REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
De Rouvilleweg 23, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 25
“Vrijstaand pand gelegen tussen Rouvilleweg en Klipstraat, bestaande uit twee loodrecht op elkaar staande vleugels (1). De oostwest liggende vleugel heeft de nok loodrecht op de Rouvilleweg.
Drie bouwlagen met kap. Zadeldak, ingesloten tussen twee tuitgevels met 19e eeuwse topbeëindiging, beide met oculus, die in de westelijke gevel in de vorm van vijfpuntige ster. Dakpannen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Alle vensters hebben houten shutterrramen en de deuren zijn paneeldeuren met houten shutters. Over de gehele breedte van alle gevels doorlopende banden.
Voorgevel (oostgevel): op de tweede en eerste verdieping twee assen met staande vensters (2).
Noordelijke zijgevel: op de tweede verdieping zes staande vensters, op de eerste verdieping vier staande vensters en drie kleinere nagenoeg vierkante vensters. Op de begane grond drie staande vensters.
Zuidelijke zijgevel: op de tweede verdieping drie staande vensters, op de eerste verdieping twee staande vensters en rechts een deur. Op de begane grond twee deuren. Tegen de zuidgevel balkon op zuilen en houten trap (3).
Op het erf achter het gebouw staat langs de Klipstraat een reeks onderling aaneengebouwde bijgebouwen van één bouwlaag met kap, de nokken evenwijdig aan de Rouvilleweg.
Gepleisterde en geverfde gevels.
Aan de zuidzijde pandje met zadeldak, dat ingesloten ligt tussen twee tuitgevels. Dakpannen.
Ten noorden hiervan twee pandjes met lessenaarsdak, gedekt met dakpannen, en door het dakvlak stekende schoorstenen.
Beide pandjes hebben dezelfde gevelindeling: links een deur en rechts een staand venster.
Voorzover er geen bebouwing aanwezig is langs de noordzijde van het erf langs de Klipstraat, is er een hoge stenen muur aangebracht. Op de noordwesthoek van de bebouwing langs de Klipstraat staat een pilaar met tentdakbekroning.
(Opmerkingen:
(1) Loodrecht op de oostwest liggende vleugel staat een tweede noordzuid liggende vleugel, die herbouwd werd nadat tijdens de restauratie in 1989 het oorspronkelijke pand ingestort was. Bij de herbouw werd op de eerste verdieping van de voorgalerij een open galerij met bogen op zuiltjes gemaakt, terwijl daar vóór de restauratie, evenals op de tweede verdieping van de kern, zes staande vensters zaten. Ten zuiden van de zuidvleugel is nog een trap van gele ijsselsteentjes aanwezig.
(2). Op de begane grond thans grote boog met daarin glazen deur, terwijl hier eertijds in de assen van de vensters op de tweede en eerste verdieping vensters/deuren zaten
(3). Het balkon is thans in beton uitgevoerd, maar was voor de restauratie van hout.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de karakteristieke tuitgevels met 19e-eeuwse topbeëindiging, de houten shutterramen en de over de gehele gevelbreedte doorlopende banden;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel en wegens de markante ligging aan de Annabaai.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-03-25
Afschrift Hypotheek: 1994-04-06
Aanwijzing Besluit: 1994-01-28
Publicatie: 1994-02-08
Inzage: 1994-02-09