REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Pietermaaiweg 60 – Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 601
“Aaneengebouwd pand met de hoofdnok evenwijdig aan de Pietermaaiweg, op plattegrond van in hoofdzaak twee onderling verschoven rechthoeken en achteraanbouw, opgetrokken over twee bouwlagen en kap. Het pand heeft zadeldaken gedekt met rode oudhollandse pannen en gevat tussen vlakke tuitgevels. In het vlak van de voor- en achtergevel van het voorgedeelte staat een dakkapel die aan de gevels door de wangstukken in het verlengde van het driehoekig topveld toont als fronton. Het veld heeft een driehoekige toplijst, deklijst, en een staand venster met enkelvoudig houten shutterraam.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De voorgevel (noordgevel) is een lijstgevel van gootlijst, bestaande uit drie banden, tussenprofielen en profiellijst. Deze lijst vormt de hoogste in de gevelwand. De gevelindeling is in drie assen gemaakt met op de verdieping en begane grond een centraal geplaatste deur en aan weerszijden een staand venster (1). Alle gevelopeningen zijn van waterlijsten voorzien. Op de verdieping bevindt zich een betonnen balkon over de breedte van de gevel met opengewerkte balustrade.
Over gevelbreedte ligt een terras drie treden boven het huidige bestratingsniveau, driezijdig omgeven door een betonnen muur die aan straatzijde een voetmuur is met vierhoekige kolommen tot de hoogte van de dekplaat.
In de achtergevel van dit voorgedeelte zijn deuropeningen aangebracht op verdieping en begane grond voor balkon en opening op het achtererf. Op het zuiden sluit de achtermassa aan met een kap met de nok loodrecht op die van het voorgedeelte.
De achterbouw heeft openingen op het zuiden en een betonnen balkon over de gevelbreedte.
In de erfafscheidingsmuur naar zee is een poortje gespaard.
(Opmerkingen:
(1) De houten shutters zijn thans door glazen exemplaren in de houten sponningen vervangen.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van stadswoonhuis van twee verdiepingen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-06-14
Afschrift Hypotheek: 1994-07-14
Aanwijzing Besluit: 1994-03-23
Publicatie: 1994-04-12
Inzage: 1994-04-13