REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Breedestraat 17A, Otrobanda
Kadastrale gegevens: stadsdistrict Sectie: B – nr. 2374
“Gedeeltelijk aaneengebouwd hoekpand met de nok evenwijdig aan de Breedestraat, omsloten door Breedestraat en Boudewijn Hendriksteeg. Het pand vormt één geheel met Breedestraat 17. Twee bouwlagen met kappen. Zadeldak boven de kern en aansluitend lessenaarsdaken boven de voor- en achtergalerij. Het zadeldak wordt aan de westzijde afgesloten door een tuitgevel met geprofileerde deklijst en topbeëindiging bestaande uit een klein driehoekig fronton met daaronder een rechthoekig lijstwerk. Centraal in de tuitgevel een staand venster. Alle daken gedekt met oudhollandse pannen. Tweemaal één dakkapel met in- en uitzwenkend topveld met boogvormige topbeëindiging, klassiek geprofileerde deklijst, geprofileerde zijconsoles en staand venster.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel (noordgevel): lijstgevel met geprofileerde gootlijst die langs de westelijke zijgevel doorloopt. Op de verdieping twee staande venster(s) en/of deur(en) met geprofileerde waterlijst op druppelvormige zijconsoles. Aan de westzijde van de voorgevel op de verdieping getande hoekblokken. Op de verdieping balkon.
Westelijke zijgevel: op de verdieping in zowel kern als voor- en achtergalerij telkens één staand venster. Op de begane grond in de kern een staand venster in de as van het venster op de verdieping, en in de achtergalerij een deur (1).
Achter het pand staan langs de Boudewijn Hendriksteeg drie panden van noord naar zuid als volgt ingedeeld: tegen de achtergevel van boven beschreven pand staat een aaneengebouwd pand met de nok loodrecht op de Breedestraat. Twee bouwlagen met kap. Zadeldak, dat aan de zuidzijde afgesloten wordt door een tuitgevel met klassiek geprofileerde topbeëindiging bestaande uit een klein driehoekig fronton met daaronder een rechthoekig lijstwerk. Aan de westzijde van het zadeldak één dakkapel met driehoekig topveld en staand venster met houten shutterramen.
Westgevel: lijstgevel met smalle ongeprofileerde gootlijst. Gepleisterde en geverfde gevel. Op de verdieping twee staande vensters.
Het tweede pand – Boudewijn Hendriksteeg 3 – is aaneengebouwd, met de nok loodrecht op de Breedestraat. Twee bouwlagen met kap. Zadeldak, gedekt met rode oudhollandse pannen. Het zadeldak wordt aan de zuidzijde afgesloten door een tuitgevel met 19e-eeuwse topbeëindiging en smalle deklijst.
Westgevel: lijstgevel met eenvoudig geprofileerde gootlijst. Gepleisterde en geverfde gevel. Op de verdieping een opgeklampte houten deur en een klein staand venster en op de begane grond twee deuropeningen, waarvan de zuidelijke met een enkelvoudige opgeklampte houten deur.
Het derde pand is aaneengebouwd met de nok evenwijdig aan de Breedestraat. Twee bouwlagen met kap. Zadeldak, gedekt met rode oudhollandse pannen. Het zadeldak ligt ingesloten tussen twee puntgevels met smalle deklijst. Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Westgevel: op de verdieping enkelvoudig luikvenster en op de begane grond een enkelvoudige deur.
Achtergevel (oostgevel): zowel op de verdieping als op de begane grond een deur, op de begane grond een enkelvoudige opgeklampte houten deur.
(Opmerkingen:
(1) Op de begane grond is het venster in de kern dichtgezet.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en esthetische waarde wegens onder meer de 18e-eeuwse tuitgevels met klein driehoekig fronton met daaronder een rechthoekig lijstwerk en dakkapellen met in- en uitzwenkend topveld met boogvormige topbeëindiging;
– architectuur- en cultuurhistorische waarde wegens de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en voor- en achtergalerij;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedenbouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1996-08-20
Afschrift Hypotheek: 1996-08-30
Aanwijzing Besluit: 1996-05-07
Publicatie: 1996-05-20
Inzage: 1996-05-21