REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Arraratweg 20 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 3321
Vrijstaand pand met de nok in oost-westrichting. Kern: anderhalve bouwlaag met kap, voor- en achtergalerij één bouwlaag met kap. Zadeldak boven de kern en aansluitend een lessenaarsdak boven de voor- en achtergalerij. Alle daken gedekt met rode oudhollandse pannen. Het zadeldak ligt ingesloten tussen tuitgevels met eenvoudige topbeëindiging zonder deklijst. In beide tuitgevels eencentraal geplaatst staand venster met waterlijst. Tweemaal één dakkapel met driehoekig topveld met smalle deklijst.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel (zuidgevel), voorgalerij: lijstgevel met smalle ongeprofileerde gootlijst. Een centraal geplaatste paneeldeur en links en rechts een staand venster met naar binnen draaiende houten shutterramen. Voor het pand een ommuurd terras met in de as van de deur en in de korte zijde links een ingang. De muur is aan de bovenzijde afgerond. Aan de korte zijden stenen banken.
Oostelijke zijgevel: in kern en voorgalerij een staand venster en in de achtergalerij een deur met een stoep van twee treden. Waterlijsten.
Westelijke zijgevel: in kern en voorgalerij een staand venster met naar binnen draaiende houten shutterramen.
Achtergevel: tegen de achtergevel zijn twee aanbouwen aangebracht met de nokken in noord-zuidrichting. Elk één bouwlaag met kap. Elk een zadeldak, dat ingesloten ligt tussen twee eenvoudige tuitgevels zonder deklijst.
Oostelijke aanbouw: het zadeldak heeft aan de oostzijde een overstekend dakvlak en is gedekt met rode en grijze oudhollandse pannen. In zowel oost- als noordgevel een staand venster met waterlijst.
Westelijke aanbouw: het zadeldak heeft aan de westzijde een overstekend dakvlak en is gedekt met rode en geglazuurde oudhollandse pannen. In de westgevel een deuropening met een stoep van drie treden. In de noordgevel een staand venster met waterlijst.
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en voor- en achtergalerij;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.
Aanwijzing Besluit: 13 februari, 1995
Publicatie: 1 maart, 1995
Inzage: 2 maart, 1995