REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Winkelsteeg 10-22, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 1535
“Vrijstaand pand, bestaande uit een 18e eeuwse kern met aan vier zijden een galerij en loodrecht op de noordgalerij drie latere uitbreidingen. Het oudste 18e-eeuwse gedeelte heeft de nok loodrecht op de Winkelsteeg. Twee bouwlagen met kap. Zadeldak boven kern en lessenaarsdaken boven galerijen, de lessenaarsdaken aan de noord- en zuidzijde aansluitend aan het zadeldak boven de kern. Het zadeldak ligt ingesloten tussen twee in- en uitzwenkende topgevels met halfronde bekroning en klassiek geprofileerde deklijst.
Centraal in beide topgevels een nagenoeg vierkant venster met waterlijst. Boven dit venster in de westgevel een klein staand halfrond venstertje. Rode, grijze en geglazuurde oudhollandse dakpannen (1). Aan de zuidzijde van het zadeldak twee en aan de noordzijde van het zadeldak één dakkapel (2). De dakkapellen hebben in- en uitzwenkend topveld met halfronde bekroning en klassiek geprofileerde deklijst.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Zuidgevel: galerij: lijstgevel met geprofileerde gootlijst. Op de verdieping vier nagenoeg vierkante vensters en twee deuren, tussen het eerste en tweede en tussen het derde en vierde venster in. Tussen de verdieping en de begane grond twee nagenoeg vierkante vensters. Op de begane grond van links naar rechts een nagenoeg vierkant venster met houten shutterramen, een paneeldeur met houten shutters met daarvoor een via enkele stenen treden te bereiken stenen bordes, een uitgebouwd wc-hokje met aan de zuidzijde een enkelvoudige opgeklampte houten deur, te bereiken via een stoep van drie treden, en in de westmuur een klein staand venstertje met een enkelvoudig opgeklampt houten luikje, vervolgens een klein venster.
Rechts van de tegen het midden van de gevel aangebrachte trap in spiegelbeeld dezelfde gevelindeling, met uitzondering van een opgeklampte houten deur in plaats van het nagenoeg vierkante venster. Voor deze twee deuren rechts een stenen stoep van vier treden. Loodrecht tegen het midden van de gevel is een stenen steektrap aangebracht, die naar een bordes leidt. Vanaf het bordes leiden twee steektrappen naar de balkons op de verdieping. Langs de trap stenen balustrade met geprofileerde halfronde bovenzijde. De balkons hebben een houten balustrade, die van het balkon aan deoostzijde bestaat uit uitgezaagde houten spijlen. De balkons rusten bij de hoeken van de zuidgevel en de zijgevels op vierkantestenen pilaren. De linker stenen pilaar staat op het hierboven vermelde stenen.
Oostgevel: galerij: lijstgevel met geprofileerde gootlijst. Op de verdieping een deur (3) en links en rechts daarvan een staand venster, alle drie met waterlijst (4). Op de begane grond drie staande vensters, waarvan de twee linker met een eenvoudig geprofileerde waterlijst en de meest linkse met opgeklampte houtenluiken. Op de plaats waar de oostgevel aansluit op de oostgevel van de oostelijke uitbouw tegen de noordgalerij een stenen gemetselde standgoot.
Westgevel: galerij: lijstgevel met geprofileerde gootlijst. Op de verdieping drie staande vensters met houten shutterramen (5). Op de begane grond van links naar rechts, een smal staand venster, een deur met hoge stoep van een trede, een nagenoeg vierkant venster en een staand venster, beide met houten shutterramen.
Noordgevel: tegen de noordgalerij van het hierboven beschreven 18e eeuwse pand werden later drie uitbouwen aangebracht, hierna te omschrijven als oostelijke, middelste en westelijke uitbouw. Tussen deze uitbouwen zijn smalle stukken van de noordgevel in zicht gebleven (6).
Oostelijke aanbouw: deze is gebouwd op een voormalige regenbak met de nok evenwijdig aan de Winkelsteeg. Drie bouwlagen (waarvan de regenwaterbak de onderste is) met kap. Schilddak, gedekt met gesmoorde oudhollandse dakpannen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Aan vier zijden lijstgevels met smalle geprofileerde gootlijst.
De verdiepingen van de oost-, noord- en westgevel hebben elk één as, bestaande uittwee boven elkaar geplaatste staande vensters met houten shutterramen, die in de westgevel naar binnen draaien. De vensters op de bovenste verdieping van alle gevels en op de eerste verdieping van de oostgevel met waterlijst.
Tegen de oostgevel isaansluitend bij de standgoot op de grens tussen het 18e-eeuwse deel van het pand en de aanbouw een horizontale gemetselde goot op twee bogen aangebracht.
Middelste aanbouw: deze is gebouwd op een voormalige regenwaterbak (7), met de nok loodrecht op de Winkelsteeg. Drie bouwlagen (waarvan de regenwaterbak de onderste vormt) met kap. Schilddak met forse pirons. Rode oudhollandse dakpannen. Door het noordelijk dakvlak stekende schoorsteen.
Gevels: gepleisterde en geverfd gevels. Aan de oost-, noord- en westzijde lijstgevels met smalle geprofileerde gootlijst (8).
In de noordgevel op de tweede en eerste verdieping twee assen met staande vensters met geprofileerde waterlijsten. Het linker venster op de verdieping heeft naar binnen draaiende houten shutterramen (9).
In de oost- en westgevel op de tweede en eerste verdieping staande vensters met eenvoudig geprofileerde waterlijsten, in de oostgevel met naar binnen draaiende houten shutterramen op de eerste verdieping en in de westgevel met naar binnen draaiende houten shutterramen op de tweede verdieping.
Westelijke aanbouw: de nok evenwijdig aan de Winkelsteeg. Drie bouwlagen met kap. Schilddak, gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen.
Gevels: lijstgevels met geprofileerde gootlijst. In de westgevel op de begane grond rechts een deur en links een staand luikvenster. In de west-, noord- en oostgevel telkens één as op de tweede en eerste verdieping met een staand venster, in de oostgevel ook op de begane grond een staand venster en op de tweede en eerste verdieping met waterlijst en houten shutterramen en in de westgevel op de tweede verdieping met waterlijst.
Tussen de aanbouwen langs de Langestraat manshoge muren met deuren, waarachter trappen. Het erf voor de grote trap tegen de zuidgevel is geplaveid met oude breuksteen in een sterpatroon.
(Opmerkingen:
(1) De westelijke helft van het zadeldak is thans met golfplaten gedekt, maar is vroeger ook met oudhollandse dakpannen gedekt geweest.
(2) De derde dakkapel is verdwenen bij de vernieuwing van het dak, maar was van hetzelfde type als de nog aanwezige dakkapellen.
(3) Naar deze thans grotendeels dicht gezette deur moet een houten trap geleid hebben op een stenen stoep van vier treden, die nog bewaard zijn.
(4) In de gevel van de galerij aan oost-, west- en noordzijde zijn nog resten terug te vinden van bogen, hetgeen doet vermoeden dat er vroeger een open galerij was, in plaats van de huidige vensters.
(5) Onder het pleisterwerk zijn dichtgezette bogen zichtbaar.
(6) In de gevel van de noordgalerij tussen de oostelijke en middelste aanbouw is op de verdieping een boog te zien.
(7) In de noordgvel zijn de overloopgaten van de voormalige regenwaterbak dichtgezet.
(8) De zuidgevel is niet te zien, maar vermoedelijk of een lijstgevel met geprofileerde danwel ongeprofileerde gootlijst, of een recht afgeloten gevel zonder gootlijst.
(9) Volgens oude foto’s hadden alle vensters houten shutterramen.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid,betekenis voor de wetenschap en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de gecompliceerde samenstelling en daarmee samenhangende interessante bouwgeschiedenis, de in- en uitzwenkende 18e eeuwse topgevels, resten van vroeger door middel van bogen geopende galerij, stenen trappen en plaveisel van oude breuksteen in stermotief;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en galerijen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1994-03-25
Afschrift Hypotheek: 1994-04-06
Aanwijzing Besluit: 1994-01-28
Publicatie: 1994-02-08
Inzage: 1994-02-09