REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Langestraat 56 – 58, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 3170
“Vrijstaand pand met de nok evenwijdig aan de Langestraat. Twee bouwlagen met kap.
Zadeldak boven kern en aansluitend lessenaarsdak boven voor- en achtergalerij. Zadeldak en lessenaarsdaken liggen tezamen ingesloten tussen twee tuitgevels met 19e-eeuwse topbeëindiging. De westelijke tuitgevel staat op een gootlijst. Centraal geplaatst in de toppen van beide tuitgevels een klein staand venster en daaronder twee staande vensters, alle drie met houten shutterramen en waterlijst boven en band onder de vensters. In de westgevel draaien de shutterramen van de naast elkaar geplaatste vensters naar binnen. In de toppen van beide tuitgevels het jaartal 1857. Tweemaal één driehoekige dakkapel met 19e-eeuwse topbeëindiging en naar binnen draaiende houten shutterramen. Alle daken gedekt met oudhollandse dakpannen (1).
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel: lijstgevel met geprofileerde gootlijst. Drie assen, bestaande uit drie staande vensters op de verdieping en twee deuren en links daarvan een staand venster op de begane grond. De deuren zijn paneeldeuren met houten shutters, de vensters hebben houten shutterramen. Twee over de gehele gevelbreedte doorlopende banden, respectievelijk onder de vensters op de verdieping en boven de deuren en het venster op de begane grond.
Westelijke zijgevel: geprofileerde gootlijst, waarop de tuitgevel staat (zie boven). Op de verdieping in de kern twee, en in voor- en achtergalerij één staand venster, waarvan de vensters in de kern en het venster in de voorgalerij met houten shutterramen. Banden onder de vensters. Op de begane grond rechts een houten paneeldeur met bovenlicht en links daarvan drie staande vensters met houten shutterramen, twee in de kern en één in de achtergalerij. Boven deur en vensters waterlijsten.
Oostelijke zijgevel: zowel op de verdieping als op de begane grond vier staande vensters, twee in de kern en één in voor- en achtergalerij, die op de verdieping in kern en voorgalerij en op de begane grond in voor- en achtergalerij houten shutterramen hebben (1). Standgoot tegen de noordoosthoek van de oostgevel aansluitend bij het aquaduct naar de regenbak ten oosten van het pand.
Achtergevel (noordgevel): zowel op de verdieping als op de begane grond centraal geplaatste deur, op de verdieping paneeldeur met houten shutters (2) en op de begane grond opgeklampte houten deuren, en links en rechts een staand venster, op de begane grond met houten shutterramen. Op de verdieping banden onder de venstersen boven deur en vensters op de begane grond eenvoudige waterlijsten.
Interieur: zowel op de verdieping als op de begane grond in de muren tussen kern en voor- en achtergalerij in het midden een boog en links en rechts daarvan één vensteropening, op de verdieping met schuiframen, op de begane grond met houten shutterramen (3).
Ten noorden van het hoofdgebouw staat een bijgebouw, dat met zijn noordgevel op de erfscheidingsmuur staat, met de nok van het oostelijk deel loodrecht op de Langestraat en de nok van het westelijk deel evenwijdig aan de Langestraat. Twee bouwlagen met kap. Beide delen gedekt met een schilddak met oudhollandse pannen. Tussen beide delen is een schoorsteen gebouwd, waardoor één bouwmassa ontstaan is.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Beide delen van het pand aan alle zijden lijstgevels met eenvoudig geprofileerde gootlijst.
Oostelijke deel van het pand: noordgevel: op de verdieping klein staand venster. Tegen de noordgevel is een schoorsteen gebouwd. In de oostgevel op de verdieping een deur naar een balkon en op de begane grond een nagenoeg vierkant venster met waterlijst. In de zuidgevel op zowel verdieping als begane grond een deur. In de westgevel op zowel verdieping als begane grond een nagenoeg vierkant venster. Interieur: op de verdieping kookplaats, op de begane grond dichtgezette oven.
Westelijke deel van het pand: noordgevel: op de verdieping klein staand venster met enkelvoudig naar binnen draaiend luik (4).In de zuidgevel op de verdieping rechts een opgeklampte houten deur en links een klein staand venster met houten shutterraam en op de begane grond een enkelvoudige opgeklampte houten deur.
Ten noordoosten van het hoofdgebouw staat regenwaterbak, met de nok evenwijdig aan de Langestraat. Halve bouwlaag met kap. Zadeldak dat ingesloten ligt tussen twee tuitgevels met 19e-eeuwse topbeëindiging. In alle vier gevels overloopgaten.
In de westgevel staand venster met enkelvoudig opgeklampt houten luik en links daarvan aquaduct op stenen boog. Voor de westgevel een grote overloopbak met tappunt.
Ten noordoosten van de regenbak een bijgebouw tegen de noordelijke erfafscheiding, met de nok evenwijdig aan de Langestraat. Twee bouwlagen met kap. Zadeldak gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen. Het zadeldak ligt ingesloten tussen tuitgevels met 19e-eeuwse topbeëindiging. Geen deklijst. In de westelijke tuitgevel een staand venster met enkelvoudig opgeklampt houten luik.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Aan noord- en zuidzijde lijstgevels met eenvoudige gootlijst, die langs de westgevel doorloopt en waarachter de tuitgevel staat.
Zuidgevel: op de verdieping een staand venster en op de begane grond een deur. In de oostgevel op de verdieping een staand venstertje.
In de westgevel op de verdieping een naar binnen draaiende deur en op de begane grond een staand venstertje met houten spijlen. Een houten steektrap leidt naar de deur op de verdieping.
Langs de zuid-, west- en noordzijde van het erf manshoge stenen erfafscheiding, met daarin links naast de voorgevel van het hoofdgebouw een poortje, bekroond met een driehoekig topveld, met aan weerszijden kleine driehoekjes. Smalle eenvoudige deklijst. In de muur rechts van het hoofdgebouw een tweede bredere toegangspoort.
(Opmerkingen:
(1) Enkele vensters vernieuwd met glas en glazen shutters.
(2) Bovenzijde paneeldeur ingekort, en van tweedelig bovenlicht met vensterglas voorzien.
(3) Op de verdieping aan de westzijde tussen kern en achtergalerij geen schuifraam en op de begane grond aan de oostzijde dichtgezet.
(4) In dit venster zaten voorheen spijlen.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de tuitgevels met 19e eeuwse topbeëindiging en brede gegroefde deklijst, waartussen zowel het zadeldak boven de kern als de lessenaarsdaken boven voor- en achtergalerij besloten liggen, de symmetrische opbouw van de voorgevel met staande vensters met houten shutterramen en over de gehele gevelbreedte doorlopende banden, poortje ten westen van het hoofdgebouw en nog in het interieur aanwezige schuiframen en houten shutterramen in de muren tussen kern en voor- en achtergalerij;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en voor- en achtergalerij;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-03-25
Afschrift Hypotheek: 1994-04-06
Aanwijzing Besluit: 1994-01-28
Publicatie: 1994-02-08
Inzage: 1994-02-09