REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Pietermaaiweg 56 – Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 599
Nagenoeg vrijstaand pand op de hoek van de Pietermaaiweg en de Groenesteeg, met de nok loodrecht op de Pietermaaiweg, op plattegrond van geknikte rechthoek, opgetrokken in beton over twee bouwlagen en kap. Het pand heeft een schilddak met stenen nok en hoekkepers en is gedekt met rode kruispannen.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd. Aan drie zijden liggen lijstgevels met een uitkragende gootlijst van drie banden en profielband. De vensters zijn van gelijk staand formaat en hebben geprofileerde waterlijsten.
De voorgevel (noordgevel) is opgezet volgens drie assen met op de verdieping en begane grond een centraal geplaatste deur en aan weerszijden een venster (1). De gevelhoeken zijn afgezet door smalle lisenen. Voor de deuropening op de verdieping is een betonnen balkon aangebracht op consoles en met gesloten balustrades.
Over gevelbreedte ligt een terras, drie treden boven het huidige bestratingsniveau, dat aan voor- en westzijde een afscheiding heeft van een voetmuur met vierhoekige kolommen, centrale toegang en balustrade van elkaar overlappende cirkels.
De westelijke zijgevel heeft een indeling volgens vijf assen die in hoekas en tweemaal twee assengroepen kunnen worden onderscheiden, alle vijf met een venster op de verdieping en begane grond.
De achtergevel (zuidgevel) heeft op de verdieping twee vensters enop de begane grond een centrale deur.
Op het achtererf staat een bijna vlakgedekte regenbak. Langs de erfafscheiding loopt een stenen muur met een poortje openend op de Groenesteeg met bovenlangs de inwendige goot.
(Opmerkingen:
(1) Alle vensters zijn door latere vervangen.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van betonnen stadsgebouw van twee verdiepingen met geprofileerd lijstwerk;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.
Aanwijzing Besluit: 23 maart, 1994
Publicatie: 12 april, 1994
Inzage: 13 april, 1994