REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
President Romulo Betancourt Blvd. 4
Kadastrale gegevens: Sectie: I – A – Nummer: 5661
Een vrijstaand complex gesitueerd op Berg Arrarat met de hoofdnokken nagenoeg evenwijdig aan de Pres. R. Betancourt Boulevard. Het complex is gebouwd in de neoclassicistische bouwstijl en bestaat uit twee grote gekoppelde, gelijkwaardige bouwvolumes (een westelijk en een oostelijk). Verder bestaat de historische bebouwing uit een lage aanbouw op een regenbak. Het geheel heeft een samengestelde plattegrond en is opgetrokken in steen over twee bouwlagen op een souterrain en is met kappen afgedekt.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd. De voor- en zijgevel hebben brede, omgaande geprofileerde gootlijsten op consoles. Beide bouwvolumes hebben in de voor- en zijgevels hetzelfde type vensters (1); op de eerste bouwlaag staande vensters met waterlijst; op de tweede bouwlaag monumentale staande vensters met een halfrond bovenlicht (2), in een rechthoekige, geprofileerde omlijsting.
Het westelijke bouwvolume heeft een T-vormige plattegrond, bestaande uit een langgerekte kern met aan de voorzijde (zuidzijde), nagenoeg in het midden, een vooruitspringend deel (risaliet). De kern is afgedekt met een schilddak. Dit dak heeft pirons, een dakkapel aan de noord- en oostzijde en een geornamenteerde schoorsteen op het westelijke, korte dakschild. In het dakschild aan de voorzijde steekt het zadeldak van de risaliet. Dit dak wordt aan de voorzijde afgesloten door een fronton. Het timpaan van het fronton is, evenals de omgaande kroonlijst, omgeven door heeft een zwaar geprofileerde lijst op consoles. In het fronton een ovale ventilatieopening (oculus)met een opengewerkt luik met florale motieven en een ornament van bandwerk. Op de hoeken van het vooruitspringende deel en op de zuidwestelijke hoek van de kern, getande hoekblokken.
Voorgevel: in het vooruitspringende gedeelte drie assen die gevormd worden door staande vensters op de eerste en tweede bouwlaag. In de gevelwand aan weerszijden van de risaliet op de tweede bouwlaag telkens een staand venster. Op de tweede bouwlaag in de dwarswanden van de risaliet eveneens telkens een staand venster. Op de hoeken van de risaliet en op de westelijke hoek van de kern getande hoekblokken. (3) In de westelijke zijgevel van de kern op de tweede bouwlaag twee vensters. In de achtergevel op het noorden, op de tweede bouwlaag, zes openingen met een boogvormig bovenlicht en een brede gebogen omlijsting op gestileerde schijnconsoles. (4) De achtergevel heeft een geprofileerde gootlijst; op de westelijke hoek een korte voortzetting van de zware omgaande kroonlijst van de zijgevel.
Het oostelijke bouwvolume heeft een rechthoekige plattegrond bestaande uit een nagenoeg vierkante kern met een aanbouw aan de voorzijde en een galerij de achterzijde. (5) De kern heeft twee bouwlagen op een basement; de aanbouw aan de voorzijde heeft één bouwlaag op een basement en de galerij aan de achterzijde twee bouwlagen. De kern is afgedekt met een groot schilddak aan de voorzijde (zuidzijde) en een kleiner schilddak aan de achterzijde. Het voorste schilddak heeft een dakkapel aan de oost- en westzijde. Beide daken hebben pirons. (6)
De voorgevel: in de aanbouw op de eerste bouwlaag in het midden een brede opening met op de hoeken imposten. Aan weerszijden van de opening telkens een staand venster. Onder de vensters een doorgaande horizontale band. Op de hoeken getande hoekblokken. Aan de bovenzijde een lijst. (7)
De voorgevel van de kern heeft op de hoeken uitkragende getande hoekblokken over de volle hoogte. (8) Op de tweede bouwlaag van de voorgevel een centraal geplaatste deur met aan weerszijden een staand venster. In de westelijke zijgevel: a) in de aanbouw een staand venster; boven het venster een horizontale platte band (9); b) in de kern op de eerste bouwlaag een staand venster en op de tweede bouwlaag twee staande vensters. De oostelijke zijgevel van de aanbouw is gelijk aan de westelijke zijgevel van de aanbouw. De kern heeft aan de oostzijde op de eerste bouwlaag twee staande vensters; op de tweede bouwlaag vijf staande vensters, waarvan drie één geheel binnen een geprofileerde omlijsting. In twee halfronde bovenlichten is de oorspronkelijke tracering behouden. Beide zijgevels van de kern hebben een horizontale band over de volle breedte tussen de eerste en tweede bouwlaag. In de achtergevel (noordgevel), in de galerij, op de eerste bouwlaag vijf (dichtgezette) grote boogvormige openingen van verschillende grootte. (10)
Op de oostelijke zijgevel van het oostelijke bouwvolume sluit een aanbouw aan. Deze is opgetrokken in steen op een rechthoekige plattegrond over een bouwlaag op een basement met regenbak. De aanbouw is afgedekt door een schilddak met de nok evenwijdig aan de hoofdnokken. Het dak heeft een overstek. Onder de overstek een platte uitgezaagde lijst van hout. Op de verdieping: aan de zuidzijde drie staande vensteropeningen en een deur, aan de oostzijde drie staande vensteropeningen. (11) In het basement overloopgaten van de regenbak, etc. In het interieur zijn oude betimmeringen op de penanten en onder de vensteropeningen.
(Opmerkingen
- De oorspronkelijke ramen bestonden uit shutterramen.
- De halfronde bovenlichten hadden oorspronkelijk een tracering van houten roeden waarvan nog twee voorbeelden bewaard zijn gebleven in de oostelijke zijgevel van het oostelijke bouwvolume.
- De openingen in het souterrain op de begane grond, bestaande uit een dubbele deur en een gewone deur, passen niet de symmetrische indeling van de gevel. Zeer waarschijnlijk zijn deze openingen niet oorspronkelijk. De aanbouwsels aan weerszijden van de middenrisaliet zijn later toegevoegd.
- Aan de breedte van de openingen kan men zien dat er oorspronkelijk vijf venster- en twee deuropeningen waren. Het balkon en waarschijnlijk ook de trap zijn latere toevoegingen.
- De aanbouw is zeer waarschijnlijk een latere toevoeging.
- De dakpannen zijn tijdens een restauratie vervangen. Het dak van de galerij is mogelijk ooit gewijzigd van een lessenaarsdak in een plat dak.
- De ingang wordt ontsloten door dubbele bordestrap. Voorheen was er een brede rechte trap. De betonnen balustrade op de aanbouw is recent; vroeger was er een balustrade van hout.
- Dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat de lagere aanbouw tegen de voorgevel een latere toevoeging is. Tegen het basement is een dubbele symmetrische bordestrap. Voorheen was er een brede rechte trap.
- Onder het venster was eveneens een horizontale band; zoals ook in de oostelijke zijgevel.
- De openingen op de tweede bouwlaag zijn niet oorspronkelijk, De achtergalerij was zeer waarschijnlijk zowel op de eerste als op de tweede bouwlaag open. Oorspronkelijke dakbedekking van dit schilddak was golfplaat van zink.
- De voormalige dakbedekking van zinken golfplaten en de plaatsing van de vensters wekken de indruk dat de tweede bouwlaag een prieeltje is geweest waarvan de openingen later met shutterramen zijn dichtgezet.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
- architectuurhistorische waarde wegens de classicistische stijlkenmerken, zoals het fronton, de hoekblokken en omlijste vensteropeningen op de tweede bouwlaag;
- monumentale ensemblewaarde vanwege de markante ligging op berg Arrarat.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.
Registratie: 20 januari 2003
Afschrift Hypotheekbewaarder: 23 januari 2003
Aanwijzingsbesluit: 7 oktober 2002
Publicatie: 7 oktober 2002
Inzage: gedurende 30 dagen vanaf 7 oktober 2002