REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Langestraat 48 – 50, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 3171
“Aaneengebouwd pand met de nok evenwijdig aan de Langestraat. Twee bouwlagen met kap.
Zadeldak boven de kern en aansluitend boven de achtergalerij een lessenaarsdak. Het zadeldak ligt ingesloten tussen twee tuitgevels met 19e eeuwse topbeëindiging. In beide gevels centraal in de top een oculus, in de oostgevel tevens het jaartal “”1861″” en een staand venster met naar binnen draaiende houten shutterramen en waterlijst. Voor één, en achter twee dakkapellen, met driehoekig topveld met 19e eeuwse topbeëindiging, zijconsoles en staande vensters (1). Gesmoorde oudhollandse dakpannen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel (zuidgevel): lijstgevel met eenvoudig geprofileerde gootlijst. Op de verdieping drie staande vensters met naar binnen draaiende houten shutterramen. Onder de vensters band en boven de vensters over de gehele gevelbreedte doorlopende band bij wijze van waterlijst. Op de begane grond twee deuren en links een staand venster, met naar binnen draaiende houten shutterramen. De deur in het midden is een naar binnen draaiende houten shutterpaneeldeur, de rechter deur is opgeklampte houten deur. Boven venster en deuren ongeprofileerde waterlijsten.
Oostelijke zijgevel: op de verdieping in de kern twee staande vensters, de voorste met ongeprofileerde waterlijst (2), en in de achtergalerij één staand venster met houten shutterramen en waterlijst.
Achtergevel (noordgevel) van de achtergalerij: lijstgevel met eenvoudig geprofileerde gootlijst. Op de verdieping rechts een paneeldeur met houten shutters naar een balkon en links een staand venster met naar binnen draaiende houten shutterramen. Op de begane grond in het midden een opgeklampte houten deur en links en echts daarvan een staand venster met naar binnen draaiende houtenshutterramen. Zowel op de verdieping als op de begane grond ongeprofileerde waterlijsten.
Interieur: zowel op de verdieping als op de begane grond twee houten shutterramen tussen kern en achtergalerij.
Vanaf de noordwesthoek van de achtergalerij aquaduct over twee bogen naar bijgebouw. Onder de bogen een muur met een deuropening. Deze muur verbindt de achtergalerij met het aan de westzijde op het erf achter het pand gelegen bijgebouw van twee bouwlagen met lessenaarsdak, met de hoge zijde evenwijdig aan de Langestraat. Op de noordwesthoek een door het dakvlak stekende schoorsteen. Oudhollandse dakpannen.
In de oostgevel op de verdieping een staand venster met opgeklampt houten luik, met ongeprofileerde waterlijst boven en band onder het venster.
Op de zuidoosthoek standgoot die aansluit op de naast het bijgebouw gelegen regenbak.
In de zuidgevel op de begane grond een opgeklampte houten deur met waterlijst. Op de verdieping een oven.(3)
Ten oosten van dit bijgebouw een regenbak, met de nok evenwijdig aan de Langestraat.
Eén bouwlaag met kap. Zadeldak, gedekt met rode oudhollandse pannen. Het zadeldak ligt ingesloten tussen twee tuitgevels zonder deklijst. Centraal in beide gevels een oculus, aan oostzijde halfrond.
In de oostgevel staand venster met opgeklampt houten luik en twee overloopgaten.
Aan de noordzijde van het erf tussen de regenbak en Langestraat 36 een hoge stenen muur met poortje met opgeklampte houten deur en driehoekig fronton.
(Opmerkingen:
(1) Aan de voozijde zit nog één houten shutterraam.
(2) Het andere venster heeft vermoedelijk ook een waterlijst gehad.
(3) Op de verdieping is het bijgebouw verbonden met het hoofdgebouw.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de tuitgevels met 19e-eeuwse topbeëindiging, de staande vensters met houten shutterramen zowel in interieur als exterieur, paneeldeuren met houten shutters en band over de gehele gevelbreedte;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en achtergalerij;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-03-25
Afschrift Hypotheek: 1994-04-06
Aanwijzing Besluit: 1994-01-28
Publicatie: 1994-02-08
Inzage: 1994-02-09