REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
IJzerstraat 59, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 1524
“Vrijstaand hoekpand omsloten door IJzerstaat en Emmastraat met de nokken hoofdzakelijk in oostwestrichting. Twee bouwlagen met kap. Het grootste deel van het gebouw wordt gedekt door twee naast elkaar gelegen schilddaken met pirons. Boven het voorste deel van het pand sluit een zadeldak hier loodrecht op aan. Rode oudhollandse pannen. Beide schilddaken hebben aan de oostzijde één dakkapel, het achterste schilddak heeft aan de noordzijde nog een dakkapel. De dakkapellen hebben een driehoekig topveld.
Gevels: aan vier zijden lijstgevels, aan de voor- en zijgevels met geprofileerde gootlijst en aan de achtergevel met eenvoudig geprofileerde gootlijst. Gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel (zuidgevel): de gevel wordt bekroond door een driehoekigfronton als afsluiting van het zadeldak. Het fronton is iets naar achteren geplaatst op de gootlijst. In de top van het timpaan een klein oculus met er omheen gepleisterde decoratieve vormen. Centraal in het timpaan twee kleine naast elkaar geplaatste vensters met houten shutterramen. De gevel is verdeeld in drie assen: op de verdieping in het midden deuropening en links en rechts daarvan een staand venster met houten shutterramen met tweedelig bovenlicht. Op de begane grond drie deuropeningen (1). Alle deuren in de voorgevel zijn paneeldeuren met houten shutters. Op de hoeken van de voorgevel getande hoekblokken. Alle venster- en deuropeningen in de voorgevel hebben een geprofileerde waterlijst en een gecanneleerde omlijsting langs de zijkanten. De vensters hebben tevens een geprofileerde lijst aan de onderzijde. Op de eerste verdieping een centraal geplaatst houten balkon.
Westelijke zijgevel: vijf assen. Op de eerste verdieping vijf staande vensters met tweedelige bovenlichten en merendeels nog voorzien van houten shutterramen. Op de begane grond vier staande vensters, waarvan enkele met tweedelig bovenlicht en rechts een – lage – deur, met tegen de buitengevel drie stenen treden.
Alle vensters hebben geprofileerde waterlijsten.
Oostelijke zijgevel: vijf assen. Zowel op de eerste verdieping als op de begane grond vijf staande vensters met tweedelige bovenlichten en geprofileerde waterlijsten.
Achtergevel (noordgevel): tegen de achtergevel is een aanbouw aangebracht: ten oosten en ten westen van de aanbouw bevindt zich zowel op de verdieping als op de begane grond een staand venster (2), ten oosten van de aanbouw op de verdieping met waterlijst en ten westen van de aanbouw op de begane grond met houten shutterramen. De aanbouw heeft twee bouwlagen, gedekt met een lessenaarsdak met de hoge zijde tegen de noordgevel van de hoofdbouwmassa.
De noordgevel van de aanbouw is een lijstgevel met ongeprofileerdegootlijst. Op de verdieping een venster (3) en op de begane grond een deur.
In de westgevel op de verdieping een staand venster met eenvoudige waterlijst en houten shutterramen en op de begane grond een klein staand toiletraam.
In de oostgevel op zowel verdieping als begane grond een staand venster, op de verdieping met waterlijst.
Erfafscheiding: het erf is aan vier zijden ommuurd. Aan de voorzijde bestaat de erfafscheiding uit pilaren met daar tussenin – voorheen houten – spijlen. In de stenen muur aan de westzijde zit een door middel van pilaren aangegeven toegang.
Op de noordwesthoek van het erf een grote mispelboom.
In de noordoosthoek van het erf bevindt zich een regenwaterbak met aan de zuidzijde stenen trap met stenen leuning, die aan de bovenzijde halfrond geprofileerd is.
In de zuidgevel overloopgaten (4).
(Opmerking:
(1) De rechterdeur is dichtgemetseld, kozijn en gepleisterde omlijsting zijn nog aanwezig.
(2) Ten oosten van de aanbouw is het venster op de begane grond van de noordgevel dichtgezet.
(3) Dit venster is verkleind.
(4) Het dak ontbreekt.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en esthetische waarde wegens onder meer de karakteristieke symmetrische gevelindeling, het timpaan en de gecanneleerde raam- en deuromlijstingen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-03-25
Afschrift Hypotheek: 1994-04-06
Aanwijzing Besluit: 1994-01-28
Publicatie: 1994-02-08
Inzage: 1994-02-09