REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Roodeweg 02 – 4, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 544
“Nagenoeg vrijstaand hoekpand met de nokken evenwijdig aan de Roodeweg, omsloten door de Roodeweg en de Pieterszsteeg. Het pand is gelegen in de koraal van Roodeweg 44.
Twee bouwlagen met kappen.
Boven kern en voorgalerij twee naast elkaar gelegen zadeldaken en aansluitend boven de achtergalerij een lessenaarsdak. De zadeldaken liggen ingesloten tussen tuitgevels met geprofileerde deklijst en 19e eeuwse topbeëindiging. Centraal in de tuitgevels een halfrond oculus met gepleisterde omlijsting in de vorm van stralen. Onder de oculi een nagenoeg vierkant venster met houten shutterramen en een ongeprofileerde waterlijst. Zadeldaken, dakkapellen, en het westelijke deel van het lessenaarsdak zijn gedekt met rode oudhollandse pannen. Het overige deel van het lessenaarsdak is gedekt met rode kruispannen. Tweemaal drie dakkapellen met driehoekig topveld op zijconsoles, met geprofileerde deklijst, 19e-eeuwse topbeëindiging en een staand venster met houten shutterramen.
Aan de westzijde van het lessenaarsdak boven de achtergalerij een door het dakvlak stekende schoorsteen met vierkante voet met paneelversiering, een achthoekige schacht en een achthoekig, geprofileerd dekstuk.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Voorgalerij en kern een brede geprofileerde gootlijst, waarachter de tuitgevels staan. Halverwege tussen de gootlijst en de vensters op de verdieping een geprofileerde lijst. Daaronder boven deze vensters een band als waterlijst. Onder deze vensters een geprofileerde lijst. Boven deuren en vensters op de begane grond een band als waterlijst. Al deze lijsten en banden doorlopend over de gehele gevelbreedte van voor- en zijgevels van voorgalerij en kern.
Voorgevel (zuidgevel), Voorgalerij: vijf assen, welke op de verdieping gevormd worden door een centraal geplaatste deur en aan weerszijden twee staande vensters met tweedelig bovenlicht en op de begane grond door vijf deuren (1). Centraal een balkon gesteund door vier kolommen (2). Over de gehele breedte van de voorgevel een stoep van drie treden.
Oostelijke zijgevel: ter plaatse van het lessenaarsdak een smalle geprofileerde gootlijst. In de kern twee assen, welke op de verdieping gevormd worden door twee staande vensters met tweedelig bovenlicht en op de begane grond door twee opgeklampte houten deuren. Op de verdieping nog drie staande vensters met tweedelig bovenlicht, op de begane grond links twee liggende vensters en geheel rechts een deur. Deze deur leidt binnendoor naar een stenen buitentrap langs het oostelijke deel van de achtergevel.
Westelijke zijgevel: ter plaatse van het lessenaarsdak een smalle geprofileerde gootlijst. In zowel kern als voorgalerij twee assen, welke op de verdieping gevormd worden door twee staande vensters met tweedelig bovenlicht in zowel voorgalerij als kern, en op de begane grond door twee staande vensters met opgeklampte houten luiken in de voorgalerij en twee deuren in de kern.
Achtergevel (noordgevel), achtergalerij: blinde recht afgesloten gevel zonder lijst (3). De achtergalerij bestaat uit drie delen. Aan de westzijde een ouder gedeelte met aan weerszijden een dubbele doorstekende muur met een goot ertussen.
Tegen dit deel van de achtergalerij is een regenbak aangebouwd. De noordwesthoek van de regenbak is afgerond. Het middendeel van de achtergalerij heeft aan de oostzijde een doorstekende muur. Het oostelijk deel van de achtergalerij heeft aan de oostkant een goot in de muur. Dit deel van de achtergalerij is minder diep en heeft op de begane grond een boogvormige poort. Langs dit gedeelteeen stenen trap naar de verdieping van het middendeel van de achtergalerij.
(Opmerkingen:
(1) De deuropening geheel rechts is dichtgemetseld.
(2) Het huidige balkon is waarschijnlijk een vervanging van een ouder – houten ? – balkon.
(3) In het middendeel mogelijk een dichtgezet venster.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de indeling in assen, de dakkapellen, de sierlijsten en de 19e eeuwse tuitgevels;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde vanwege de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en voor- en achtergalerij;
– cultuurhistorische waarde daar het een onderdeel vormt van één van de weinige overgebleven voorbeelden van de oude koralenstructuur in Otrobanda, bestaande uit een hoofdgebouw en onbebouwd terrein/erf, en langs de rand van dat terrein bijgebouwen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-11-11
Afschrift Hypotheek: 1994-11-23
Aanwijzing Besluit: 1994-08-01
Publicatie: 1994-08-16
Inzage: 1994-08-17