REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Frederikstraat 146 – 148, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 629
“Vrijstaand hoekpand (1), omsloten door Frederikstraat en Naniesteeg, met de nok evenwijdig aan de Frederikstraat. Het pand is gelegen in een koraal, begrensd door de Frederikstraat, de Naniesteeg en twee andere koralen. In deze koraal zijn opgenomen de panden Naniesteeg 6 t/m 22 en Frederikstraat 146. Het pand Naniesteeg 6 maakt deel uit van het pand Frederikstraat 148.
Kern: anderhalve bouwlaag met kap, voor- en achtergalerij: één bouwlaag met kap. Boven de kern een zadeldak, met aansluitend boven de voor- en achtergalerij een lessenaarsdak. Het zadeldak ligt ingesloten tussen twee tuitgevels met smalle deklijst en eenvoudig geprofileerde topbeëindiging bestaande uit een klein driehoekig fronton. Centraal geplaatst oculus in beide topgevels. Alle daken zijn gedekt met rode oudhollandse pannen. Aan de noord-westzijde van het zadeldak een door het dakvlak stekende schoorsteen. Tweemaal drie dakkapellen met driehoekig topveld op geprofileerde zijconsoles. In de dakkapellen een staand venster met naar binnen draaiende houten shutterramen (2).
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel (zuidgevel): lijstgevel met eenvoudig geprofileerde gootlijst. Op de begane grond een deur met links drie en rechts twee staande vensters. Entree via rechte stenen trap evenwijdig aan de voorgevel, met acht treden en bordes en een balustrade van geprofileerde stenen sierbalusters (3). De linkerhoek van de voorgevel is tot 1.70 m afgeschuind. De onderbouw tot het niveau van de begane grond vloer steekt 10 cm uit buiten het gevelvlak van de muur.
Oostelijke zijgevel: op de verdieping centraal een staand venster met naar binnen draaiende houten shutterramen en op de begane grond een deur, een staand venster en twee liggende vensters.
Westelijke zijgevel: op de verdieping centraal een staand venster met naar binnen draaiende houten shutterramen; op de begane grond in de kern rechts een naar binnen draaiende paneeldeur met houten shutters en links daarvan een staand venster met houten shutterramen. In de voorgalerij een deur en in de achtergalerij een staand venster met houten shutterramen. Voor de beide deuren een rechte stenen trap met stenen borstwering, evenwijdig aan de gevel, met drie treden en bordes.
In de hoek tussen de twee aanbouwen aan de Naniesteeg zijn restanten aanwezig van een vroegere stenen uitstulping tot ca. 70 cm boven straatniveau.
Achtergevel (noordgevel): op de begane grond een opgeklampte houten deur en een staand venster met opgeklampte houten luiken. Links en rechts tegen de achtergevel aanbouwen: aan de westzijde langs de Naniesteeg een aanbouw met de nok loodrecht op de Frederikstraat. Eén bouwlaag met kap. Zadeldak tussen twee puntgevels met smalle deklijst en aan de noordzijde een oculus. Dak gedekt met rode oudhollandse pannen.
Gevel langs de Naniesteeg: lijstgevel met zeer eenvoudige ongeprofileerde gootlijst, met één deuropening.
Noordgevel: een deur en een staand venster.
Tegen de oostgevel van deze aanbouw en de noordgevel van het hoofdgebouw staat een tweede aanbouw met de nok loodrecht op de Frederikstraat. Eén bouwlaag met kap. Schilddak, met stenen nok en hoekkepers en pirons, gedekt met rode pannen. Aan de noord- en oostzijde lijstgevels met zeer eenvoudige gootlijst.
Noordzijde: enkelvoudige opgeklampte houten deur.
Oostzijde: twee liggende vensters.
Aan de oostzijde tegen de achtergevel van het hoofdgebouw een derde aanbouw met de nok loodrecht op de Frederikstraat. Eén bouwlaag met kap. Schilddak met stenen nok, hoekkepers en pirons, gedekt met rode pannen. Lijstgevels met eenvoudige band.
Noordzijde: een paneeldeur met houten shutters.
Westzijde: twee liggende vensters.
Oostzijde: twee staande vensters.
In de koraal ten oosten van het hoofdgebouw staan langs de erfscheiding twee bijgebouwen met lessenaarsdaken, gedekt met grijze en rode oudhollandse dakpannen.
Het noordelijke pand is eenregenbak met aangebouwd stenen taphokje met puntgeveltje en met wasbak. Links en rechts van het taphokje een overloop. Het regenwater wordt via een aquaduct in de bovenzijde van een stenen poort aan de oostzijde van de achtergevel van het hoofdgebouw naar de regenbak geleid.
Het zuidelijke bijgebouw is het pand Frederikstraat 146. Eén bouwlaag met kap.
Voorgevel aan de Frederikstraat: gevel zonder lijst met centraal een zeer brede paneeldeur met vier bladen. Entree via een stenen trapje van vijf treden.
Westgevel: een deuropening (4), en een nagenoeg vierkant venster met opgeklampte houten luiken.
Aan de Naniesteeg bestaat de erfafscheiding uit een hoge muur, aansluitend op de deklijst van de aanbouw, met een poort aansluitend aan Naniesteeg 8. In het gevelvlak tussen Frederikstraat 146 en 148 een stenen poort met aquaduct. Tussen deze panden een stenen muur, ca. 2.00 m terugliggend van de voorgevels.
(Opmerkingen:
(1) Boven het raam links van de voordeur is een houten naambordje aangebracht met de tekst “”Engelbron””.
(2) Aan de voorzijde zijn de houten shutterramen van de oostelijke dakkapel vervangen door glazen shutters.
(3) De balustrade is in zijn huidige vorm 20ste-eeuws.
(4) Deze deuropening is thans verkleind tot venster.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de karakteristieke tuitgevels met eenvoudig geprofileerde topbeëindiging bestaande uit een klein driehoekig fronton;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde vanwege onder meer de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en voor- en achtergalerij;
– cultuurhistorische waarde daar het een onderdeel vormt van één van de weinige overgebleven voorbeelden van de oude koralenstruktuur in Otrobanda, bestaande uit hoofdgebouw en onbebouwd terrein/tuin, en langs de rand van dat terrein bijgebouwen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-11-11
Afschrift Hypotheek: 1994-11-23
Aanwijzing Besluit: 1994-08-01
Publicatie: 1994-08-16
Inzage: 1994-08-17