REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Schoonesteeg 5-7 – Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 532
“Twee aaneengebouwde woningen met nog een belendende derde woning op het noorden, met de nok evenwijdig aan de Schoonesteeg, op rechthoekige plattegrond opgetrokken over één bouwlaag en kap. Deze vormen de zuidoostelijke woningen van een complex van tweemaal drie woningen in twee stroken gebouwd aan een smalle binnenplaats, die door muren van de omgeving is afgesloten. Het perceel als geheel is trapeziumvormig (1). In vorm en detaillering sluiten onderhavige panden bij de overige aan, in het bijzonder bij Kalksteeg 22-24.
De woningen hebben een doorgaand zadeldak met stenen nok dat is gedekt met gesmoorde kruispannen, en ook doorgaat over de achterliggende woning. Op het zuiden ligt een blinde tuitgevel met in de top een vierkant ventilatiegat. Op het dak staan tweemaal twee dakkapellen, voorzien van driehoekig topveld (op het oosten met deklijst) op zijconsoles en met een staand venster (2).
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De voorgevel (oostgevel) is een lijstgevel met gootlijst van vlakke band en profielband met waterspuwer. De gevel heeft voor de twee woningen een gespiegelde indeling: nr. 5 heeft links een opgeklampte houten deur en rechts ervan een staand venster en nr. 7 heeft links een staand venster en rechts ervan een paneeldeur.
De zuidelijke zijgevel is een blinde gevel.
De achtergevel (westgevel) ligt aan de besloten binnenplaats en heeft een vlakke gevelbeëindiging.
Aan de zuidgrens van het perceel loopt een hoge stenen erfscheidingsmuur.
(Opmerkingen:
(1) De overige panden zijn Nieuwestraat 30 en 32 en Kalksteeg 22-24.
(2) Deze hebben ofwel houten shutterramen ofwel opgeklampte houten luiken gehad, die beide nog in enkele exemplaren van het complex zijn aan te treffen.)
Redengeving:
De gebouwen als boven beschreven zijn van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde daar het onderdeel vormt vam eem zeldzaam voorbeeld van een samenhangend huzenblok van eenvoudige woningen met de achtergevels aan een afgesloten binnenplaats;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-06-14
Afschrift Hypotheek: 1994-07-14
Aanwijzing Besluit: 1994-03-23
Publicatie: 1994-04-12
Inzage: 1994-04-13