REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Scharlooweg 102 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 909
“Het pand werd in 1881 gebouwd door Isaac Gomes Casseres en Rachel Naar. Omstreeks 1925 vond restauratie en uitbreiding plaats door de toenmalige eigenaar Joseph (Sjon Jojo) Alvares Correa.
Vrijstaand pand, bestaande uit een hoofdgebouw en aan de achterzijde twee vleugels ter weerszijden van een patio. De nokken van het hoofdgebouw lopen evenwijdig aan de Scharlooweg, de nokken van de vleugels staan loodrecht op de Scharlooweg. Twee bouwlagen met kappen.
Het hoofdgebouw bestaat uit een kern met voor- en achtergalerij. Deze drie delen zijn ieder afzonderlijk voorzien van een schilddak, gedekt met kruispannen. Op de uiteinden van de nokken pirons. Zowel de korte oostelijke vleugel als de langere westelijke vleugel zijn ieder voorzien van een schilddak, waarbij het westelijke dak gedekt is met kruispannen en het oostelijke dakmet een combinatie van kruispannen en franse dakpannen (op het westelijk dakschild). De nokpannen zijn van de franse firma J”” Mouraille Seon St. Andre – Marseille. Beide daken zijn voorzien van pirons.
Gevels: lijstgevels met geprofileerde gootlijst, die zich langs alle gevels voortzet. Gepleisterde en geverfde gevels (1).
Voorgevel (noordgevel): de gevel wordt boven de gootlijst bekroond met een gebogen fronton waarin centraal drie glas-in-lood panelen met bloemmotief, omgeven door sierlijsten (2). Drie assen, welke zowel op de verdieping als op de begane grond gevormd worden door drie deuropeningen. De voorgevel is tot de eerste verdieping bekleed met Engelse tegels in liberty-stijl.
Voor het hoofdgebouw een terras over de gehele gevelbreedte, omgeven door een lage houten balustrade tussen vier gecanneleerde zuilen met fantasie-ionische kapitelen en geprofileerde basementen. Op de hoeken van het terras L-vormige kolommen voorzien van pilasters en fantasiekapitelen.
Voor het terras, in de as van het hoofdgebouw, een stoep van drie treden met aan beide zijkanten een balustrade van hetzelfde type als die het terras afsluit. De gebogen lijn van de voorzijde van het terras keert terug in de balustrade van het balkon boven het terras, dat gedragen wordt door bovenvermelde zuilen en kolommen. De balustrade langs het balkon wordt op regelmatige afstanden onderbroken door klein formaat gecanneleerde zuiltjes met kapitelen. Door het doortrekken van het balkon in westelijke richting voorbij de zijgevel, is op de noord-westhoek van het pand een soort loggia ontstaan.
Westelijke zijgevel: op de eerste verdieping van het hoofdgebouw twee en op de begane grond drie staande vensters. Juist voor de overgang van het hoofdgebouw naar de westelijke vleugel is een trappenhuis aangebracht. Op de begane grond geheel links een deuropening en verder zes staande vensters.
Langs de westelijke vleugel, die ten opzichte van het hoofdgebouw ongeveer 1.50 m naar buiten springt, is ter hoogte van de eerste verdieping een houten galerij aangebouwd, met plat dak en een bij de rest van de gevels aansluitende gootlijst. Deze galerij heeft één venster aan de noordzijde en acht in de westgevel. Uitgezonderd de vensters van de houten galerij hebben alle vensters van de westgevel een waterlijst.
Oostelijke zijgevel: op de verdieping en op de begane grond van het hoofdgebouw respectievelijk vier en drie staande vensters met waterlijsten. De ten opzichte van het hoofdgebouw naar buiten springende oostgevel van de vleugel heeft op de begane grond twee staande vensters.
Achtergevel: deze wordt gevormd door de smalle zuidelijke gevels van de vleugels en de drie gevels van de patio. In beide smalle zuidgevels één venster. In de oostgevel van de westvleugel op de verdieping zes vensters en op de begane grond vijf deuropeningen en één venster. In de achtergevel van het hoofdgebouw op de verdieping twee vensters en op de begane grond een deuropening. In de westgevel van de oostvleugel op de begane grond drie deuropeningen.
De gevels van het smalle gedeelte van de patio zijn bekleed met tegeltableaux in Engelse liberty-stijl. De tegels eindigen ter hoogte van de verdiepingsvloer. Aan de oostzijde van de patio echter, met slechts één bouwlaag, lopen de tegels tot en met de gootlijst. Hierbij aansluitend is ook de noordzijde van het aquaduct tussen oost- en westvleugel betegeld. Onder dit aquaduct wordt het smalle deel van de patio afgesloten door een opengewerkte houten afscheiding, bestaande uit vier delen waarvan de middelste twee delen naar binnen open draaien. Achter de smalle patio een breder gedeelte, dat eveneens met een houten balustrade wordt afgesloten.
Interieur: in diverse vertrekken op de begane grond liggen parketvloeren in visgraatmotief. Zowel op de begane grond als op de verdieping zijn in diverse vertrekken in het midden en in de hoeken van de plafonds versieringen aangebracht. Hierbij aansluitend versieringen boven enige deuren en vensters. In de meeste vertrekken plafonds samengesteld uit kraaldelen.
Regenbak: aan de oostzijde van het brede gedeelte van de patio bevindt zich een regenbak, met de nok loodrecht op de Scharlooweg. Zadeldak gedekt met franse dakpannen van de firma Duplessy Freres – Le Havre. Het zadeldak ligt ingesloten tussen twee afgeknotte puntgeveltjes met knopbekroning. De regenbak is door middel van een aquaduct verbonden met de oostvleugel.
Erfafscheiding: langs de Scharlooweg lage voetingmuur met spijlenhek met ronde houten spijlen, onderbroken door vierkante stenen kolommetjes. Langs het Waaigat borstwering met spijlenhek met overhoeks geplaatste vierkante houten spijlen. Langs de oost- en westzijde stenen muren als erfafscheiding.
(Opmerkingen:
(1) Alle deuren waren houten shutterpaneeldeuren en alle vensters hadden houten shutterramen.
(2) De glas-in-lood- panelen waren tijdens de opname tijdelijk verwijderd.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens onder meer de architectonisch fraaie voorgevel, de glas-in-loodpanelen in het fronton en de tegeltableaux van zowel voorgevel als patio;
– architectuurhistorische en volkskundige waarde wegens onder meer de voor Scharloo kenmerkende plattegrond met een hoofdgebouw bestaande uit een sala, een voor- en achtergalerij, en een door vleugels omsloten patio;
– cultuurhistorische waarde daar het het woonhuis was van Joseph Alvares Correa, die het huis in 1925 verwierf en er door restauratie en verbouwingen een duidelijk stempel op heeft gedrukt;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-03-31
Afschrift Hypotheek: 1995-04-21
Aanwijzing Besluit: 1995-02-13
Publicatie: 1995-03-01
Inzage: 1995-03-02