REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Pietermaaiweg 139-141- Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 4718
Bouwperiode: XIXA
Pietermaaiweg 139.
Nagenoeg vrijstaand pand met nok in NO-ZW richting, op plattegrond van langgerekte rechthoek, opgetrokken over één bouwlaag en kap. Het pand vormt een dienstwoning en maakt met een aangebouwd tweede exemplaar deel uit van de koraal van Pietermaaiweg 137. Het heeft een zadeldak boven de kern en aansluitend een lessenaarsdak boven de achtergalerij, gedekt met rode oudhollandse pannen, waarvan enkele opgelicht ter ventilatie in de kap. Het dak ligt gevat tussen tuitgevels met 19de-eeuwse topbeëindiging. De zuidelijke geveltop heeft een nagenoeg vierkant venster met houten shutterramen. De noordelijke zijgevel vormt de scheidingsmuur naar nr. 141. Het dak heeft tweemaal twee dakkapellen met driehoekig topveld, deklijst op zijconsoles en met een staand venster.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De voorgevel (zuidoostgevel) is een lijstgevel met smalle geprofileerde gootlijst en daarin twee spuwers gemaakt door dakpannen; een derde spuwer met vierkante opening zit ter hoogte van de scheidingsmuur. Op de begane grond zijn in de muur een centrale paneeldeur met houten shutters en links en rechts daarvan een een staand venster met houten schutterramen aangebracht. Rechts hiervan bevindt zich een paneeldeur. De openingen hebben houten waterlijsten.
De zuidwestelijke zijgevel heeft zowel in de kern als in de achtergalerij een nagenoeg vierkant venster met houten shutterramen.
Op de zuidhoek van de voorgevel sluit de erfafscheidingsmuur van de koraal aan.
Pietermaaiweg 141.
Nagenoeg vrijstaand pand op de hoek van de Pietermaaiweg en de Ansinghstraat met nok in NO-ZW richting, op plattegrond van langgerekte rechthoek, opgetrokken over één bouwlaag en kap. Het pand vormt een dienstwoning en maakt met een aangebouwd tweede exemplaar deel uit van de koraal van Pietermaaiweg 137. Het heeft een zadeldak boven de kern en aansluitend een lessenaarsdak boven de achtergalerij, gedekt met rode oudhollandse pannen, waarvan enkele opgelicht ter ventilatie in de kap. Het dak ligt gevat tussen tuitgevels met 19de-eeuwse topbeëindiging. De noordelijke geveltop heeft een nagenoeg vierkant venster met enkelvoudig opgeklampt houten luik.
De zuidelijke zijgevel vormt de scheidingsmuur naar nr. 141. Het dak heeft tweemaal een dakkapel met driehoekig topveld, deklijst op zijconsoles en met staand venster waarin opgeklampte houten luiken. De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De voorgevel (zuidoostgevel) is een lijstgevel met smalle geprofileerde gootlijst. Deze gevel heeft een centrale deuropening met houten paneeldeuren en links daarvan een nagenoeg vierkant venster.
De noordoostelijke zijgevel heeft één venster (1).
(Opmerkingen:
(1) Het benedenvenster in de zijgevel is dichtgezet.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde vanwege de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en achtergalerij;
– idem als voorbeeld van eenvoudige dienstwoning behorend tot de koraal van Pietermaaiweg 137;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.
Aanwijzing Besluit: 23 maart, 1994
Publicatie: 12 april, 1994
Inzage: 13 april, 1994