REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Penstraat 3
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 318
“Vrijstaand pand opgetrokken op samengestelde plattegrond over één bouwlaag en kap met de hoofdnok evenwijdig aan de Penstraat. Het pand bestaat uit een rechthoekige hoofdmassa onder zadeldak met lessenaarsdak boven een achtergalerij, en loodrecht hierop een voorbouw onder lager zadeldak.
Op de noordwesthoek is een dwars bijgebouw onder zadeldak aangebouwd, op het oosten staan een aanbouw onder lessenaardak en een regenbak. De daken zijn gedekt met rode oudhollandse pannen (1). Ze liggen ingesloten tussen tuitgevels met 19de-eeuwse bekroning, schouders en geprofileerde deklijst die overgaat in de gootlijst langs de horizontale geveldelen.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De voorgevel (zuidgevel) aan straatzijde heeft in de as de voorbouw, die een klein staand venster met enkelvoudig houten shutterraam en waterlijst in de top heeft, daaronder een paneeldeur met houten shutters en waterlijst en in beide gevelvlakken opzij een staand venster met houten shutterramen en waterlijst. De voorgevelvlakken van de hoofdmassa bevatten links en rechts één staand venster als beschreven.
De westelijke en oostelijke zijgevel zijn gelijk, met een staand venster met houten shutterramen op de verdieping en begane grond.
De achtergevel (noordgevel) heeft een deur in de as van het huis en links ervan een staand venster met houten shutterramen. Rechts ligt de aanbouw. Links ligt in het verlengde van de achtergalerij de aanbouw onder lessenaarsdak. Tegen de noordzijde ervan is de regenbak geplaatst, vlakgedekt en met stoep van vier stenen treden. Op de noordoosthoek van de achtergalerij verbindt een standgoot de goot van het huis met de regenbak.
Aan de Penstraat staat een stenen erfafscheidingsmuur die bij de voorbouw vierhoekige kolommen en getrapte dekplaat heeft, waartussen een toegang is gelaten.
(Opmerkingen:
(1) De pannen op de achtergalerij zijn onder een nieuwe golfplaatdekking nog aanwezig; ook de goot van gele handvorm baksteen – 16,5 x 8 x 3,5/4 cm – is grotendeels ononderbroken gelaten.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde als woning aan een uitvalsweg, op de toenmalige overgang van stad en buitengebied;
– architectuurhistorische waarde vanwege de gevels en het lijstwerk;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-07-31
Afschrift Hypotheek: 1995-08-14
Aanwijzing Besluit: 1995-05-31
Publicatie: 1995-06-16
Inzage: 1995-06-16