REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Reuzensteeg 13, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 550
“Vrijstaand hoekpand, omsloten door Reuzensteeg en Gele Steeg, met de nok evenwijdig aan de Reuzensteeg. Eén bouwlaag met kappen. Twee naast elkaar gelegen schilddaken, en aansluitend een lessenaarsdak met aan de westzijde een overstekend dakvlak. Alle daken gedekt met grijze kruispannen. Stenen nok en hoekkepers, en pirons. Het voorste schilddak is hoger dan het achterste.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Voor- en zijgevels zijn lijstgevels met brede geprofileerde gootlijst.
Voorgevel (oostgevel): een centraal geplaatste paneeldeur en aan weerszijden een staand venster (1). Boven de deur- en vensteropeningen geprofileerde waterlijsten op schijnconsoles en boven de deur tevens een gepleisterde ovale versiering. Op de hoeken van voor- en zijgevels hoekblokken.
Noordelijke zijgevel: twee staande vensters met houten shutterramen en waterlijsten op schijnconsoles. Op de linkerhoek hoekblokken.
Zuidelijke zijgevel: twee staande vensters met houten shutterramen en waterlijsten op schijnconsoles. In de aanbouw een staand venster met een enkelvoudig opgeklampt houten luik. Op de rechterhoek hoekblokken.
Achtergevel (westgevel): een staand venster met een enkelvoudig opgeklampt houten luik.
Aan de achterzijde vrijstaand bijgebouw van één bouwlaag met kap, met zadeldak tussen twee puntgevels, gedekt met grijze kruispannen.
Aan de voorzijde bestaat de erfafscheiding uit vier stenen pilaren met dekstukken en daartussen een lage stenen muur met daarboven een houten spijlenhek met aan de bovenzijde gedraaide punten en een houten toegangshek met gebogen bovenzijde. Aan de zijkanten een massieve muur, ca. 1.65 m hoog, met tweezijdig afgeschuinde bovenzijde met in de Gele Steeg een toegang.
(Opmerking:
(1) Deze vensters hebben bovenin glas en onderin houten shutterramen. Het ligt voor de hand dat deze vensters voorheen volledige houten shutterramen hadden, zoals nu nog aanwezig in de vensters in de zijgevels.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde vanwege onder meer de schilddaken met stenen nokken en hoekkepers en pirons, de karakteristieke sierelementen zoals geprofileerde waterlijsten op schijnconsoles en hoekblokken en de houten en stenen erfafscheiding;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-11-11
Afschrift Hypotheek: 1994-11-23
Aanwijzing Besluit: 1994-08-01
Publicatie: 1994-08-16
Inzage: 1994-08-17