REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
IJzerstraat 15, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 1574
“Nagenoeg vrijstaand pand met de nok in noordzuidrichting. Anderhalve bouwlaag met kap. Aangezien het pand op een helling gebouwd is, is er bij de achter- en zijgevels sprake van een souterrain. Zadeldak met rode oudhollandse pannen. Het zadeldak ligt ingesloten tussen tuitgevels met 19e eeuwse topbeëindiging en smalle ongeprofileerde deklijst. Centraal in beide tuitgevels een staand venster met houten shutterramen en waterlijst, en daarboveneen oculus, aan de zuidzijde versierd met een gepleisterde zespuntige ster (1). Aan de oostzijde twee, aan de westzijde één dakkapel met driehoekig topveld op geprofileerde zijconsoles en voorzien van 19e-eeuwse topbeëindiging. De dakkapellen hebben staande vensters, aan de westzijde met naar binnen draaiend houtenluik en aan de oostzijde in één van de twee dakkapellen houten shutterramen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel (noordgevel): tuitgevel met 19e eeuwse topbeëindiging. Op de begane grond twee naar binnen draaiende paneeldeuren met houten shutters. Boven de deuren band over de gehele gevelbreedte. Links naast het pand blinde stenen muur (2).
Zijgevels: lijstgevels met geprofileerde gootlijsten, die langs de zuidgevel doorloopt.
Westelijke zijgevel: (3). Op de begane grond links en in het midden een deur en rechts daarvan een staand venster met houten shutterramen. In het souterrain aan de rechterzijde een nagenoeg vierkant venster.
Oostelijke zijgevel: op de begane grond twee staande vensters, hetlinker met houten shutterramen. Boven de vensters een over de gehele gevelbreedte doorlopende band. In het souterrain rechts eendeur en links een nagenoeg vierkant venster. Boven deur- en vensteropening een waterlijst.
Achtergevel (zuidgevel): op de begane grond een staand venster. Boven het venster een over de gehele gevelbreedte doorlopende band. In het souterrain een nagenoeg vierkant venster met waterlijst. Op de zuidwesthoek een standgoot, die aansluit bij de eerder vermelde over de gehele gevelbreedte doorlopende gootlijst (4). Loodrecht op de zuidgevel een stenen trap van drie treden met stenen leuning erlangs.
Interieur: in de zuidoosthoek van het souterrain bevindt zich een kookplaats.
(Opmerkingen:
(1) Rondom het oculus in de noordgevel moet ook een gepleisterde ster gezeten hebben, waarvan alleen nog een afdruk in het pleisterwerk te zien is.
(2) Deze muur was oorspronkelijk een erfafscheidingsmuur, maar werd verhoogd en tot (blinde) gevel van een aan de binnenzijde, tussen IJzerstraat 15 en IJzerstraat 11 – 13, ertegenaan gebouwde woning.
(3) Tegen de westelijke zijgevel zat een ondiepe, thans ingestorte uitbouw, waarvan het dak in het zadeldak van de hoofdbouwmassa stak. In de zuidgevel zat op de begane grond een deur met driehoekig bovenlicht, waarvan nog enige resten over zijn.
(4) Deze standgoot eindigt circa twee meter boven het maaiveld en moet voorheen aangesloten hebben op een thans verdwenen aquaduct naar een thans eveneens verdwenen regenbak.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens de tuitgevels met 19e eeuwse topbeëindiging, oculi met gepleisterde steromlijsting, geprofileerde gootlijsten, over gehele gevelbreedte doorlopende banden, paneeldeuren met houten shutters en houten shutterramen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-03-25
Afschrift Hypotheek: 1994-04-06
Aanwijzing Besluit: 1994-01-28
Publicatie: 1994-02-08
Inzage: 1994-02-09