REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Scharlooweg 106 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 907
“Vrijstaand pand, bestaande uit een hoofdgebouw met een uitbouw aande voorkant en een vleugel in twee delen aan de westkant van de achtergevel. De nokken van de uitbouw en het eerste gedeelte van de vleugel staan loodrecht op de Scharlooweg, de nokken van het hoofdgebouw en tweede gedeelte van de vleugel lopen evenwijdig aande Scharlooweg.
Onderverdieping, één bouwlaag met kappen.
Het hoofdgebouw bestaat uit een uitbouw, een zaal en twee achtervertrekken. De uitbouw is voorzien van een zadeldak, de zaal, achtervertrekken en het tweede gedeelte van de vleugel iedervan een schilddak met stenen nokken en hoekkepers, en pirons aan de uiteinden. Op het zuidelijke dakvlak van het schilddak van het tweede achtervertrek een dakkapel met driehoekig topveld op zijconsoles. De vleugel bestaat uit een eerste gedeelte, de voormalige keuken, voorzien van een zadeldak, en een aanbouw, voorzien van een schilddak met overstekende dakvlakken aan de oost- en westzijde en stenen nok en hoekkepers. Alle daken gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels (1). In de onderverdieping vierkante openingen in de zijgevels.
Voorgevel (noordgevel): lijstgevel met geprofileerde gootlijst die zich in een eenvoudiger vorm langs alle gevels voortzet. De uitbouw heeft een geprofileerde lijst die zich langs de zijgevels van de uitbouw voortzet als gootlijst en aansluit bij de gootlijstvan het hoofdgebouw. De voorgevel van de uitbouw wordt bekroond door een driehoekig fronton met geprofileerde deklijst; in het tympaan een ovaal medaillon met uitgesneden houten versiering met de bouwdatum “”1878″”. Op de hoeken getande hoekblokken.
In iedere gevel van de uitbouw een deur en in de voorgevel van het hoofdgebouw aan iedere zijde van de uitbouw een staand venster. Alle openingen bekroond door een klein driehoekig fronton met geprofileerde lijst.
Over de gehele breedte van de voorgevel van het hoofdgebouw een terras waarin de uitbouw is opgenomen; ter weerszijden van de uitbouw heeft het terras inspringende hoeken. Een waaiervormige trap leidt naar de voortuin; op alle hoeken van het terras pilaartjes met bekroning en gemetselde panelen (2). De trap heeft een gemetselde borstwering met gebogen uiteinden.
Oostelijke en westelijke zijgevel: in de oostgevel vijf en in de westgevel zes staande vensters voorzien van waterlijst.
Achtergevel (zuidgevel): deze wordt gevormd door de zuidgevels van het hoofdgebouw en van de westvleugel. In het hoofdgebouw een deur met trap naar de achtertuin geplaveid met gedecoreerde tegels uit de jaren ’30 en een staand venster voorzien van waterlijst. In de puntgevel van de keuken een klein raam. In de vleugel in de westgevel een deur met trap naar de achtertuin (3).
Erfafscheiding: langs de Scharlooweg voetingmuur onderbroken door pilaartjes met geprofileerde lijst en bekroning (4). Aan de oostzijde muur met halfronde bovenkant; aan de westzijde muur met puntige bovenkant. Aan de Waaigatzijde tussen twee pilaartjes met bekroning ingang naar het achterterrein.
(Opmerkingen:
(1) Alle deuren waren houten shutterpaneeldeuren en alle vensters hadden houten shutterramen.
(2) Het terras had een borstwering van houten latwerk.
(3) De achtergevel van de vleugel valt weg achter een moderne aanbouw.
(4) De pilaartjes hadden een tentdakvormige bekroning).
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de karakteristiek uitbouw voor de voorgevel;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1994-03-25
Afschrift Hypotheek: 1994-04-06
Aanwijzing Besluit: 1994-01-28
Publicatie: 1994-02-08
Inzage: 1994-02-09