REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Langestraat 52 – 54, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 3171
“Nagenoeg vrijstaand pand met de nok evenwijdig aan de Langestraat. Anderhalve bouwlaag met kap. Zadeldak boven kern en aansluitend lessenaarsdak boven de achtergalerij. Het zadeldak wordt aan de westzijde afgesloten door een tuitgevel met 19e-eeuwse topbeëindiging. In de tuitgevel een centraal geplaatst oculus en daaronder een nagenoeg vierkant venster met houten shutterramen. Tweemaal twee dakkapellen met driehoekig topveld met 19e-eeuwse topbeëindiging en geprofileerde zijconsoles. Nagenoeg vierkante vensters met opgeklampte houten luiken. Rode oudhollandse dakpannen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel: lijstgevel met geprofileerde gootlijst, die langs de westgevel van de kern en langs de schuine zijde van het lessenaarsdak van de achtergalerij doorloopt (1). Twee naar binnendraaiende houten shutterpaneeldeuren. Links van elke deur een staand venster, het linker met naar binnen draaiende houten shutterramen, het rechter met opgeklampte houten luiken. Boven deur- en vensteropeningen een over de gehele gevelbreedte doorlopende, als waterlijst fungerende, band. Tegen de gevel een houten plankje maar daar in gekrast “”N 30 A 1855″”. Aan de westzijde bij de voorgevel aansluitende schuin aflopende stenen muur.
Achtergevel: lijstgevel met smalle geprofileerde gootlijst. Tegen de achtergalerij een schoorsteen met oven. Tegen de schacht van de schoorsteen zijn horizontale en verticale gepleisterde sierbanden aangebracht. Aan weerszijden van de schoorsteen in de achtergalerij een venster met opgeklampte houten luiken. Het rechter venster is een staand venster (2).
(Opmerkingen:
(1) Deze goot stond eertijds in verbinding met de waterbak op het erf van Langestraat 56 – 58.
(2) Het linker venster was eveneens staand, maar is ingekort tot vierkant.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en achtergalerij;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-03-25
Afschrift Hypotheek: 1994-04-06
Aanwijzing Besluit: 1994-01-28
Publicatie: 1994-02-08
Inzage: 1994-02-09