REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Draaiweg 10 – Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 536
“Aaneengebouwd pand met de nok evenwijdig aan de Draaiweg en de achtergevel aan de Schoonesteeg, op rechthoekige plattegrond en zuidelijke uitbouw opgetrokken over anderhalve bouwlaag en kap. Het pand heeft een zadeldak en op het westen aansluitend een lessenaarsdak boven de voorgalerij, die beide gedekt zijn met zwartgeglazuurde oudhollandse pannen.
Op het zuidwesten ligt aansluitend de uitbouw onder klein zadeldak met de nok in het verlengde van de kernmuur. Een stenen vierhoekige schoorsteen geeft aan dat zich hier de keuken bevindt (1).
Het dak ligt gevat tussen tuitgevels. In de zuidelijke geveltop is een staand venster met opgeklampte houten luiken aangebracht. Op het zadeldak staan tweemaal twee dakkapellen: die op het westen hebben driehoekig topveld met deklijst op zijconsoles en staand venster met opgeklampte houten luiken; die op het oosten zijn eenvoudiger met vlakke topvelden en waterlijst boven staande vensters met opgeklampt enkelvoudig houten luik.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De voorgevel (westgevel) is een lijstgevel met gootlijst van bredeband en profielband en met spuwer op het noordwesten. De gevel bevat van links naar rechts een opening, een deuropening met opgeklampte houten deuren, een staand venster met opgeklampte houten luiken, en een iets kleiner staand venster met opgeklampte houten luiken. Dit laatste venster bevindt zich in de uitbouw op het zuiden die integraal onderdeel van de voorgevel uitmaakt (de goot is doorgezet).
De achtergevel (oostgevel) aan de Schoonesteeg is boven vlak beëindigd en heeft spuwers op beide einden. De gevel bevat in de as een opgeklampte houten deur en aan weerszijden een staand venster met opgeklampte houten luiken, alle voorzien van waterlijst.
(Opmerkingen:
(1) Een opzet als op Bonaire veel voorkomt.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde vanwege de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern, voorgalerij en keukenaanbouw;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-06-14
Afschrift Hypotheek: 1994-07-14
Aanwijzing Besluit: 1994-03-23
Publicatie: 1994-04-12
Inzage: 1994-04-13