waterlijsten;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-07-31
Afschrift Hypotheek: 1995-08-14
Aanwijzing Besluit: 1995-05-31
Publicatie: 1995-06-16
Inzage: 1995-06-16