REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Scharlooweg 53 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 874
“Vrijstaand pand (1), bestaande uit een hoofdgebouw en aan de achterzijde een achtergalerij en twee vleugels aan weerszijden van een patio; tegen de westvleugel een aanbouw en daartegen aan de noordzijde van de patio een tweede aanbouw. De nokken van het hoofdgebouw, achtergalerij en westelijke aanbouw lopen evenwijdig aan de Scharlooweg, de nokken van de vleugels en noordelijke aanbouw staan loodrecht op de Scharlooweg. Eén bouwlaag met kappen; de noord-westelijke en noordelijke aanbouw twee bouwlagen met kappen.
Het hoofdgebouw bestaat uit een zaal voorzien van een schilddak. De achtergalerij is voorzien van een schilddak met op het noordelijke dakvlak een driehoekige dakkapel met een nagenoeg vierkant venster met waterlijst over de gehele breedte van de dakkapel. De vleugels zijn ieder voorzien van een schilddak met een dakkapel met driehoekig topveld op zijconsoles op de buitenste dakvlakken. Aansluitend aan het noordelijke dakvlak van de achtergalerij en aan de binnenste dakvlakken van de vleugels, lessenaarsdak van het overdekte gedeelte van de patio. Deze daken zijn gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen.
De noord-westelijke aanbouw is voorzien van een schilddak met tweemaal één dakkapel met driehoekig topveld op zijconsoles; aansluitend bij dit dak aan de zuidzijde een lessenaarsdak gedekt met blauwe kruispannen.
De noordelijke aanbouw is voorzien van een schilddak. Beide daken zijn gedekt met rode kruispannen; de noordwestelijke aanbouw heeft stenen nok en hoekkepers, en pirons.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Alle deuren zijn houten shutterpaneeldeuren en alle vensters hebben houten shutterramen.
Voorgevel (zuidgevel): tegen de gevel is een open galerij aangebracht met daarvoor een ronde pronaos. De pronaos wordt gevormd door zes gecanneleerde zuilen met fantasiekapiteel, die middenvoor twee aan twee gepaard zijn. De zuilen dragen een zwaar geprofileerd lijstwerk; daarboven een versiering van omgekeerde harten en een balustrade met houten gedraaide balusters onderbroken door pilaartjes met verdiept paneel. De pilaartjes zijn gepaard in het midden van de pronaos en op de hoeken van voor- en zijgevels; onder de pilaartjes tussen de harten trigliefen met guttae. In de gevel boven de galerij aan weerszijden van de pronaos onder het lijstwerk gecanneleerde korte pilasters, die op de hoeken gepaard zijn. Deze pilasters verdelen de gevel in panelen; in ieder paneel een gepleisterd decoratief motief. Onder de pilasters zwaar geprofileerd lijstwerk boven de bogen van de galerij, met trigliefen en guttae onder de lisenen, in de zwikken. De galerij wordt gevormd door zes gecanneleerde zuilen met fantasiekapiteel: één naast de zuil van de pronaos, drie op de hoeken en twee tegen de gevel. De zuilen dragen een centrale geprofileerde korfboog met aan weerszijden twee geprofileerde bogen en een geprofileerde boog langs het eerste gedeelte van iedere zijgevel, waar boven de boog dezelfde versiering als bij de voorgevel zich voortzet. Boven de centrale korfboog onder de pronaos gepleisterde decoraties.
In de gevel onder de galerij een deur met aan weerszijden twee staande vensters; boven alle openingen gepleisterde decoraties. Tussen de zuilen van de pronaos en de zuilen van de galerij houten balustrade met gedraaide balusters. De galerij en de korte trap van de pronaos naar de tuin zijn geplaveid met grijs en wit marmeren tegels; het pad in de voortuin is geplaveid met gedecoreerde tegels. In de galerij gedecoreerde plafonds.
Oostelijke en westelijke zijgevel: deze worden gevormd door de zijgevels van de galerij, van het hoofdgebouw en van de vleugels, die ongeveer 1 m. naar buiten springen ten opzichte van het hoofdgebouw. De westelijke zijgevel loopt door in de gevel van de noord-westelijke aanbouw; de oostelijke zijgevel loopt door in de oostelijke gevel van de noordelijke aanbouw.
In het hoofdgebouw twee staande vensters met geprofileerde waterlijst. In de zuidgevel van de vleugels bovenaan dezelfde versiering als het hoofdgebouw; hieronder een korte pilaster en opde hoek op de begane grond een gecanneleerde halve zuil.
Westvleugel: lijstgevel met geprofileerde gootlijst. In de gevel een deur en drie staande vensters, alle met geprofileerde waterlijst.
De noord-westelijke aanbouw heeft een lijstgevel met geprofileerde gootlijst, die zich langs alle gevels van de aanbouwvoortzet. Op de verdieping en begane grond drie staande vensters. Oostvleugel: lijstgevel met geprofileerde gootlijst. In de gevel vijf staande vensters met geprofileerde waterlijst (2).
Oostgevel van de noordelijke aanbouw: lijstgevel met eenvoudig geprofileerde gootlijst die zich langs alle gevels van de aanbouw voortzet. Op de verdieping drie staande vensters en op de begane grond drie brede deuren.
Achtergevel (noordgevel): deze wordt gevormd door de achtergevel van de noordelijke en noordwestelijke aanbouw (3) en door een gedeelte van de oostvleugel. In de noord-westelijke aanbouw op verdieping en begane grond twee staande vensters met geprofileerde waterlijst. In de noordelijke aanbouw op de verdieping twee staande vensters en op de begane grond een brede deur. In de oostvleugel een staand venster met geprofileerde waterlijst; op de noordoosthoek van de vleugel getande hoekblokken.
Patio: lijstgevels met geprofileerde gootlijst, met tanden en trigliefen. Het overdekte gedeelte wordt gedragen door zes gecanneleerde zuilen met fantasiekapiteel en basement. Het plafond van dit gedeelte is bekleed met gedecoreerde ijzeren panelen. De patio is geplaveid met gedecoreerde tegels. In de zuidgevel drie deuren naar de achtergalerij; in de westgevel drie, in de oostgevel vier deuren; alle deuren hebben een driedelig bovenlichtmet gedecoreerd glas. In de noordelijke aanbouw op de verdieping twee staande vensters, op de begane grond geprofileerde korfboogvormige doorgang.
Interieur: in de zaal twee vouwpaneeldeuren met gedecoreerd glas. Tegen het plafond kroonluchterversieringen. In verschillende vertrekken deuren met tweedelig bovenlicht met gedecoreerd glas.
In de noord-westelijke aanbouw op de begane grond voormalige eetkamer, waar de wanden bekleed zijn met schilderijen op doek, met afbeeldingen van een Russische legende. In de noordelijke aanbouw vloer van gedecoreerde tegels.
Erfafscheiding: langs de Scharlooweg kolommen met puntige bekroning en basement (4).
(Opmerkingen:
(1) Het huis werd verbouwd in 1909 door Elias Penso met het bouwen van de galerij en pronaos tegen de voorgevel en de twee aanbouwen tegen de westvleugel. Toen werd ook de eetkamer versierd met schilderijen.
(2) Het venster van de badkamer is gedeeltelijk dichtgemetseld.
(3) De achtergevel valt gedeeltelijk weg achter een moderne aanbouw.
(4) Tussen de kolommen een muur op de plaats van het houten spijlenhek.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens onder meer de gedecoreerde voorgevel en karakteristieke ronde pronaos, en de voor Curaçao unieke schilderingen naar russische legenden in de eetkamer;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens onder meer de voor Scharloo kenmerkende plattegrond met zaal en voor- en achtergalerij, en twee vleugels aan weerszijden van de patio;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-03-31
Afschrift Hypotheek: 1995-04-21
Aanwijzing Besluit: 1995-02-13
Publicatie: 1995-03-01
Inzage: 1995-03-02