REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Pietermaaiweg 33 – Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 770
“Vrijstaand pand op de hoek van de Pietermaaiweg en Theaterstraat, op rechthoekige plattegrond met twee aanbouwen, in beton (vingerkoraal als toeslagmateriaal) opgetrokken over twee bouwlagen en vlak of vrijwel vlak gedekt, maar door een gemetselde borstwering aan het oog onttrokken. Het blokvormige gebouw vertoont overeenkomsten met de naastliggende panden Pietermaaiweg 35 en 37 en aangenomen mag worden dat het in dezelfde periode is gebouwd.
De gevels zijn gelijk behandeld. Rondom langs de vier lijstgevels loopt een gootlijst van twee banden, tussenprofiel en profiellijst. Daarop staat een borstwering die aan de achterzijde alleen op de hoeken is gemaakt.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd. Op hoogte van de verdiepingsvloer loopt een horizontale band. De hoeken zijn afgezet met gecanneleerde pilasters in twee geledingen. De vensters zijn van eenzelfde type: staande vensters met geprofileerde waterlijsten, welke ook bij de deuropeningen voorkomen (1).
De voorgevel (zuidgevel) heeft een indeling volgens drie assen met op de verdieping een centrale balkondeur en aan weerszijden een venster. De begane grond heeft drie deuropeningen (2). Een betegeld terras ligt drie treden verhoogd over gevelbreedte, driezijdig omgeven door een lage voetmuur, waarop vierhoekige kolommen staan, bij de hoeken en – zwaarder – bij de centrale toegang, met geprofileerde dekplaat. Een smalle toegang ligt ook op de oosthoek voor een pad langs de zijgevel. Het tussengeplaatst houten hekwerk met gedraaide spijlen is alleen nog op de korte westzijde aanwezig.
De westelijke zijgevel bevat op de verdieping en de begane grond vier vensters. De oostelijke zijgevel is gelijk aan die op het westen (3).
De achtergevel (noordgevel) heeft drie openingen op de verdieping en begane grond.
Op het achtererf liggen twee aanbouwen. Op het noordwesten ligt een rechthoekige massa met de nok loodrecht op de Pietermaaiweg en opgetrokken over twee bouwlagen onder schilddak dat gedekt is met rode kruispannen. Rondom lopen op de twee niveaus gootlijsten, langs de lijstgevel een vlakke gootlijst die buiten het vlak komt, op de begane grond een gootlijst van enkele band en profiellijst. Op het zuiden ligt op twee niveaus een verbinding met de hoofdmassa via een aquaduct, waaronder tevens doorgangen zijn gemaakt en een opgang vanaf de Theaterstraat. Op het zuiden een deur op verdieping en begane grond. Op het westen tweemaal twee vensters, waarvan de twee op de verdieping met vlakke waterlijst en omgezette hoeken. Op het oosten twee verdiepingsvensters en op de begane grond een deur en een venster. Op het noorden op de verdieping en begane grond twee kleine staande vensters met vaste enkelvoudige houten shutterramen.
De noordoostelijke vlakgedekte aanbouw van enkele bouwlaag en brede gootlijst rondom staat op het noorden tegen het hoofdgebouw aan. Een deuropening in alle vier de gevels (4).
(Opmerkingen:
(1) De vensters hebben houten shutterramen bezeten.
(2) Voor de balkondeur lag een bescheiden balkon met balustrade; de gevelband is hier onderbroken. Eenzelfde balkon is bij nr. 37 nog aanwezig.
(3) Alle vensters op het oosten zijn dichtgezet.
(4) Een regenbak staat op het achterterrein.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van blokvormig gebouw en achterbouw waarbij in de indertijd moderne toepassing van (vingerkoraal)beton aansluiting is gezocht bij de aanwezige oudere bebouwing;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1994-01-20
Afschrift Hypotheek: 1994-01-27
Aanwijzing Besluit: 1993-11-22
Publicatie: 1993-11-29
Inzage: 1993-11-30