REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Pietermaaiweg 154- Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 428
“Vrijstaand pand met de hoofdnok evenwijdig aan de Pietermaaiweg, op langgerekte plattegrond van rechthoeken die naar achteren opeenvolgend breder worden, opgetrokken over kelderverdieping (bovengronds), hoofdverdieping (bel-etage) en kap (1). Op de kern staat een zadeldak met aansluitende lessenaarsdaken boven de voor-en achtergalerij; schilddakken liggen boven de twee dwarsvleugels en drie naast elkaar geplaatste tentdaken liggen boven het achtergedeelte. De daken zijn gedekt met rode oudhollandse pannen, met uitzondering van het middelste tentdak van het achtergedeelte dat platte pannen heeft. Het zadeldak is gevat tussen tuitgevels met geprofileerde topbeëindiging bestaande uit een klein driehoekig fronton met daaronder een rechthoekig lijstwerk en aanzetten op de overgang naar de lessenaardaken. In de toppen zijn een staand venster met houten shutterramen en een waterlijst en verder een rond ventilatiegat aangebracht. Het zadeldak bezit tweemaal twee dakkapellen, beëindigd als de geveltoppen, met topveld op zijconsoles, met houten shutterramen en voorzien van rechte wangstukken.
Rondom is het pand uitgevoerd met lijstgevels met gootlijst van band en profiellijst.
De voorgevel (noordgevel) heeft een centrale paneeldeur met houtenshutters en aan weerszijden een staand venster met houten shutterramen(2). De gevelhoeken hebben pilasters met een standgoot naar de onderliggende regenbak.
Over gevelbreedte ligt een betegeld terras dat op vierhoekige kolommen versmalt naar de lange betegelde trap met tussenbordes en gespreide stenen balustrade van kolommen en balusters. Onder het terras ligt de regenbak: een rechthoekige bak die door een gedrukt tongewelf wordt overkluisd en halfronde vensteropeningen op de korte zijden heeft. De openingen zijn gemetseld in gele baksteen.
De oostelijke zijgevel is gelijk aan die op het westen. Beide zijn gepleisterd en geverfd met in de gevels drie staande vensters voorzien van houten shutters, verdeeld over de kern, de voor- en achtergalerij. Centraal in de kern is een toegang naar de onderliggende kelderruimten gemaakt, waarbij de halfronde doorgang in gele baksteen gemetseld is. De vloer van de kelder ligt enkele treden beneden het huidige maaiveldniveau en de ruimte strekt zich in drie onderling verbonden compartimenten uit over het oppervlak van de kern, voor- en achtergalerij.
Op de achtergalerij sluiten de twee dwarsvleugels aan met ertussen een patio. Deze vleugels hebben lijstgevels als aan het voorgedeelte.
De buitengevel op het oosten is voorzien van drie vensters als beschreven en links een klein liggend venster met houten shutterramen.
De gevel op het westen heeft voor de staande vensters opgeklampte houten luiken en houten ‘soldaatjes’ bij de luiken.
Het achtergedeelte ligt vast aan de belendende bebouwing.
Het achterterrein is bereikbaar via een vlak overdekte doorgang die aan de achtergevel eindigt met een gemetselde boog. In het westelijk uitzwenkend muurvlak is een staand venster aangebracht.
De achtergevel (zuidgevel) is in drie delen te onderscheiden. In het midden ligt aan een met bloemmotieven betegelde trap van tien treden tussen stenen muren een veranda. Deze is overdekt door het middelste schilddak (2). De drie binnenwanden bevatten elk een deur (links en rechts een paneeldeur met houten shutters). Het linker geveldeel heeft boven de doorgangspoort een staand venster met opgeklampte houten luiken met ‘soldaatjes’. Het rechter geveldeel heeft een rechtbeëindigd luik beneden en er boven een staand venster met houten shutterramen.
Het perceel wordt omgeven door een stenen erfafscheidingsmuur. Aan de straat is dit een afscheiding van lage voetmuur, vierhoekige kolommen met puntige dekplaat, tussengeplaatst hekwerken centrale toegang.
Opmerkingen:
(1) De datering van het pand is niet geheel duidelijk. In hoofdvorm kan het pand dateren uit de late 18de eeuw, zoals ook enkele stukken (gemetseld) muurwerk aangeven. In uitvoering stammen verschillende onderdelen uit de 19de en 20ste eeuw.
(2) De voorgevel is evenals het middendeel van de achtergevel bekleed met groen-geglazuurde tegels, die in vroege 20ste eeuw zullen zijn aangebracht.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde vanwege de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern, voorgalerij, vleugels aan een patio en achtergedeelte met de bel-etage boven een kelderverdieping;
– architectuurhistorische waarde vanwege de waterbak onder het terras, de gemetselde muuropeningen en overspanningen, de detaillering van de geveltoppen, lijsten en dakkapellen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1994-01-20
Afschrift Hypotheek: 1994-01-27
Aanwijzing Besluit: 1993-11-22
Publicatie: 1993-11-29
Inzage: 1993-11-30