REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
IJzerstraat 57, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 1508
“Nagenoeg vrijstaand hoekpand omsloten door IJzerstraat en Emmastraat, de nokken in noordzuid- richting.
Het pand bestaat uit IJzerstraat 57 en Emmastraat 1 – 3. Eén groot schilddak en ten westen daarvan twee kleinere in elkaarsverlengde gelegen schilddaken. Het kleinste van deze twee schilddaken ligt tussen IJzerstraat 55 en 57 in (1), boven de toegang tot de bovenwoning IJzerstraat 57. Rode oudhollandse pannen. Op het oostelijk schilddak aan de oostzijde twee dakkapellen met driehoekig topveld op zijconsoles die overgaan in wangstukken. Houten shutterramen. Op de noordwesthoek van het achterste van de twee kleinere schilddaken een door het dakvlak stekende aan vier zijden gecanneleerde schoorsteen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Aan vier zijden lijstgevels met brede geprofileerde gootlijst. De gevels langs de IJzerstraat en langs de Emmastraat hebben hoekblokken, op de verdieping getand, en op verdiepingshoogte over de gehele gevelbreedte doorlopende geprofileerde lijst.
Voorgevel (zuidgevel): twee assen, zowel op de verdieping als op de begane grond bestaande uit een staand venster, beide met waterlijst, op de verdieping geprofileerd.
Links naast de voorgevel een poort met boog met geprofileerde lijst aan de bovenzijde, waarachter een steektrap.
Westgevel: op de verdieping in het voorste deel van de gevel onderhet kleinste schilddak links een naar binnen draaiende paneeldeur met houten shutters en geprofileerde waterlijst en rechts een venster met houten shutterramen. In het achterste deel op de verdieping twee staande vensters met geprofileerde waterlijst. Tegen deze gevel een schoorsteen.
Oostgevel: zes assen, op de verdieping bestaande uit zes staande vensters, waarvan nog één houten shutterramen. Op de begane grond twee deuren en vier staande vensters, als volgt verdeeld: venster – deur – venster – venster – deur – venster. In de linkerhelft van de gevel naar binnen draaiende houten shutterpaneeldeur en houten shutterramen. Op de verdieping geprofileerde (2) en op de begane grond ongeprofileerde waterlijsten. Boven de eerder genoemde geprofileerde lijst twee natuurstenen plaatjes met inschrift: “”N. 49″” en “”A 1873″”.
Noordgevel: op de verdieping links een deur (3) en rechts een staand venster. Op de begane grond in de as met de deur op de verdieping een staand venster. Boven deur en venster op de verdieping een geprofileerde waterlijst.
In het verlengde van de gevel aan de Emmastraat een manshoge stenen muur met afgeschuinde bovenkant en naast het pand een ingang waarvan nog één pilaar met tentdakbekroning over is.
(Opmerkingen:
(1) Het kleinste schilddak is met zinken golfplaten gedekt.
(2) Ofschoon boven één van de vensters de waterlijst thans ontbreekt heeft er wel een waterlijst gezeten.
(3) De deur heeft houten shutterpaneeldeuren gehad, waarvan nog maar één helft aanwezig. Voor deze deur bevond zich vroeger een balkon en trap. Aan de aftekening in het pleisterwerk van de muur is nog te zien waar de trap gezeten heeft. Ook de balkgaten van het balkon zijn nog aanwezig. Het balkon rustte op zuilen, die nog – in stukken – aanwezig zijn.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en esthetische waarde wegens onder meer de karakteristieke gevelopbouw met vensters en deuren in assen en de gecanneleerde schoorsteen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-03-25
Afschrift Hypotheek: 1994-04-06
Aanwijzing Besluit: 1994-01-28
Publicatie: 1994-02-08
Inzage: 1994-02-09